Covid-19 - uslovi za putovanje

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19    

(ažurirano 18. maja 2022.)

Državljanima Republike Srbije koji putuju u inostranstvo preporučujemo da se prethodno detaljno informišu da li je i pod kojim uslovima nameravano putovanje moguće realizovati, s obzirom da je veliki broj zemalja uveo ograničenja u pogledu ulaska i boravka stranih državljana zbog pandemije korona virusa, kao i da se ti uslovi često menjaju na dnevnoj bazi.

Napominjemo da, i pored redovnog ažuriranja liste, u međuvremenu može doći do promena, te stoga savetujemo da za informacije o uslovima putovanja u određenu zemlju kontaktirate diplomatsko-konzularno predstavništvo te zemlje u Beogradu (listu stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava u Beogradu možete naći ovde).

Takođe, možete da kontaktirate diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije u zemlji u koju putujete kako biste dobili raspoložive informacije o uslovima ulaska u datu zemlju (listu diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije u inostranstvu možete naći ovde).

VAŽNO
Skrećemo pažnju da i pored navedenih informacija na sajtu, postoji mogućnost da avio kompanije imaju dodatne mere u pogledu zaštite od virusa COVID-19, te sugerišemo da kontaktirate odabranog avio prevoznika i detaljno se informi o uslovima ukrcavanja na let.

AZERBEJDžAN
U Republici Azerbejdžan ukinuta je odredba o obavezi posedovanja negativnog PCR testa za ulazak u zemlju. Obavezno je posedovanje „Covid pasoša“.

ALBANIJA
Lica koja dolaze iz Republike Srbije mogu u Albaniju ulaziti bez COVID dokumenata.

ALŽIR
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Alžir, uz prethodnu saglasnost nadležnih alžirskih vlasti. Uslov za ulazak je i posedovanje negativnog PCR testa ne starijeg od 72 sata ili dokaza o vakcinaciji ne starijeg od 9 meseci.  
Granični prelazi su otvoreni.

ANGOLA
Državljani Srbije mogu da uđu na teritoriju Angole ukoliko poseduju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Po dolasku u R. Angolu, radi se brzi serološki test koji je besplatan.  Za pristup javnim mestima (administracija, firme, restorani, prodavnice, tržni centri i dr.), potrebna je potvrda o vakcinaciji ili negativan test ne stariji od 48 časova. Prilikom izlaska iz R. Angole neophodno je imati negativan PCR test, ne stariji od 72 časa, ukoliko to zahteva država tranzita ili krajnjeg odredišta ili avio kompanija, kao i potvrdu o vakcinaciji. Obavezno je nošenje u maski u zatvorenom prostoru kao i na javnim mestima.

ANDORA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Andoru.  S obzirom da Andora nema aerodrom i da se putovanje moraju vršiti preko Španije ili Francuske, srpski državljani podležu ograničenjima ulaska u Španiju i Francusku. Odnosno, moguće je ukoliko imaju regulisan boravak u Andori ili poseduju potvrdu o kompletnoj vakcinaciji (s tim da je pre ulaska u Andoru prošlo najmanje 14 dana od potpune vakcinacije).
Turisti koji u zemlji provedu tri ili više noći i koji su stariji od 6 godina neophodno je da imaju dijagnostički test (PCR ILI TMA), ne stariji od 72 sata  pre dolaska u Andoru. Posetioci koji imaju boravak u Španiji, Francuskoj i Portugaliji izuzeti su od podnošenja testa u skladu sa postojećim zdravstvenim sporazumima između Andore i ovih zemalja. Takođe su izuzeti i turisti koji dolaze iz zemalja koje se smatraju „zelenim zonama“.
Upotreba maski obavezna je za sve ljude starije od osam godina, iako se preporučuje korišćenje deci počev od šest godina.

ANTIGVA I BARBUDA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu i tranzitiraju preko Antigve i Barbude. Svi putnici koji dolaze vazdušnim putem moraju da imaju negativan RT-PCR test, uređen najkasnije četiri dana pre leta (važi i za putnike u tranzitu). Deci mlađoj od 5 godina nije potreban test.  
Svi putnici preko 18 godina, takođe moraju imati dokaz da su primili barem jednu dozu odobrene vakcine protiv COVID-19. Vakcine koje se prihvataju su sledeće: AstraZeneca (SK Bioscience), AstraZeneca (Vaxzevria) ,Covishield, Janssen (Johnson & Johnson), Moderna (Pikevax), Pfizer-BioNTech (Comirnaty), Sinopharm, Sinovac, Sputnik V.

ARGENTINA
Svi strani državljani mogu ući u Argentinu vazdušnim putem uz obavezu da, najranije 48 sati pre puta, elektronski popune tzv. izjavu o odgovornosti (Declaración jurada) https://ddjj.migraciones.gob.ar/app/home.php, u kojoj će navesti svoj status što se tiče vakcinacije protiv COVID-19. Takođe, moraju da poseduju zdravstveno osiguranje, koje pokriva i troškove bolničkog lečenja od COVID-19.
Informacije o uslovima ulaska u Argentinu kopnenim putem dostupne su na sajtu https://www.argentina.gob.ar/interior/migraciones/ddjj-migraciones
Osobama koje nisu potpuno vakcinisane, argentinske vlasti preporučuju da se testiraju na COVID-19 24 sati nakon ulaska u zemlju.

AUSTRALIJA
Svi potpuno vakcinisani nosioci viza mogu putovati u Australiju bez potrebe prethodnog pribavljanja dozvole od strane nadležnih organa.
Ulazak u Australiju za gore navedene kategorije omogućen je ukoliko lica poseduju sertifikat o punoj imunizaciji (na engleskom jeziku ili sa sertifikovanim prevodom na engleski jezik). Pomenuti sertifikati su prihvatljivi u papirnoj i elektronskoj formi. Kompletna imunizacija putnika podrazumeva da je od poslednje primljene doze prošlo najmanje 7 dana, kao i da je vakcina odobrena ili priznata od strane nadležnog australijskog organa – Australia`s Therapeutic Goods Administration (TGA): dve doze u razmaku od najmanje 14 dana: AstraZeneca Vaxzevria, AstraZeneca Covishield, Pfizer/Biontech Comirnaty, Moderna Spikevax or Takeda, Sinovac Coronavac, Bharat Biotech Covaxin, Sinopharm BBIBP-CorV (za lica do 60 godina u trenutku ulaska u Australiju), Gamaleya Research Institute Sputnik V, Novavax/Biocelect Nuvaxovid  ili jedna doza: Johnson & Johnson/ Janssen-Cilag COVID Vaccine.
Za nevakcinisane putnike potrebno je prethodno pribaviti dozvolu nadležnih organa radi ulaska u zemlju i oni podležu uslovima karantina u državi ili teritoriji u koju dolaze.
Tranzit putnika je dozvoljen uz posedovanje tranzitne vize (ukoliko je vreme provedeno u tranzitu do 72 sata). Ukoliko je vreme provedeno u tranzitu duže od 72 sata, lice mora da pribavi odgovarajuću vizu i zatraži izuzeće radi ulaska u Australiju.
Svi putnici treba da popune Australia Digital Passenger Declaration  (https://dpd.homeaffairs.gov.au/)  u roku od 72 sata pre polaska.

AUSTRIJA
Sva ograničenja ulaska u Austriju u vezi sa COVID – 19 su ukinuta. Dokazi o vakcinaciji ili testiranju više nisu potrebni za ulazak i tranzit.

BANGLADEŠ
Državljani Republike Srbije mogu ući u NR Bangladeš uz dokaz o potpunoj vakcinaciji vakcinom odobrenom od strane SZO (jedna ili dve doze u zavisnosti od vakcine). Nevakcinisanim putnicima dozvoljen je ulazak uz negativan PCR test urađen u roku od 72 sata od vremena polaska. Za decu mlađu od 12 godina nije neophodan PCR test. Kada putuju sa porodicom, moraće da poštuju iste zdravstvene formalnosti koje će se odnositi i na članove porodice po dolasku.
Obavezno je da svaki putnik u roku od 3 dana od dana polaska za Bangladeš popuni Obrazac zdravstvene deklaracije (Health Declaration Form (HDF), koji se može preuzeti na linku http://healthdeclaration.dghs.gov.bd, a zatim popunjen sa QR kodom i odštampati.
Putnici u tranzitu koji napuštaju tranzitni aerodrom, moraju poneti novi Health Declaration Form (HDF) pre sledeće provere-na tranzitnom aerodromu.
Bez obzira da li je vakcinisan ili nevakcinisan, ako se kod putnika otkriju simptomi po dolasku, biće podvrgnut PCR /Antigen testu od strane zdravstvene službe. Ako rezultat testa bude pozitivan, putnik će biti poslat u izolaciju u ustanovu koju imenuje vlada ili hotel o svom trošku. PCR /Antigen  test biće sproveden nakon 7 (sedam) dana a putnik će biti pušten kada rezultat testa bude negativan. Karantin će obezbediti odgovarajuće vladine agencije.
Putnici koji imaju simptome Covid-19 moraju kontaktirati zdravstveni centar pre nego što krenu na put.

BARBADOS
Državljani Republike Srbije mogu da uđu na Barbados. Svi putnici moraju da imaju negativan RT-PCR test, urađen najkasnije 3 dana pre planiranog dolaska na Barbados.
Navedeno važi i za tranzit.
Takođe, 24 sata pre dolaska, putnici moraju popuniti sledeći formular: https://www.travelform.gov.bb/home

BAHAMI
Državljani Republike Srbije mogu da uđu na Bahame. Lica koja su u potpunosti vakcinisana i kod kojih je prošlo minimum dve nedelje od izvršene vakcinacije, moraju da poseduju negativan Antigen Rapid Test ne stariji od 5 dana u odnosu na putovanje.
Nevakcinisani putnici moraju posedovati negativan rezultat RT-PCR testa, ne stariji od 5 dana pre datuma dolaska.
Deca mlađa od 2 godine nisu obavezni da poseduju test.
Pre dolaska na Bahame, svi putnici moraju da popune “Travel Health” vizu, na sledećem  linku: https://travel.gov.bs/

BAHREIN
Državljanima Republike Srbije je dozvoljen ulazak u Bahrein.
Počev od 20. februara 2022, svi putnici u vazdušnom saobraćaju nisu obavezni da prezentuju PCR sertifikat pre ulaska u avion za Bahrein;
Putnici su i dalje obavezni da urade PCR test po dolasku na aerodrom u Bahreinu.
Cena testiranja je BD 12 (32 USD) i plaća se pre dolaska preko zvanične aplikacije BeAware Bahrain App, preko Bahrain eGovernment Portal na bh.bh/covidpay ili po dolasku na određeni aerodromski kiosk, gde se vrši plaćanje karticom i gotovinom, što se prihvata. Svi putnici, takođe, moraju da aktiviraju aplikaciju 'BeAware Bahrain' i da potpišu sporazum o samoizolaciji, kojim od njih zahteva da budu u karantinu u mestu svog prebivališta dok rezultati testa urađenog nakon dolaska ne budu dostupni.
Putnici koji su se nedavno oporavili od COVID-19 nisu obavezni da pokažu negativan PCR test pre polaska. Umesto negativnog PCR testa, putnici mogu podneti dokumentovani dokaz u vidu potvrde o oporavku ili pozitivni PCR test uzet najkasnije 14 dana pre polaska i ne ranije od 30 dana. pre polaska.
Svi nevakcinisani putnici stariji od 12 godina moraju biti u karantinu 10 dana.
Aerodrom ostaje otvoren, ali letovi podležu otkazivanju sa prethodnom najavom ili bez najave.

BELGIJA
Državljani Republike Srbije koji nemaju regulisan boravak u Belgiji mogu da putuju u Belgiju ukoliko su (1) vakcinisani nekom od vakcina priznatih od strane EMA ili odobrene od Svetske zdravstvene organizacije za hitnu upotrebu, poseduju važeći digitalni EU sertifikat i (2) ukoliko poseduju dokaz da su preležali bolest, učitan u važeći digitalni EU sertifikat.
U Belgiji su priznate sledeće vakcine:
Comirnaty (Pfizer/BioNTech)
Spikevax (Moderna)
Vaxzevria (AstraZeneca/Oxford)
COVID-19 vaccin Janssen (Janssen)
Nuvaxovid (Novavax)
Covishield (Serum Institute of India)
Covovax (Serum institute of India)
CoronaVac (Sinovac Life Sciences)
Covaxin (Bharat Biotech International)
Inactivated COVID-19 Vaccine (Vero Cell) (Beijing Institute of Biological products)
R-Covi (R-PHARMA)
Sertifikat o vakcinaciji važi 270 dana (devet meseci) od prijema poslednje doze vakcine. Sertifikat o trećoj buster dozi vakcine nema ograničen rok važenja. Sertifikat o oporavku važi 180 dana od pozitivnog testa na COVID-19.
U ostalim slučajevim (ukoliko lice nije vakcinisano ili mu je istekao rok važenja sertifikata o vakcinaciji) putovanja su dozvoljena samo iz esencijalnih razloga, uz potvrdu Ambasade Kraljevine Belgije u Beogradu o nužnosti putovanja.
Svi putnici koji ulaze u Belgiju, direktno ili indirektno, imaju obavezu da popune Public Health Passenger Locator Form (moguće ga je popuniti najranije šest meseci pred put, do dana putovanja), osim putnika koji u Belgiju dolaze automobilom i zadržaće se kraće od 48 sati.
Tranzit automobilom bez posedovanja PCR testa je dozvoljen.
Više informacija je dostupno na  https://www.info-coronavirus.be/en/travels/#NotBelgium.
Public Health Passenger Locator Form može da se preuzme na sledećem linku: https://travel.info-coronavirus.be/public-health-passenger-locator-form

BELIZE
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Belize. Svi putnici moraju da poseduju negativan RT-PCR test ne stariji od 96 sati, ili negativan Antigen Rapid test ne stariji od 48 sati.
Putnici koji dođu bez testa, u obavezi su da izvrše testiranje na aerodromu po ceni od 50 američkih dolara.
Turisti moraju da poseduju dokaz o boravku u jednom od “Gold Standard” hotela koji prikazuju imigracionim organima prilikom ulaska u zemlju.

BELORUSIJA
Državljani R. Srbije koji poseduju sertifikat (na papiru) o potpuno izvršenoj vakcinaciji protiv virusa COVID-19, mogu da uđu na teritoriju Belorusije bez obaveze posedovanja PCR testa. Potpuna vakcinacija mora biti izvršena minimum mesec dana (maksimum 12 meseci) pre datuma ulaska na teritoriju Belorusije. Sertifikat o vakcinaciji mora sadržati prezime i ime lica, datum prijema finalne doze vakcine i mora biti izdat na beloruskom ili ruskom i/ili engleskom jeziku.
Državljani R. Srbije koji ne poseduju potvrdu o potpuno izvršenoj vakcinaciji na virus COVID-19, mogu da uđu u Belorusiju ukoliko poseduju negativan rezultat PCR testa (na ruskom, beloruskom ili engleskom jeziku), ne stariji od 72 sata i mora sadržati prezime, ime lica i potvrdu negativne analize. Kontrola posedovanja medicinskog dokumenta vršiće se na granici. Neposedovanje pomenute potvrde predstavlja osnov za zabranu ulaska u R. Belorusiju.
Svi strani državljani, uključujući i državljane R. Srbije, su oslobođeni obaveze samoizolacije prilikom ulaska u R. Belorusiju.
Ulazak u Belorusiju stranih državljana, uključujući i državljane R. Srbije, kopnenim, železničkim i rečnim putem je slobodan (bez ograničenja).

BENIN
Državljani Srbije mogu da uđu u Benin. Po dolasku na aerodromu se obavlja zdravstveni pregled i radi prvi PCR test. Licima bez vidljivih simtoma se određuje samoizolacija. Lica sa vidljivim simptomima se upućuju u Centar za izolaciju i privremeno se oduzima pasoš. Posle 15 dana se radi drugi PCR test. Treći PCR test se radi pre napuštanja Benina. Rezultati testa se dobijaju u roku od 24 do 48 sati. Troškove testiranja snose putnici i isti iznose oko 150 EUR. U slučaju da je posle 15 dana rezulat testa pozitivan, država Benin preuzima dalje lečenje bez naplate troškova.

BOLIVIJA
Državljani Srbije mogu da uđu u Boliviju. Obavezan je negativni PCR test, ne stariji od 72 sata, za sva lica starija od pet godina. Pre putovanja je obavezno popuniti tzv. izjavu o odgovornosti koja se može naći na sledećem linku https://www.rree.gob.bo/ingresobolivia/(X(1)S(dgls3ujplp4xk4db3uxrvbt2))/Registro.aspx?AspxAutoDetectCookieSupport=1  
Lica koja nemaju sertifikat o izvršenoj kompletnoj vakcinaciji, minimum 14 dana pre ulaska u Boliviju, moraju o svom trošku uraditi novi PCR test 72 časa nakon ulaska u Boliviju i boraviti u karantinu sve do dobijanja rezultata tog testiranja.
Lica koja nemaju boravak u Boliviji moraju imati zdravstveno osiguranje sa pokrićem za COVID-19.

BOSNA I HERCEGOVINA
Državljani Republike Srbije mogu bez ograničenja da uđu u BiH ili da tranzitiraju preko teritorije BiH, ukoliko direktno ulaze iz R. Srbije.
Ukoliko državljani R. Srbije ulaze u BiH iz drugih zemalja, neophodno je da poseduju negativan PCR ili brzi antigenski test na virus SARS-CoV-2, ne stariji od 48 časova; ili potvrdu o vakcinisanju za osobu koja je pre više od 14 dana od dana dolaska na granični prelaz BiH primila drugu dozu vakcine ili prvu dozu, ako se radi o vakcini koja se prima u jednoj dozi; ili lekarsku potvrdu kojom se potvrđuje da je lice preležalo COVID-19 u periodu od 14 do 180 dana pre dolaska na granični prelaz.

BOCVANA
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Bocvanu osim lica sa regulisanim boravkom. Obavezan je 14-dnevni karantin. Tranzit je moguć iz susednih država ali isključivo u slučaju organizovanog repatriacinog leta, odnosno napuštanja zemlje (i regiona), uz prezentovanje negativnog testa, ne starijeg od 72 sata.

BRAZIL
Državljanima Republike Srbije dozvoljen je ulazak u Brazil ukoliko poseduju dokaz o vakcinaciji u štampanoj ili elektronskoj formi (podaci u QR-Code formatu neće biti prihvaćeni) koji sadrži komercijalno ime ili naziv proizvođača vakcine, broj serije i datum primljene doze, kao i ime putnika. Priznate su vakcine koje su odobrene od strane ANVISA, Svetske zdravstvene organizacije ili vlasti zemlje u kojoj je putnik vakcinisan.
Potvrde o oporavku od Kovid-19 neće biti prihvaćene umesto dokaza o potpunoj vakcinaciji.
Obaveza prikazivanja dokaza o vakcinaciji se ne primenjuje na:
- putnike sa zdravstvenim stanjem koje je kontraindikovano na vakcinaciju, pod uslovom da je to potvrđeno lekarskim nalazom;
- lica koja ne ispunjavaju uslove za vakcinaciju prema uzrastu, prema kriterijumima koje je Ministarstvo zdravlja utvrdilo Nacionalnim planom za operacionalizaciju vakcinacije protiv Sars-Cov-2 (Kovid-19) i objavljenim na sajtu Ministarstva zdravlja Brazila;
- ulazak putnika u zemlju iz humanitarnih razloga,
- lica iz zemalja sa niskim stepenom vakcinacije, u skladu sa objavljenom listom Ministarstvo zdravlja Brazila na svojoj veb stranici,
- na Brazilce i strance sa regulisanim boravkom na teritoriji Brazila koji nisu u potpunosti vakcinisani.
Putnici koji su u skladu sa gornjim odredbama izuzeti od potrebe podnošenja potvrde o vakcinaciji,  moraju avio-kompaniji pre ukrcavanja da predoče antigenski test ili RT-PCR test sa negativnim rezultatom (obavljen u laboratoriji priznatoj od strane zdravstvenih organa zemlje porekla) ili rezultatom u kome nije detektovano prisustvo Kovid-19, obavljen dan pre ukrcavanja.
U slučaju leta sa presedanjima u kojima putnik ostaje u restriktivnoj zoni aerodroma, rokovi koji se odnose na period važnosti testa će se uzeti u obzir  u odnosu na ukrcavanje na prvu deonicu putovanja.
U slučaju leta sa presedanjima ili zaustavljanjima u kojima putnik ne ostaje u restriktivnoj zoni aerodroma, i/ili tranzitira u roku dužem od jednog dana od datuma realizacije RT-PCR  i antigenskog testa, mora se priložiti dokaz o izvršenju novog testa, RT-PCR  ili antigenskog, sa negativnim rezultatom
Deca mlađa od dvanaest godina koja putuju u pratnji oslobođena su podnošenja dokumenta koji dokazuje izvršenje testova pod uslovom da svi pratioci pokažu dokumenta sa negativnim testom obavljenim u roku od jednog dana pre polaska/ulaska u zemlju;
Deca uzrasta od dve i mlađa od dvanaest godina, koja putuju bez pratnje, moraju da pokažu negativan rezultat  RT-PCR ili antigenskog testa ili rezultat gde nije detektovano prisustvo Kovida-19, obavljenog u roku od jednog dana pre ukrcavanja /ulaska u Brazil;
Deca mlađa od dve godine su izuzeta od obaveze prikazivanja negativnog testa.
Putnici koji su imali Kovid-19 u poslednjih devedeset dana, računajući od datuma pojave simptoma, koji su asimptomatični  i prezentuju RT-PCR  test ili test antigena kojim se nije detektovalo prisustvo Kovid-19, mogu ući u Brazil uz podnošenje sledećih dokumenata:
- dva pozitivna RT-PCR  rezultata, u intervalu od najmanje četrnaest dana, pri čemu se poslednji radi do jednog dana pre trenutka odlaska/ulaska u zemlju; i
- lekarsko uverenje koje mora da sadrži potvrdu i potpis odgovornog lekara da je lice asimptomatično  i da može da putuje, uključujući i datum planiranog putovanja.

BRUNEJI DARUSALAM
Državljani Srbije ne mogu da uđu niti tranzitiraju kroz Bruneje Darusalam osim lica koja imaju stalni boravak. Pre putovanja, potrebno je kontaktirati najbližu Ambasadu Bruneja.

BUGARSKA
Lica koja dolaze iz Srbije mogu u Bugarsku ulaziti bez COVID dokumenata.

BURKINA FASO
Državljani Srbije mogu da uđu u Burkinu Faso. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od pet dana. Svi putnici se upućuju u karantin u trajanju od 14 dana gde sami snose troškove boravka i tretmana. U karantinu se podvrgavaju testiranju prvog, osmog i četrnaestog dana.

BURUNDI
Državljani Srbije mogu da uđu u Burundi. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji do 72 sata.
Po dolasku na aerodrom u Budžumburi, svi putnici se podvrgavaju dodatnom testiranju i smeštaju u hotele koji su namenjeni za tu svrhu. Obavezan je karantin do dobijanja negativnog rezultata PCR testa. Troškovi testa i smeštaja u hotelu idu na teret putnika.

VANUATU
Svim stranim državljanima, uključujući i državljane Srbije, do daljnjeg je zabranjen ulazak u zemlju.

UJEDINjENO KRALjEVSTVO VELIKE BRITANIJE I SEVERNE IRSKE
Državljani Republike Srbije mogu da uđu i tranzitiraju kroz Ujedinjeno Kraljevstvo pod uslovom da imaju validnu vizu.
Počev od petka 18. marta 2022. putnici koji dolaze u UK neće biti u obavezi da  pre putovanja popune lokator formular, poseduju potvrdu o vakcinaciji, niti da rade PCR test pre putovanja ili po dolasku u UK.

VENECUELA
Državljani R. Srbije mogu da uđu u Venecuelu. Potreban je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

VIJETNAM
Državljani Srbije ne mogu da uđu, niti tranzitiraju kroz Vijetnam.

GABON
Državljani Republike Srbije mogu ući u Gabon. Odlukom Vlade Gabona ukinuta je obaveza posedovanja negativnog PCR testa za ulazak u zemlju. Pri sletanju u Gabon se ne radi test na aerodromu a ukinut je i obavezan karantin. Preporučuje se nošenje maski u zatvorenom prostoru.

GAMBIJA
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Gambiju. Međunarodni letovi su suspendovani.

GANA
Državljani Srbije mogu da uđu u Ganu. Počev od 28. marta 2022. godine delimično je relaksiran režim ulaska u zemlju vezano za kovid, i to:
Putnicima koji imaju punu vakcinaciju protiv kovida biće omogućen ulazak u zemlju na svim prelazima, bez do sada obaveznog negativnog PCR-testa obavljenog uoči puta. Puna vakcinacija podrazumeva primljene dve doze vakcine AstraZeneka, Fajzer, Moderna ili Sputnik, ili jednu primljenu dozu Džonson i Džonson.
Putnici koji nisu vakcinisani moraju da imaju negativan PCR-test obavljen pre puta, ne stariji od 48 sati. Od njih se očekuje da o svom trošku urade i antigenski test po dolasku na međunarodni aerodrom u Akri, gde će im biti ponuđena vakcinacija. Cena antigenskog testa iznosi 150 USD i treba je platiti onlajn unapred. Deca do pet godina starosti se ne testiraju. Rezultat testa se dobija za 30 minuta. Lica u tranzitu, koja ne napuštaju aerodrom nisu u obavezi da se testiraju.
Kopneni granični prelazi Gane otvoreni su za sve putnike.
Pre polaska putnici su dužni se prijave elektronskim putem na sajtu:  https://myfrontierhealthcare.com/home/ghana.

GVATEMALA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Gvatemalu ukoliko prilože sledeće:
- Sertifikat o vakcinaciji, u štampanoj formi, s tim da je druga doza primljena minimum 15 dana pre početka putovanja. Od navedenog su izuzeta lica mlađa od 12 godina.
- Negativan Kovid-19 test (antigenski nazalni bris ili PCR test) koji nije stariji od 3 dana. Od navedenog su izuzeta lica mlađa od 10 godina.
- Regionalni putnički obrazac, odnosno carinski/migracioni obrazac
Sve osobe starije od 2 godine su u obavezi da koriste maske.

GVAJANA 
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Gvajanu uz negativan rezultat PCR testa, ne stariji od 72 sata.
Svi odrasli putnici moraju da su vakcinisani barem jednom dozom jedne od sledećih vakcina: Astra Zeneca – ChAdOx 1, Sputnik V-Gam Covid Vac (1&2), Sinopharm – Vero Cell BIBP, Sinovac – Corona Vac, Phizer – BioNTech Covid 19 – BNT 162b2, Moderna – mRNA – 1273 vaccine, Johnson & Johnson – Janssen Ad26CoV2.S vaccine
Takođe, 24 sata pre dolaska u Gvajanu, putnici moraju elektronski popuniti tzv. PLF (Passenger Locator Form) obrazac koji može da se nađe na linku: https://guyanatravel.gy/

GVINEJA
Državljani R. Srbije mogu da uđu u zemlju uz negativan test, ne stariji od 48 sati.

GVINEJA BISAO
Državljani Srbije mogu da uđu u Gvineju Bisao uz posedovanje negativnog PCR testa ne starijeg od 72 sata.

GRENADA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Grenadu. Svi putnici u Grenadu, moraju biti kompletno vakcinisani, kao i da prikažu negativan rezultat RT-PCR testa urađen najviše tri (3) dana pre putovanja.  
Pre dolaska, turisti moraju da apliciraju za zdravstvenu putnu dozvolu na sledećem linku: https://travelauth.health.gov.gd/

GRUZIJA
Vakcinisani državljani Republike Srbije mogu da uđu u Gruziju avionom ukoliko prilože na uvid jedan od sledećih dokumenata:
-potvrdu o punoj vakcinaciji (dve doze, ili jedna doza u slučaju vakcine Johnson&Johson) bilo kojom vakcinom protiv COVID-19;
-potvrdu o preležanom virusu u poslednjih 100 dana i potvrdu o prijemu bar jedne doze bilo koje vakcine protiv COVID-19, odobrene od strane SZO za hitnu upotrebu (Pfizer, Johnson&Johnson, AstraZeneca, Moderna, Sinopharm, Sinovac), s tim da mora da prođe najmanje 14 dana od vakcinacije.
Vakcinisani državljani Republike Srbije koji  ulaze u Gruziju kopnenim ili morskim putem u obavezi su da, pored prethodno navedenog, prilože na uvid i negativan PCR test ne stariji od 72 sata.
Nevakcinisani državljani Republike Srbije mogu ući u Gruziju ukoliko putuju direktno vazdušnim, kopnenim ili morskim putem (uključujući tranzit kroz treće zemlje) i u obavezi su da prilože na uvid negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Trećeg dana boravka u Gruziji u obavezi su da urade PCR test o svom trošku.
Navedena lica su u obavezi i da se prijave pre ulaska u Gruziju putem linka: https://registration.gov.ge/pub/form/8_protocol_for_arrivals_in_georgia
Deca mlađa od 10 godina ne moraju da prilože na uvid negativan PCR test, niti da se ponovo testiraju u Gruziji.
Državljani Srbije koji su u poslednjih 14 dana boravili na teritoriji Južnoafričke republike, Bocvane, Zimbabvea, Namibije, Lesotoa, Esvatinija, Mozambika i Malavija, podležu obaveznoj izolaciji u trajanju od 14 dana u posebnom objektu po ulasku u Gruziju. Nakon okončanja izolacije, osoba će biti podvrgnuta PCR testiranju.

GRČKA
Državljani Republike Srbije mogu bez ikakvih ograničenja ući i tranzitirati kroz Republiku Grčku.

DANSKA
Za ulazak u Dansku više ne postoje nikakve restrikcije.

DOMINIKA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Dominiku. Otvorene su granice i aerodromi.
Pre ulaska u zemlju mora se popuniti  zdravstveni upitnik na veb sajtu: https://domcovid19.dominica.gov.dm/. Zdravstvene vlasti mogu, na osnovu ovog upitnika, odbiti ulaz određenim putnicima.
Potreban je i PCR test ne stariji od 72 sata, kao i da se unapred uplati antigensko testiranje koje će se izvršiti po dolasku u zemlju.
Nevakcinisani putnici će takođe morati da vrše PCR testiranje, kao i da provedu 5-7 dana u karantinu na jednoj od “Safe in Nature” lokacija.

DOMINIKANSKA REPUBLIKA
Državljani R. Srbije mogu da uđu u Dominikansku Republiku, bez dodatnih potvrda o vakcinaciji i bez PCR testa. Na međunarodim aerodromima vršiće se nasumični antigenski test.

EGIPAT
Državljani Srbije mogu da uđu u Egipat. Za lica koja nisu vakcinisana potreban je negativan PCR test sa QR kodom, ili antigenski PCR test ne stariji od 72 sata pre dolaska u egipatske luke ulaska, sa izuzetkom dece mlađe od 12 godina.
Lica koja su potpuno vakcinisana mogu ući u Egipat sa sertifikatom o potpunoj vakcinaciji protiv COVID 19.

EL SALVADOR
Državljani Srbije mogu da uđu u El Salvador. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji 72 sata. Test nije obavezan za decu mlađu od dve godine i akreditovane diplomate. 

EKVADOR
Potpuno vakcinisani državljani Republike Srbije mogu ući u Ekvador pod uslovom da imaju sertifikat o izvršenoj kompletnoj vakcinaciji protiv COVID-19 najmanje 14 dana pre početka putovanja.
Takođe, potrebno je popuniti i elektronsku prijavu (Traveler’s Health Declaration) koja se prilaže prilikom ukrcavanja. Navedeni formular se može pronaći na linku  Ministarstva zdravlja https://declaracionsalud-viajero.msp.gob.ec/.
Stranci koji dolaze iz pojedinih afričkih država ili su kroz njih tranzitirali ne mogu ući u Ekvador. Lista ovih država se neprestano aktuelizuje.

EKVATORIJALNA GVINEJA
Međunarodni vazdušni saobraćaj sa Ekvatorijalnom Gvinejom je ponovo uspostavljen.
Svi putnici koji ulaze u Ekvatorijalnu Gvineju moraju posedovati negativan PCR test (ne stariji od 48 časova), kao i potvrdu o vakcinaciji protiv Covid19.
Nakon ulaska u zemlju, obavezan je hotelski karantin, u trajanju od tri dana, o sopstvenom trošku.
Po dolasku u hotel i po okončanju karantina, radi se test o trošku putnika.
Ukoliko, zbog potrebe posla, postoji potreba za međuprovincijskim putovanjima (odnosno između ostrva i kopnenog dela zemlje) potrebno je da lica sa sobom imaju potvrdu o vakcinaciji a za putovanja između Bate i Malaba i negativan PCR test. Negativan PCR test je neophodan i za pristup bankama, supermarketima, barovima, restoranima i drugim javnim mestima.
Na snazi je policijski čas u trajanja od 00 do 06 časova.

ESVATINI
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Esvatini osim lica sa regulisanim boravkom. Obavezan je karantin od 14 dana. Moguć je tranzit iz susednih država ali isključivo u slučaju organizovanog leta, odnosno napuštanja zemlje (i regiona), uz prezentovanje negativnog testa, ne starijeg od 72 sata.

ESTONIJA
Državljanima Republike Srbije dozvoljen je ulazak u Estoniju ukoliko poseduju jedan od sledećih dokumenata: dokaz o potpunoj vakcinaciji, negativan PCR test ili antigenski test ne stariji od 48 sati, ili dokaz o preležanoj infekciji u poslednjih 6 meseci.
Prihvataju se sve vakcine koje se primaju u Republici Srbiji. Potvrde o vakcinaciji ne smeju biti starije od devet meseci za dve primljene vakcine i godinu dana za tri primljene vakcine.
Putnici mogu popuniti elektronski upitnik dostupan na internet adresi: https://iseteenindus.terviseamet.ee/ , najranije 72 sata pre putovanja.
Detaljnije informacije su dostupne na sledećem linku: https://kriis.ee/en/travelling-crossing-state-border/travelling-estonia….

ETIOPIJA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Etiopiju uz obavezno posedovanje digitalnog sertifikata kojim se dokazuje da je putnik negativan na Covid 19. Potrebno je da se na sajtu trustedtravel.panabios.org kreira nalog i detaljno sledi uputstvo (http://www.addisababa.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Travel_Guide_Simplified.pdf) u vezi sa dobijanjem digitalnog sertifikata.
Posedovanje digitalnog sertifikata je obavezno za sve putnike koje ulaze, tranzitiraju i napuštaju Etiopiju.
Detaljnije informacije možete pronaći na internet stranici Ambasade R. Srbije u Adis Abebi http://addisababa.mfa.gov.rs/cir/newstext.php?subaction=showfull&id=1623312354&ucat=106&template=HeadlinesCir&#disqus_thread .

ERITREJA
Državljani Srbije mogu da uđu u Eritreju. Obavezan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

ZAMBIJA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Zambiju ukoliko prilože negativan test (ne stariji od 72 sata) na Covid-19.
Moguće je nasumično testiranje na granici.
Svi aerodromi su otvoreni, iako je dostupnost međunarodnih letova i dalje ograničena. Upitnici o zdravlju putnika pružaju se na dolaznim letovima koje putnici popunjavaju pre iskrcavanja i isti treba popuniti na engleskom jeziku i predati po dolasku vidljivo prisutnim službenicima aerodroma.
Prevoz međunarodnim vozovima i autobusima su obustavljeni.
Svi putnici koji dolaze iz zemlje koju je Vlada Zambije proglasila „visokim rizikom“ (aktuelna lista se može pronaći na sledećem linku https://www.zambiaimmigration.gov.zm/covid-19-news/  ) moraju da urade test na Covid-19 o svom trošku (oko 100 USD) po dolasku u Zambiju ili u roku od 48 sati od dolaska, čak i ako imaju negativan PCR test, kao i da provedu 14 dana u samoizolaciji ili do dobijanja negativnog rezultata testa urađenog u Zambiji. Navedeno nije potrebno ukoliko se putnik zadržava u zemlji „visokog rizika“ kraće od 24 sata.
Negativan test na Covid-19 urađen u Zambiji je neophodan i za izlazak iz Zambije, osim za putnike na odredište koje ne zahteva negativan test za ulazak, ali se putnicima savetuje da pre putovanja provere te zahteve kod avio-prevoznika.

ZIMBABVE
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Zimbabve osim lica sa regulisanim boravkom. Obavezan je karantin od 21 dana. Moguć je tranzit iz susednih država ali isključivo u slučaju organizovanog leta, odnosno napuštanja zemlje (i regiona) kao i prevoza karga, uz prezentovanje negativnog testa, ne starijeg od 72 sata.

IZRAEL
Državljani Republike Srbije mogu ući u Izrael ukoliko ispunjavaju sledeće uslove: Urađen PCR test u periodu od 72 časa pre leta ili dolaska na izraelski granični prelaz (neophodan je zvaničan dokument sa negativnim rezultatom i brojem pasoša). Ako putovanje podrazumeva vezani let i vreme između dva leta je više od 24 sata obavezno je uraditi test u periodu 72 sata pre poletanja za Izrael.
 Izuzetak su:
- oni koji poseduju ili pozitivan rezultat brzog (antigenskog) testa obavljenog od strane ovlašćene laboratorije ili pozitivan PCR test, uzet pre manje od tri meseca, a pod uslovom da je dan ulaska u Izrael najmanje 8 dana nakon testa (dan testiranja se računa kao prvi dan);
- oni koji su boravili van Izraela kraće od 72 sata
- oni koji su dobili izuzeće od strane Komiteta za izuzeća https://survey.gov.il/he/PCR2
- obavezno putno osiguranje sa pokrićem Covid-a;
- popunjen ulazni obrazac https://corona.health.gov.il/en/flights/ 48 sati pre leta ili dolaska na izraelski granični prelaz
- uneti lične podatke putnika, zdravstvenu izjavu, informacije o primljenim vakcinama, oporavku i mestu za samoizolaciju
- dobijanje Green Pass-a: ukoliko se smatrate vakcinisanim ili oporavljenim, u skladu sa Ministarstvom zdravlja Izraela – učitati dokumentaciju o vakcinaciji ili oporavku u obrazac i dobiće se Green Pass koji omogućava izuzeće od izolacije  u slučaju kontakta sa potvrđenim Covid pacijentom u Izraelu.
Po dolasku u Izrael na aerodromu je neophodno uraditi PCR test. Po okončanju popunjavanja ulaznog obrasca dobija se link preko kojeg je moguće unapred rezervisati i platiti test. Test se može platiti i po dolasku na aerodromu.
Svi putnici koji dolaze u Izrael moraju ostati u izolaciji ili 24 sata ili do prijema negativnog testa, bez obzira na starost, uključujući i one koji se smatraju vakcinisanim ili oporavljenim.
Strani državljani i nerezidenti Izraela koji ne dobiju Green Pass biće u obavezi da idu u izolaciju u slučaju kontakta sa Covid pacijentom u Izraelu, takođe oni koji se zaraze Covid-om tokom boravka u Izraelu biće transportovani u instituciju za tu namenu (troškovi prevoza, boravka i medicinske nege snose sami).

INDIJA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Indiju ukoliko prilože dokaz o potpunoj vakcinaciji ili negativan PCR test (ne stariji od 72 sata). Takođe potrebno je da popune formular na  Air Suvidha portalu https://www.newdelhiairport.in/airsuvidha/apho-registration.
Zahtev za izdavanje neophodne vize za ulazak u Indiju može se podneti preko https://indianvisaonline.gov.in/ . Validne su turističke vize izdate od 06. oktobra 2021. godine.
Detaljnije informacije mogu se naći na sajtu Ambasade https://eoibelgrade.gov.in/public_files/assets/pdf/Travel_Advisory_14_F… .

INDONEZIJA
Zbog pandemije, za ulazak u Indoneziju potrebna je viza. Takođe u Indoneziju mogu ući i državljani Srbije koji imaju stalnu (KITAP) ili privremenu boravišnu dozvolu (KITAS). Stranci koji ulaze na teritoriju Indonezije treba da poseduju sertifikate o vakcinaciji (nema karantina za one koji su primili punu dozu vakcine najmanje 14 dana pre datuma dolaska u Indoneziju), negativan test na Koronu (ne stariji od 48 sati) i ukoliko je telesna tepmeratura osobe koja ulazi u Indoneziju niža od 37,5 S ne radi se ponovo PCR test.
S obzirom da je za ulazak u Indoneziju potrebna viza kao i zbog stalnih promena u vezi ulaska u pogledu Covida, potrebno je kontaktirati Ambasadu Indonezije u Beogradu.

IRAK
Od 01. aprila 2022. godine prilikom ulaska u R. Irak državljanima R. Srbije potrebna je potvrda o vakcinaciji (nema potrebe za PCR testom)
Za građane koji iz medicinskih razloga nisu u mogućnosti da prime vakcinu potrebna je dokumentacija o medicinskom izuzeću i uz to validan PCR test, ne stariji od 72 časa.

IRAN
Državljani Republike Srbije koji ulaze u IR Iran moraju imati potvrdu o primljene dve doze vakcine (od druge doze mora proći najmanje 15 dana) i negativan PCR test star između 48 i 72 sata u vreme dolaska.
Takođe, nadležni organi mogu da urade dodatno PCR testiranje na graničnom prelazu, o trošku putnika. Putnici čiji rezultat PCR testa bude pozitivan moraju period karantina provesti u mestu svog prebivališta.
Za ulazak u Iran priznaju se sledeće vakcine: Pfizer, Moderna, Astrazeneka, Kueischild, Johnson&Johnson, Sinofarm, Sinvak, Bharat.
Putnicima koji dolaze iz država: Bocvana, Namibija, Esvatini, Lesoto, Mozambik, Zimbabve, Malavi i Južna Afrika, kao i Velike Britanije i Francuske, nije dozvoljen ulazak u Iran.

IRSKA
Državljani Republike Srbije mogu da uću i tranzitiraju kroz Irsku.
Ukinute su sve važeće restrikcije što podrazumeva da putnici koji dolaze u Irsku više nisu u obavezi da pre putovanja popune lokator formular, niti da pri ulasku poseduju negativan PCR test ili dokaz o vakcinaciji ili preležanoj bolesti.

ISLAND
Državljani Republike Srbije mogu da uđu na Island.
Za  ulazak na Island ne postoje restrikcije, kako za domaće tako i za strane državljane, bez obzira da li su osobe vakcinisane ili ne. Pored toga, putnici više nisu u obavezi da poseduju dokaz o punoj vakcinaciji ili potvrdu o preležanoj bolesti. Takođe, ne postoje restrikcije u smislu društvenih okupljanja ili mere karantina za obolele od COVID 19. Više informacija može se naći na Covid.is. 

ISTOČNI TIMOR
Državljani Srbije ne mogu da uđu niti tranzitiraju kroz Istočni Timor osim lica koja su tamo rođena i imaju boravak.

ITALIJA
Na osnovu Uredbe Ministarstva zdravlja R. Italije (na snazi od 01.05. do 31.05.2022) od 01.  maja 2022. ukida se obaveza posedovanja digitalnog obrasca za praćenje putnika - “Passenger Locator Form”.
Licima koja ulaze iz R. Srbije u R. Italiju dozvoljen je ulazak, uz obavezno stavljanje na uvid:
- zelenog sertifikata Covid-19 (ako je reč o dve doze onda se priznaje sertifikat o vakcinaciji vakcinama priznatim u EU - Pfizer-BioNtech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Novavax, a u slučaju booster doze prve dve mogu biti i Sputnik i Sinofarm, ali treća mora biti jedna od gore navedenih vakcina priznatih u EU) ili
- sertifikata o preležanoj bolesti ili
- negativnog PCR testa, ne starijeg od 72 sata ili
- negativnog antigenskog testa, ne starijeg od 48 sati ili druge potvrde o vakcinaciji priznate u Italiji.
Period važenja zelenog sertifikata o vakcinaciji sa dve doze je maksimalno 9 meseci, za vakcinaciju booster dozom je trenutno bez ograničenja, dok je važnost sertifikata o preležanoj bolesti 6 meseci.
U slučaju neposedovanja jednog od napred navedenih sertifikata lice podleže meri obavezne kućne samoizolacije u trajanju od 5 dana, po čijem završetku je obavezno ponoviti PCR ili antigenski test.
Obaveza posedovanja jednog od gore navedenih sertifikata ne primenjuju se na decu mlađu od 6 godina, u slučaju tranzita privatnim vozilom, u trajanju do 36 sati, kao i u drugim slučajevima navedenim na linku:  https://www.esteri.it/it/ministero/normativaonline/focus-cittadini-ital…

JAMAJKA
Državljani Srbije mogu da uđu na Jamajku. Pre putovanja, neophodno je prijaviti se na sledećem sajtu: www.visitjamaica.com

JAPAN
Državljanima Srbije koji su prethodnih 14 dana boravili u Srbiji ili tranzitirali kroz Srbiju nije dozvoljen ulazak. Od navedenog su izuzeta lica koja imaju regulisan boravak u Japanu  pod uslovom da poseduju dozvolu za ponovni ulazak (re-entry permit) i da prezentuju potvrdu na formatu koji predviđaju japanski organi da su 72 pre leta bili negativno testirani na korona virus (format potvrde dostupan je na prezentaciji Ministarstva inostranih poslova Japana https://www.mofa.go.jp/ca/fna/page25e_000334.html ).
Od 1. marta 2022. godine od zabrane ulaska izuzeta su i lica sa „posebnim okolnostima“ u koja se računaju strani državljani koji ulaze u Japan zarad kraćeg boravka (na manje od 3 meseca) u svrhe koje uključuju biznis ili zaposlenje, kao i strani državljani koji ulaze u Japan u cilju dugoročnog boravka. Obe kategorije u obavezi su da imaju obezbeđenu vizu i da prijemna organizacija sa sedištem u Japanu podnese zahtev putem sistema za praćenje ulazaka i povrataka (Entrants, Returnees Follow-up System – ERFS).
Prilikom ulaska u Japan sva lica će biti ponovo testirana na korona virus, a takođe su u obavezi da potpišu izjavu (dostupna na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Japana https://www.mofa.go.jp/files/100168885.pdf ) kojom se obavezuju da instaliraju odgovarajuću aplikaciju na telefonu preko koje će 7 dana po ulasku svakodnevno obaveštavati zdravstvenu službu o svom stanju, da instaliraju japansku COVID-19  aplikaciju za praćenje kontakata, da će svih 7 dana boraviti u sopstvenom smeštaju i da će sarađivati sa medicinskim organima u slučaju pojave simptoma ili pozitivnog testa u toku 7 dana kućnog karantina. Kućni karantin je moguće prekinuti nakon 3 dana od ulaska u Japan, uz negativan PCR ili antigenski test, potvrđen od strane Ministarstva zdravlja Japana. Od obaveze kućnog karantina i drugih mera oslobođena su lica koja poseduju validne potvrde o vakcinaciji, priznate od strane Ministarstva spoljnih poslova Japana i Ministarstva zdravlja Japana.
Ukoliko putnici u Japan ulaze preko aerodroma Narita, Haneda, Ćubu, Kansai i Fukuoka, na raspolaganju im je telefonska aplikacija koju je potrebno instalirati pre putovanja, a na kojoj se putnici registruju i popunjavaju upitnike. Registracija putem ove aplikacije omogućava ubrzane aerodromske procedure prilikom ulaska u Japan. Aplikacija je dostupna na sledećem linku: www.hco.mhlw.go.jp/fasttrack/en/.  

JEMEN
Državljani Srbije ne mogu da uđu u zemlju. 

JERMENIJA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Jermeniju vazdušnim putem, a kopnenim iz Gruzije i Irana.
Od 1. maja 2022. je dozvoljen ulazak u Jermeniju bez posedovanja PCR testa i potvrde o kompletnoj vakcinaciji protiv COVID-19.
Za lica zaražena COVID-19, obaveza karantina ostaje na snazi do 20. juna 2022.

JORDAN
Državljani Republike Srbije mogu ući u Jordan bez obaveze posedovanja negativnog PCR test iz zemlje polaska ukoliko poseduju potvrdu o dve vakcine protiv COVID-19 uz uslov da je prošlo minimum 15 dana od uzimanja druge vakcine.
Vakcine odobrene za ulazak u Jordan su: Astrazeneca, Sinopharm, Sputnik, and Pfizer.
U slučaju da putnik nema potvrdu o vakcini protiv COVID-19, moraće da uradi PCR test po dolasku na jordansku granicu i plati /20/ jordanskih dinara u gotovini.
Svi putnici moraju da popune formular za deklaraciju u nastavku i dobiju besplatni QR kod koji će biti prezentovan prilikom ukrcavanja. Zvanična veb stranica za obrazac za prijavu putovanja je: https://www.gateway2jordan.gov.jo/form/
Deca mlađa od 5 godina nisu obavezna da se prijave na platformi.

JUŽNOAFRIČKA REPUBLIKA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Južnoafričku Republiku uz uslov da imaju potvrdu o jednoj primljenoj dozi vakcine ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Svi putnici koji dođu u Južnoafričku Republiku moraju priložiti važeći sertifikat o negativnom PCR testu koji je dobijen ne više od 72 sata pre datuma polaska ili priložiti važeći sertifikat o negativnom antigenu koji je uradio lekar, registrovano zdravstveno ili akreditovana odobrena laboratorija, koji je dobijen ne više od 48 sati pre datuma polaska uz predočenje sertifikata o negativnom PCR testu Covid-19, priznat od SZO. Putnici koji su bili zaraženi moraju priložiti potvrdu o preležanoj bolesti star najviše 90 dana, a najmanje 10 dana od datuma dolaska, zajedno sa propisanim pismom lekara, registrovanog iz zemlje porekla, u kome se navodi da je osoba potpuno ozdravila, da nema nikakve nove simptome i da može da putuje.
Ukoliko je strani putnik prilikom ulaska u zemlju pozitivan na Covid-19 test, odnosno na antigen, putnik će i dalje biti primljen u zemlju , ali ako ima simptome na Covid-19 moraće da se samoizoluje na period od 10 dana.
Ove mere se ne primenjuju na putnike mlađe od 12 godina.
Sve dodatne informacije nalaze se na linku http://www.gpwonline.co.za/

JUŽNI SUDAN
Državljani Srbije mogu da ulaze u Južni Sudan ako poseduju negativan test. 
Pod istim uslovima ulaze i drugi strani državljani. 

KABO VERDE
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Kabo Verde, uz jedan od sledećih dokumenata:
1.negativan PCR test ili antigenski test, ne stariji od 48 sati ili odobren molekularni test, ne stariji od 72 sata;
2.potvrda o oporavku od virusa Covid-19 (izdata više od 14 dana, a manje od 90 dana od pozitivnog testa);
3.sertifikat o vakcinaciji.
Prihvataju se sertifikati o vakcinaciji sledećim vakcinama: AstraZeneca, Pfizer, Sinopfarm, Moderna i Sinovac - dve doze, 14 dana nakon revakcinacije i Johnson & Johnson - jedna doza, 28 dana od vakcinacije.
Navedena dokumentacija nije obavezna za decu mlađu od 12 godina i putnike koji su u tranzitu.

KAZAHSTAN
Državljani R. Srbije prilikom prelaska državne granice R. Kazahstan u obavezi su da poseduju negativan PCR test (ne stariji od 72 časa, na kazaškom, ruskom ili engleskom jeziku), ukoliko nemaju potvrdu o prijemu revakcinacije ili dokument o završenom punom kursu vakcinacije ne stariji od 6 meseci.
Deci uzrasta do 5 godina koja putuju u pratnji nije potreban PCR test, pod uslovom da  su pratioci vakcinisani ili imaju PCR test .
Lica koja stignu sa povišenom telesnom temperaturom, bez obzira na prisustvo uverenja, podležu izolaciji u infektivnoj bolnici.

KAMBODžA
Državljani Republike Srbije koji su potpuno vakcinisani mogu da uđu u Kambodžu, uz sertifikat o vakcinaciji i negativan test (PCR ili antigen) ne stariji od 72č, i ne podležu meri karantina ukoliko dobiju negativan rezultat brzog (antigen) testa koji se radi na ulazu u Kambodžu.
Državljani R. Srbije koji nisu potpuno vakcinisani mogu da uđu u Kambodžu uz negativan PCR test i podležu 14-dnevnoj meri karantina.

KAMERUN
Državljani R. Srbije mogu da uđu u Kamerun. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, kao i obavezno ponovno testiranje prilikom iskrcavanje iz aviona.

KANADA
U Kanadu turistički mogu ući samo potpuno vakcinisani državljani R. Srbije. Ova kategorija putnika je izuzeta iz obaveznog 14-dnevnog karantina i testiranja na aerodromu po dolasku, kao i testiranja nakon 8 dana po dolasku. Moguće je da, metodom slučajanog uzorka, neko od putnika po dolasku na aerodrom u Kanadu bude testiran.
Potpuno vakcinisanim putnicima za ulazak u Kanadu nije potreban negativan PCR test.
Pod pojmom “potpuno vakcinisani“ podrazumevaju se putnici koji su primili najmanje dve doze sledećih vakcina: Astra Zeneca/Covax, Moderna, Novavax, Pfizer-BioNTech, Sinopharm, Sinovac, ili jednu dozu Janssen/Johnson, s tim da je od poslednje doze proteklo najmanje 14 dana pre ulaska u Kanadu.
Nevakcinisani kanadski državljani, kao i oni sa regulisanim stalnim boravkom u Kanadi, mogu ući u Kanadu, pod određenim uslovima - obavezan karantin u trajanju od 14 dana, testiranje na aerodromu, kao i testiranje nakon 8 dana od ulaska u Kanadu.
Svi nevakcinisani putnici stariji od 5 godina moraju pre putovanja, odnosno ukrcavanja, priložiti jedan od sledećih dokaza:
-Negativan antigenski test ne stariji id 24 sata pre planiranog putovanja, ili
-Negativan PCR test ne stariji od 72 sata pre planiranog putovanja, ili
-Pozitivan PCR test uzet najmanje 10 dana pre i ne stariji od 180 dana pre planiranog putovanja.
Svi putnici, pre ukrcavanja na let, dužni su da pruže odgovarajuće informacije o putovanju, kontakt podatke, kao i plan samoizolacije u trajanju od 14 dana nakon ulaska u zemlju, preko "Arrive CAN" aplikacije.
Tranzit je dozvoljen uz poštovanje viznog režima bez izlaska iz tranzitnog prostora.

KATAR
Državljani Republike Srbije, koji nemaju boravišnu dozvolu u Kataru, mogu da uđu u Katar uz prethodno dobijenu dozvolu putem internet stranice www.ehteraz.gov.qa - gde je potrebno popuniti i „Acknowledgment Form“, kao i uz posedovanje negativnog PCR testa (uzorkovanje ne starije od 48 sati od vremena polaska) izdatog od strane akreditovanih zdravstvenih centara u Republici Srbiji. Po dolasku u Katar nema dodatnih testova.
Za državljane Srbije-rezidente Katara nema obaveze registracije na www.ehteraz.gov.qa  , niti tesiranja pre puta, ali postoji obaveza testiranja rapid testom u roku od 24 sata po sletanju u Dohu.
Za vakcinisane državljane Srbije (rezidente i nerezidente) nema obaveze karantina, a za one koji nisu vakcinisani, obavezan je petodnevni hotelski (ili kućni karantin za rođake u prvoj liniji srodstva), nakon kojeg se radi rapid antigen test. Rezervacija hotela se vrši preko sajta discoverqatar.
Priznate su sledeće vakcine: „Pfizer", "Astra Zeneca", "Moderna“ (ukoliko je prošlo minimum 14 dana od vakcinacije drugom, odnosno buster dozom) i „Johnson Johnson“ (minimum 14 dana od dobijanja jedne doze odnosno 7 dana od buster) , dok se „"Sinofarm", "Sinovac" i "Sputnik V“ priznaju pod uslovom da se izvrši testiranje na antitela najkasnije 30 dana pred put. Preležani kovid 19 priznaje se ako postoji potvrda o tome u Kataru ili Republici Srbiji. Period važenja potvrde o preležanoj bolesti ili vakcinaciji je 12 meseci (za Sinofarm i Sputnik V 6 meseci). Svi putnici moraju imati instaliranu aplikaciju „Ehteraz", koja prihvata i srpsku sim karticu.
Tranzit preko aerodroma Hamad je dozvoljen. Preporučuje se, posebno pred planirani put, da se aktuelna informacija o uslovima ulaska proveri preko sajta Ministarstva zdravlja Katara  www.moph.gov.qa, zbog čestih promena, a posedovanje negativnog PCR testa je preporučljivo čak i ako se samo tranzitira kroz aerodrom u Dohi.

KENIJA
Državljani Srbije i svi ostali putnici koji dolaze u Keniju kroz bilo koju tačku ulaza moraju da poseduju potvrdu o vakcinaciji protiv virusa Covid-19. Sledeće kategorije putnika su izuzete od ovog zahteva: 1.) putnici sa medicinskim razlozima zbog kojih nisu bili u mogućnosti da se vakcinišu. U ovom slučaju putnik je u obavezi da obezbedi pismo priznatog lekara sa detaljnim navodima o medicinskim razlozima zbog kojih nije bio u mogućnosti da se vakciniše 2.) Putnici koji su se oporavili od aktivne infekcije virusom Covid-19 ili koji su primili rekovalescentnu plazmu u prethodnih 90 dana. Svi putnici koji dolaze u Keniju i koji su potpuno vakcinisani biće izuzeti od zahteva da poseduju PCR test. Svi putnici koji ispunjavaju prethodno navedene uslove i nisu vakcinisani, a dolaze u Keniju kroz bilo koju tačku ulaza, moraju da poseduju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Deca ispod 5 godina starosti su izuzeta od ove obaveze. Takođe, putnici koji nisu vakcinisani će prilikom dolaska u Keniju kroz bilo koju tačku ulaska biti u obavezi da o svom trošku urade brzi antigenski test po ceni od 30 USD. Ukoliko rezultat brzog antigenskog testa bude pozitivan, putnik je u obavezi da uradi PCR test o svom trošku, po ceni od 50 USD i da se samoizoluje. Deca ispod 5 godina starosti suizuzeta od ovog zahteva. Po sletanju u Keniju neće biti provere papirnih potvrda sa rezultatitma testova na prisustvo virusa Covid-19 niti potvrda o vakcinaciji, tako da avio kompanije moraju da osiguraju da su svi putnici pre ukrcavnja postavili oba dokumenta (rezultat PCR testa i potvrdu o vakcinaciji) na global hevn platformu preko sledećeg linka www.globalhaven.org.  Svi putnici koji dolaze u Keniju moraju se registrovati se na “jitenge platform“ http://bit.ly/covid19moh , kako bi se dobio QR Code koji se mora pokazati prilikom sletanja na aerodrom. Svi putnici koji odlaze iz Kenije moraju da se pridržavaju zahteva u vezi sa putovanjem, zdravljem i Covid-19 u zemljama koje su im odredište. Avio kompanije imaju diskreciono pravo da zahtevaju testiranje putnika pre samog odlaska iz Kenije ili dolaska u Keniju.

KINA
Državljani R. Srbije koji poseduju važeću radnu dozvolu, dozvolu boravka po ličnom osnovu ili dozvolu boravka za priključenje porodici mogu da uđu u N.R. Kinu ukoliko poseduju sertifikat za putovanje izdat od Ambasade N.R. Kine u Beogradu. Počev od 10.01.2022. da bi se dobio sertifikat za putovanje neophodno je Ambasadi NR Kine dostaviti sledeće:
Za lica koja su primila inaktivirane vakcine potrebno je
- Sedam dana pre polaska na put uraditi testiranje PCR testom i pratiti 7 dana zdravstveno stanje, i
- 48 sati pre polaska na put ponovo uraditi i priložiti dvostruko-uzorkovane i dvostruke rezultate testa nukleinske kiseline (PCR test), koji ne smeju biti stariji od 48 sati;
Navedeno testiranje, kao i praćenje zdravstvenog stanja 7 dana pre polaska na put su preduslovi za dobijanje zdravstvenog koda. Za sva lica koja nisu vakcinisana i lica koja su primila neinaktivirane vakcine, zahtevi za testiranje radi dobijanja sertifikata su takođe
- Sedam dana pre polaska na put uraditi testiranje PCR testom i pratiti 7 dana zdravstveno stanje;
i dalje od ranije potrebni:
- Negativni rezultati dva testa, PCR i serološkog IgM, ne starije od 48 sati;
Za detaljne informacije pogledajte obaveštenje objavljeno na zvaničnom sajtu ambasade: http://rs.chineseembassy.org/srp/lsyw/tz/202109/t20210908_10251393.htm
S obzirom da iz R. Srbije nema direktnog leta za N.R. Kinu, neophodno je da se i u zemlji tranzita dodatno urade pomenuti testovi (PCR i serološkiIgM, ne stariji od 48 sati) i negativni rezultati istih dostave diplomatsko-konzularnom predstavništvu Kine u zemlji tranzita radi izdavanja sertifikata za putovanje.
Svi putnici koji iz inostranstva dolaze u Peking, uključujući državljane R. Srbije, su u obavezi da 14 dana borave u centralnom karantinu i potom u dodatnoj samoizolaciji u trajanju od 7 dana, i još 7 dana monitoringa zdravstvenog stanja. Svaka provincija u Kini samostalno određuje trajanje karantina, s tim da je najkraći rok trajanja obaveznog karantina 14 dana.
HONG KONG
Državljani Republike Srbije mogu ući na teritoriju Hong Konga ukoliko poseduju sertifikat o potpunpj vakcinaciji, kao i negativan rezultat PCR testa ne stariji od 48 sati, izdat od laboratorije koja poseduje ISO15189 standard, i rezervaciju karantinskog hotela na period od 14 dana. Po ulasku na teritoriju Hong Konga stranci su obavezni da urade na aerodromu novo testiranje. Nakon testiranja posetioci će biti prevezeni do hotela u kojem su rezervisali obavezan karantin. Tokom boravka u karantinu putnici će podvrgnuti testiranju svakog dana brzim antigenskim testovima (RAT), a 5-tog i 12-tog dana obaveznog karantina testiranju PCR testovima.
Informacije o karantinskim hotelima mogu se naći na stranci sajta Vlade SAR Hong Konga https://www.coronavirus.gov.hk/eng/designated-hotel.html .

KIPAR
Državljani Republike Srbije koji su vakcinisani kao i putnici koji su preležali Kovid-19, mogu putovati u R. Kipar bez obaveznog prethodnog testiranja, ukoliko poseduju EU digitalni sertifikat ili ekvivalentni sertifikat o vakcinaciji ili preležanoj bolesti, izdat od nadležnih treće zemlje, ili validan sertifikat o vakcinaciji izdat od strane nadležnih organa treće zemlje, pod uslovom da su primili sve doze koje R. Kipar propisuje.
Putnici od 18 godina i stariji treba da imaju primljene sve tri doze vakcine, tj. i tzv. buster dozu ako je prošlo više od 9 meseci od datuma primanja druge doze (za manje od 9 meseci prihvataju se i dve doze), dok se mlađi od 18 godina smatraju potpuno vakcinisanim sa primljene dve doze bez roka važenja poslednje doze.
EU digitalni sertifikat o preležanoj bolesti ili ekvivalentni sertifikat iz treće zemlje će biti prihvaćen ukoliko je izdat je od strane državnih organa relevantne zemlje i ukoliko nije proteklo 180 dana od datuma pozitivnog rezultata testiranja.
Putnici koji nisu vakcinisani i koji ne poseduju sertifikat o preležanoj bolesti mogu putovati na Kipar ukoliko imaju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata pre putovanja ili negativan Rapid test, ne stariji od 24 sata.
Osobe mlađe od 12 godina nisu u obavezi da prikažu odgovarajući sertifikat niti da se testiraju pre polaska na Kipar.
Svi putnici koji dolaze u Republiku Kipar podležu nasumičnom testiranju po dolasku na kiparski aerodrom, o svom trošku.
Od 18. aprila se ukida kategorizacija zemalja prema epidemiološkoj situaciji, kao i elektronska propusnica za let, tzv. Cyprus Flight Pass.

KIRGIZIJA
Strani državljani su obavezni da poseduju negativne rezultate PCR testa (u papirnom ili digitalnom formatu), ne starije od 72 časa od trenutka uzimanja uzorka.
Obaveza posedovanja negativnog PCR testa se ne odnosi na:
1. članove zvaničnih delegacija stranih država i međunarodnih organizacija koji putuju na poziv Ministarstva spoljnih poslova Kirgiske Republike;
2. članove posade aviona;
3. decu do 5 godina;
4. međunarodne posmatrače izbornog procesa koji dolaze u Kirgisku Republiku.
U slučaju isteka roka važenja PCR testa (72 sata) iz objektivnih razloga - više sile (kašnjenje ili pomeranje termina leta i sl.), putnici su dužni da po dolasku u Kirgiziju izvrše PCR testiranje uz popunjavanje upitnika o obavezama.
Svi navedeni uslovi se odnose i na putnike u tranzitu.

KOLUMBIJA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Kolumbiju pod uslovom da su potpuno vakcinisani (najmanje 14 dana pre puta).
Potrebno je takođe popuniti i elektronski formular na sledećem linku https://apps.migracioncolombia.gov.co/pre-registro/public/preregistro.j….

KOMORI
Državljani Srbije mogu da uđu u zemlju. Obavezan je negativan PCR test, ne stariji do 72 sata.

KONGO
Državljani Srbije sa stalnim boravkom ili važećom vizom mogu da uđu u Kongo ili tranzitiraju. Na međunarodnom aerodromu u Brazavilu uvedena su obavezna testiranja prilikom dolaska i odlaska. Takođe, obavezna je samoizolacija u periodu od 14 dana. Test na COVID–19 se naplaćuje i cena iznosi 30 evra. 

KONGO, DR
Državljani Srbije sa važećom vizom mogu da uđu u DR Kongo ili tranzitiraju. Neophodan je negativan PCR test za sva lica starija od 11 godina, ne stariji od sedam dana. Po dolasku na aerodrom u Kinšasi putnici se dodatno povdvrgavaju testiranju o trošku putnika (45 dolara). Takođe, pre dolaska je potrebno registrovati se preko sledećeg sajta: http://www.inrbcovid.com/.
Prilikom izlaksa iz DR Kongo, svi putnici stariji od 11 godina su u obavezi da poseduju dokaz iz laboratorije ne stariji od 3 dana, koju je odobrilo Ministrastvo zdravlja, da su negativni na COVID–19. Cena testa prilikom odlaska iznosi 30 dolara.

KOREJA, Republika
Putnici iz Republike Srbije mogu putovati u Republiku Koreju bez vize u periodu koji je kraći od 90 dana, radi turističkih poseta, kao i u druge svrhe poput prisustvovanja konferencijama, kongresima i sl., i tada je neophodno konsultovati se sa ambasadom da li je viza potrebna ili ne.
Od ovih putnika se traži da se prijave za K-ETA (Korea Electronic Travel Authorization) preko linka www.k-eta.go.kr  (dostupna je i mobilna aplikacija KETA) najmanje 72 sata pre putovanja (obrada autorizacije se naplaćuje oko 7,5e i važi 2 godine).
Svi koji putuju u R. Koreju moraju da, po sletanju, dostave dokaz o negativnom PCR testu na COVID-19 (u štampanom obliku) uzet u roku od 48 sati pre polaska na put. Po dolasku u Koreju, obaviće se još jedan PCR test i po dobijanju negativnog rezultat, putnik će biti izuzet od karantina.
Od potpuno vakcinisanih putnika (vakcinisani sa najmanje 2 doze vakcine odobrene od strane SZO - Pfizer, Astra Zeneca, Janssen, Novavax, Sinopharm, Sinovac, Covishield, Covaxin, Covovax ili u slučaju Janssen – Johnson & Johnson vakcinacija samo jednom dozom) zahteva se da se prijave za Q-Code preko https://cov19ent.kdca.go.kr/cpassportal/ kako bi imali pravo na izuzeće od karantina. Vakcinacija se smatra završenom 14 dana nakon 2. doze vakcine, za vakcinu sa dve doze, (važi do 180 dana) ili ukoliko je putnik primio „buster“ dozu
Svim putnicima se savetuje da provere sve najnovije informacije u vezi ulaska na sajtu ambasade https://overseas.mofa.go.kr/rs-sr/brd/m_7940/list.do ili da kontaktiraju ambasadu.

KOREJA, DNR
Državljani Srbije ne mogu da uđu u zemlju. Granice i aerodromi su zatvoreni.

KOSTARIKA
Državljani R. Srbije mogu da uđu u Kostariku. Neophodan je popunjen digitalni obrazac "Pase de salud", dostupan na adresi https://salud.go.cr i međunarodno putničko medicinsko osiguranje koje može biti kupljeno i u Kostariki.
Lokalno putničko osiguranje može se kupiti u Nacionalnom zavodu za osiguranje Kostarike na sledećem linku: https://www.grupoins.com/seguros-para-viajero/ ili u osiguravajućoj kompaniji Sagicor https://www.sagicor.cr/seguro_para_turistas/
Putničko osiguranje koje nije izdato od strane kostarikanskih osiguravajućih kompanija mora biti na engleskom ili španskom jeziku i da obuhvata sledeće elemente: validnost polise tokom posete Kostariki, pokrivene medicinske troškove u slučajevima Covid-19 u Kostariki (i to za najmanje 50.000 USD) i minimalno pokriće od 2.000 USD za produžene troškove smeštaja zbog pandemije.

KOT D’IVOAR
Državljani Srbije mogu da uđu u  Kot D’Ivoar. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od pet dana. Po sletanju na aerodrom svi putnici se podvrgavaju tesiranju. Test se plaća oko 75 evra. Putnici koji nemaju test upućuju se u izolaciju u trajanju od 14 dana o trošku avio kompanije. 

KUBA
Državljani R. Srbije mogu da uđu u Republiku Kubu, bez dodatnih potvrda o vakcinaciji i bez PCR testa. Na međunarodim aerodromima vršiće se nasumični antigenski test.
(Od 6. aprila ulazak na Kubu, u vezi sa Kovid -19, je slobodan. Nije potreban PCR niti potvrda o vakcinaciji).

KUVAJT
Ukinute su sve dosadašnje mere uvedene u cilju sprečavanja širenja Covid-19. Državljani Republike Srbije pri dolasku u Kuvajt nisu u obavezi da pokažu PCR test niti potvrdu o vakcinaciji kao uslov za ulazak u zemlju. Nevakcinisanim državljanima je omogućeno da nesmetano uđu u Kuvajt.
Vlada je ukinula i potrebu da se karantinu podvrgnu osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženim licem, bez obzira da li su vakcinisane ili ne. Takve osobe moraju da nose maske 14 dana od dana kontakta sa zaraženim i urade PCR test samo u slučaju da dobiju simptome u roku od 14 dana. Zaraženi državljani su dužni da borave u kućnom karantinu 5 dana.

LAOS
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Laos, pod uslovom da poseduju sertifikat o potpunoj vakcinaciji protiv COVID-19.
Oni koji nisu vakcinisani, obavezni su da poseduju sertifikat o RTD/ATK testu, ne starijem od 48 sata pre polaska u Laos.
Ukoliko se zaraze COVID-19, nakon dolaska u Laos, snose troškove zdravstvenog tretmana.
Potrebno je da poseduju zdravstveno osiguranje.
O detaljnijim informacijama o uslovima ulaska i boravka u Laosu, preporučuje se da putnici, pre planiranog puta, kontaktiraju ambasadu NDR Laos u Beču (e-mail: laoembassyvienna@hotmail.com), koja je akreditovana u Republici Srbiji.

LESOTO
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Lesoto osim lica sa regulisanim boravkom. Obavezan je karantin od 14 dana. Moguć je tranzit iz susednih država ali isključivo u slučaju organizovanog leta, odnosno napuštanja zemlje (i regiona), uz prezentovanje negativnog testa, ne starijeg od 72 sata.

LETONIJA
Od 1. aprila 2022. ukinuta su sva ograničenja za ulazak u Letoniju. Srpski državljani u Letoniju u mogu da uđu, kao i ranije, uz važeći pasoš, pozivno/garantno pismo, povratnu kartu, putno osiguranje i potvrdu o posedovanju novca. Test ili vakcina na COVID-19 nisu potrebni.

LIBAN
Državljani Republike Srbije koji dolaze u Liban, stariji od 12 godina, moraju da urade PCR test u ovlašćenoj laboratoriji zemlje iz koje dolaze, ne stariji od 48 sati ili brzi antigenski test sa QR kodom, ne stariji od 24 časa (od vremena uzimanja uzorka do vremena putovanja).
Izuzeti od PCR ili brzog antigenskog testa, u zemljama polaska su potpuno vakcinisani putnici, tj. oni koji su primili treću dozu bilo koje vakcine protiv COVID-19. Takođe,  putnici koji imaju dokaz da su primili dve doze vakcine ili kompletnu dozu koja se sastoji od jedne doze, ukoliko period primanja poslednje doze nije stariji od 6 meseci. Putnici koji su  putovali iz Libana i vraćaju se u roku od jedne nedelje izuzimaju se od obavljanja PCR ili antigenskog testa u zemljama polaska.
Na stranici Ministarstva zdravlja Libana  https://moph.gov.lb/en/MoPHPASS se mogu naći dodatne informacije.

LIBERIJA
Državljani Srbije mogu da uđu u  Liberiju. Poželjno je imati negativan PCR test, ne stariji od od 72 sata. Lica koja doputuju bez testa podvrgavaju se tzv. brzom testu na aerodromu. Ukoliko je rezultat testa negativan, omogućava se ulazak u zemlju. Lica sa pozitivnim rezultatom testa se pregledaju i upućuju u karantin koji traje mimimum 14 dana u okviru ustanove koju određuje državna zdravstvena institucija.
 
LIBIJA
Državljani Srbije ne mogu da uđu u zemlju. Granice i aerodromi su zatvoreni.

LITVANIJA
Litvanija ukida sva epidemiološka ograničenja za ulazak putnika na njenu teritoriju. Državljani Republike Srbije će moći da uđu u Litvaniju bez PCR testa i bez EU Zelenog sertifikata. Ostaje samo obaveza nošenja zaštitne maske u ustanovama zdravstvene zaštite.

LIHTENŠTAJN
Detalji o režimu ulaska u Lihtenštajn se mogu naći u informaciji o ulasku u Švajcarsku Konfederaciju, s obzirom da je reč o identičnim uslovima 

LUKSEMBURG
Državljani R. Srbije mogu da uđu u zemlju ukoliko su vakcinisani nekom od vakcina koje je priznala Evropska agencija za lekove (Fajzer, Astra Zeneka, Moderna i Jensen), ili su preležali COVID-19, ukoliko poseduju važeći sertifikat o vakcinaciji/oporavku, kompatibilan sa EU sertifikatom koji važi devet meseci od prijema druge doze vakcine. Sertifikat o buster dozi nema ograničen rok trajanja, dok sertifikat o oporavku važi 180 dana od pozitivnog testa na COVID-19.
Lica koja nisu vakcinisana ili lica koja su vakcinisana nekom od vakcina koje nije priznala Evropska agencija za lekove (Sinofarm, Sputnjik), mogu da uđu u zemlju isključivo ukoliko imaju regulisan dugoročni boravak u Luksemburgu, regulisan boravak u skladu sa evropskom direktivom 2003/109/ES o rezidentima sa dugim boravkom ili dugoročnu nacionalnu vizu u nekoj od država članica EU i zemalja povezanih sa šengenskim prostorom. Izuzeci se odnose na zdravstvene radnike, granične radnike, istraživače, lica koja se bave negom starijih lica, lica zaposlena u sektoru saobraćaja, lica koja putuju iz hitnih i uredno opravdanih porodičnih razloga, lica koja putuju za potrebe studija i visokokvalifikovane radnike ako je njihovo zapošljavanje ekonomski neophodno i njihov rad se ne može odložiti ili obavljati iz inostranstva. Ove osobe treba da podnesu zahtev Odeljenju za pasoše, vize i zakonodavstvo, kako bi dobili odgovarajući sertifikat za putovanje. Zahtev se podnosi putem elektronske pošte na service.visas@mae.etat.lu.
Tranzit je dozvoljen bez posedovanja negativnog PCR testa.

MADAGASKAR
Državljani ne mogu ulaziti na Madagaskar. Ista zabrana, u uslovima zatvorenih aerodroma i luka, važi za sve strane državljane. 

MAĐARSKA
Državljani Srbije mogu da uđu u Mađarsku sa teritorije Srbije, bez ograničenja, odnosno pod istim uslovima koji su bili na snazi pre pandemije. Nije potrebna potvrda o imunizaciji, niti negativan PCR test.
Iako granična policija na aerodromu u Budimpešti ne traži od naših građana koji su u tranzitu potvrdu o imunizaciji ili negativan PCR test, avio kompanije zadržavaju pravo da ulazak putnika u avion uslove posedovanjem negativnog PCR testa.
Ukoliko naši državljani dolazi u Mađarsku iz neke treće zemlje (npr. sleću avionom na aerodrom u Budimpešti) ne treba da imaju potvrdu o imunizaciji ili negativan PCR test ukoliko su u tranzitu, odnosno ukoliko putuju u Srbiju bez zadržavanja u Mađarskoj.
Ukoliko žele da u Mađarskoj borave neko vreme (turistički, poslovno) potrebno je da imaju potvrdu o imunizaciji koja je zvanično potrebna samo prilikom ulaska na manifestacije na kojima se očekuje više od 500 posetilaca (sportski događaji, muzički festivali i dr), bilo da se radi o manifestacijama u zatvorenom ili otvorenom prostoru. U praksi, međutim, u većini slučajeva građani treba da pokažu potvrdu o imunizaciji prilikom ulaska na koncerte, sportsko-rekreativne objekte, muzeje, čak iako tamo trenutno boravi manje od 500 posetilaca.
Za ulazak u restorane nije potrebna potvrda o imunizaciji, iako restorani imaju pravo da ulazak uslove posedovanjem potvrde o imunizaciji. U većini slučajeva, posetioci ulaze u restoarne i kafiće samo sa zaštitnom maskom, koja nije obavezna tokom boravka u ovim objektima.
Nošenje zaštitnih maski je obavezno u svim zatvorenim javnim prostorima (hotelima, tržnim centrima, prodavnicama, gradskom prevozu i dr).

MALAVI
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Malavi osim lica sa regulisanim boravkom. Obavezan je karantin od 14 dana. Moguć je tranzit iz susednih država ali isključivo u slučaju organizovanog leta, odnosno napuštanja zemlje (i regiona), uz prezentovanje negativnog testa, ne starijeg od 72 sata.

MALI
Državljani Srbije mogu da uđu u Mali. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

MALDIVI
Državljani Srbije, kao i ostali strani državljani, mogu da uđu na Maldive. Od 10. septembra je neophodno da strani državljani poseduju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

MALEZIJA
Državljani Republike Srbije mogu ući u Maleziju ukoliko imaju negativan rezultat PCR testa ili potvrdu o punoj imunizaciji, bez obzira na proizvođača vakcine.

MALTA
Državljanima Republike Srbije je za putovanje na Maltu potrebno da poseduju sertifikat o COVID 19 vakcinaciji koji se priznaje u Republici Malti (među priznatim je i Srpski zeleni sertifikat sa čitljivim QR kodom za vakcine priznate od strane Evropske medicinske agencije: Pfizer, Johnson&Johnson, Moderna, AstraZeneca i Novovax). Sertifikat o vakcinaciji je važeći kada je prošlo najmanje 14 i ne više od 270 dana od poslednje doze primarne serije vakcinacije (dve doze) ili ako je osoba primila buster (treću) dozu. Nakon isteka od 270 dana, sertifikat o vakcinaciji mora uključivati buster (treću) dozu. Za osobe mlađe od 18 godina važenje sertifikata o primarnoj seriji vakcine (dve doze) je neograničeno. Ukoliko je osoba primarno vakcinisana vakcinom koja nije priznata, potrebno je da buster doza bude priznata od strane Evropske medicinske agencije.
Putnici koji ne poseduju važeći sertifikat o COVID 19 vakcinaciji priznat od strane nadležnih organa Republike Malte, potrebno je da:
1. poseduju negativan PCR test ne stariji od 72 sata pre dolaska (izdat od akreditovane laboratorije na engleskom jeziku; ukoliko nije dostupan na engleskom jeziku, potrebno je dostaviti prevod na engleski koji je overen od strane laboratorije ili lekara; rezultati samotestiranja/kućnih testova se neće prihvatati) ili
2. negativan brzi antigen test ne stariji od 24 sata pre dolaska (pod uslovom da je u formatu EU digitalnog COVID 19 sertifikata) ili
3.sertifikat o preležanom COVID 19 ne stariji od 180 dana od datuma prvog pozitivnog testa, izdat u formatu:
- EU digitalnog COVID 19 sertifikata ili
- digitalnog COVID 19 sertifikata koji je priznat kao ekvivalentan EU digitalnom COVID 19 sertifikatu ili
- potvrda o pozitivnom PCR testu, ne starija od 180 dana i ne mlađa od 14 dana od dana infekcije, uz obavezni negativni PCR test ne stariji od 72 sata pre dolaska.
Deca mlađa od 6 godina ne moraju da poseduju negativan PCR test pre dolaska.
Nadležni malteški granični organi mogu vršiti kontrolu ispunjavanja navedenih kriterijuma nasumično, metodom „slučajnog uzorka“.
Ukoliko ne ispunjava nijedan od navedenih kriterijuma, putnik će biti upućen u karantin od 14 dana, u skladu sa propisima Republike Malte.

MAROKO
Za ulazak u Maroko potrebno je:
-potvrda o kompletnoj vakcinaciji (treća doza treba da se primi 4 meseca nakon druge doze. Za one kojima se vakcinalna šema sastoji od jedne doze, dodatna, druga doza je predviđena, takođe, nakon 4 meseca od prve. Za one koji nisu primili drugu/treću dozu, a u međuvremenu su oboleli od korona virusa, dodatna doza – buster se može primiti nakon 28 dana od dana obolevanja);
Prilikom ulaska u avion/na brod, putnici moraju da imaju popunjenu „zdravstvenu knjižicu“ (fiche sanitaire), koja se može preuzeti online (http://www.onda.ma/form.php ), a koja se, takođe, distribuira u avionu ili na brodu (naročito se skreće pažnja da se napiše tačna adresa tokom boravka u Maroku, kao i 2 broja telefona na koja će putnik biti dostupan, ukoliko je potrebno kontaktirati ga tokom prvih 10 dana boravka u Maroku).   
Deci mlađoj od 6 godina, nisu potrebni nikakvi uslovi za ulazak u Maroko, dok deca od 6 do 18 godina treba da imaju negativan PCR test.
Ove mere se primenjuju na sve putnike, iz svih zemalja.
Mere za izlazak iz Maroka su, za odrasle, iste kao i za ulazak u Maroko (potpuna vakcinacija).
Za decu do 12 godina, nema nikakvih uslova za napuštanje teritorije Maroka, a deca od 12 do 18 godina treba da prilože potvrdu o potpunoj vakcinaciji.

MAURITANIJA
Državljani Republike Srbije mogu putovati u Mauritaniju. Za ulazak je potrebno posedovati potvrdu o kompletnoj vakcinaciji, jednom od vakcina koje priznaje Svetska zdravstvena organizacija (AstraZeneca, Sinopharm, Pfizer BioNTech, Janssen, Moderna, Sinovac, Covishield). Kompletna vakcinacija podrazumeva protok od dve sedmice nakon primljene druge doze.
Putnici koji nisu vakcinisani, treba da poseduju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.
Ukoliko se pojavi neki od simptoma COVID-19, putnicima će biti urađen PCR ili brzi antigenski test na licu mesta. Ukoliko test bude negativan, putniku se savetuje da provede 10 dana u samoizolaciji. Ukoliko test bude pozitivan, lice će biti smešteno u kontrolisani karantin na 10 dana, o svom trošku. Ukoliko se ukaže potreba za medicinskom pomoći, nadležne službe mauritanskog Ministarstva zdravlja će se za to pobrinuti, bez naknade. Kontrolni PCR test će se raditi 10. dana od stupanja u karantin.
Svi strani državljani, prilikom ulaska u Mauritaniju, moraju da nose masku, da redovno dezinfikuju ruke i održavaju distancu od 1,5 m, a beskontaktno će im se izmeriti temperatura na graničnom prelazu.

MAURICIJUS
Državljani Republike Srbije mogu da uđu na Mauricijus pod sledećim uslovima:
UKOLIKO STE POTPUNO VAKCINISANI
- Potrebno je da je proteklo najmanje 14 dana od primanja obe doze vakcina od sledećih proizvođača: Astrazeneca, Covaxin, Moderna, Pfizer BioNTech, Sinopharm, Sinovac, Sputnik V, odnosno najmanje 28 dana od primanja vakcine Janssen;
- Ukoliko posedujete potvrdu o preležanom Covid 19, potrebno je da ste najmanje 14 dana pred put primili jednu dozu od navedenih vakcina.
Pre polaska potrebno je:
- uraditi PCR test 72 sata pre polaska (dobijeni rezultat mora biti negativan);
- imati zdravstveno osiguranje koje pokriva troškove lečenja od Covid 19;
- popuniti obrazac (ALL IN ONE TRAVEL FORM) koji se može pronaći na sajtu https://mauritiusnow.com/mauritius-travel-advice/.
Nakon dolaska na Mauricijus, ukoliko imate rezervisan hotelski smeštaj potrebno je da uradite antigenski test, jedan po dolasku u hotel i drugi petog dana boravka u hotelu. Ukoliko imate rezervisan drugi tip smeštaja, potrebno je da, po sletanju, uradite PCR test na aerodromu (besplatno) i antigenski test, samostalno, 5. dana boravka.
Slobodno kretanje po ostrvu je moguće nakon prvog negativnog rezultata testa urađenog u hotelu ili na aerodromu.
UKOLIKO NISTE POTPUNO VAKCINISANI potrebno je:
- uraditi PCR test 72 sata pre polaska (dobijeni rezultat mora biti negativan)
- imati zdravstveno osiguranje koje pokriva troškove lečenja od Covid 19
- rezervisati i platiti 14 dana smeštaja u naznačenom hotelu, što uključuje i transfer od aerodroma do hotela i PCR testove (prvi po dolasku, drugi 7 dana i treći 14 dana)
- popuniti obrazac (ALL IN ONE TRAVEL FORM) koji se može pronaći na sajtu https://mauritiusnow.com/mauritius-travel-advice/
Na putnike mlađe od 18 godine primenjuju se isti uslovi kao i na punoletne osobe u čijoj su pratnji.

MEKSIKO
Državljani Srbije mogu, uz posedovanje odgovarajuće vize, bez posebnih ograničenja da uđu u Meksiko. Meksiko nije usvojio ograničenja ulaska stranaca u zemlju, ali se preduzimaju odgovarajuće mere ukoliko osobe ispoljavaju simptome na korona virus. Po dolasku u Meksiko, putnici su dužni da popune upitnik za identifikaciju faktora rizika (https://afac.hostingerapp.com/).

MJANMAR
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Mjanmar samo avio-prevozom na međunarodnom aerodromu u Jangonu, uz poštovanje uslova koje nalaže Ministarstvo zdravlja Mjanmara:
- posedovanje sertifikata o potpunoj vakcinaciji, najmanje 14 dana pre dolaska u Mjanmar i potvrdu o negativnom RT-PCR testu na COVID-19, ne starijem od 72 sata;
- prezentovanje navedenih sertifikata posadi avio-prevoznika pre ukrcavanja na avion kojim putuju u Mjanmar i nadležnom medicinskom osoblju, prilikom dolaska u Mjanmar;
- posedovanje COVID-19 zdravstvenog osiguranja, koje izdaje „Myanma Insurance“ (informacija je dostupna na internet sajtu : www.mminsurance.gov.mm);
- prezentovanje „zdravstvene deklaracije“ medicinskom osoblju Mjanmara na aerodromu;
Po dolasku na aerodrom u Jangon, putnici će biti podvrgnuti RTD testu na COVID-19 (naplaćuje se oko 10 USD o trošku putnika), čiji se rezultat dobija u roku od oko sat vremena. Ukoliko je rezultat testa negativan, putnici mogu da napuste aerodrom – u suprotnom biće smešteni u karantin centar ili hotel (naplaćuje se o trošku putnika), koje određuje Ministarstvo zdravlja Mjanmara.

MOZAMBIK
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Mozabik osim lica sa regulisanim boravkom. Obavezan je karantin od 14 dana. Moguć je tranzit iz susednih država ali isključivo u slučaju organizovanog leta, odnosno napuštanja zemlje (i regiona) kao i prevoza karga, uz prezentovanje negativnog testa, ne starijeg od 72 sata.

MOLDAVIJA
Za ulazak u Republiku Moldaviju nije potreban digitalni sertifikat o vakcinaciji protiv virusa SOVID-19, ni PSR test, niti potvrda o preležanoj bolesti.

MONAKO
Za Kneževinu Monako važi isti režim ulaska kao za Francusku.

MONGOLIJA
Državljani Srbije mogu da uđu u Mongoliju. Neophodan je negativan test na korona virus, ne stariji od 72 sata računajući od poletanja sa prvog polazišta. Po dolasku u Mongoliju lica koja nisu vakcinisana protiv Covid 19 obavezna su da borave u karantinu 7 dana, tokom kojih će ponovo biti testirani. Informacije o objektima za karantin mogu se naći na sledećem sajtu: www.tabinfo.mn radi rezervacije. U slučaju da se utvrdi da je lice tokom boravka u karantinu pozitivno na koronu, biće premešteno u bolnicu radi pružanja zdravstvene nege.
Oni putnici koji su doputovali u Mongoliju 14 dana nakon vakcinacije, ili oni kojima je ranije dijagnostifikovana infekcija korona virusom, a potpuno su se oporavili, izuzeti su od obaveznog karantina ukoliko prilože dokumenta o primljenoj vakcini ili medicinskog nalaza o oporavku od infekcije korona virusom.

NAMIBIJA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Republiku Namibiju. Lica koja poseduju dokaz o potpunoj vakcinaciji nisu u obavezi da poseduju negativan PCR test. Lica koja nisu potpuno vakcinisana su u obavezi da poseduju negativan PCR test, ne stariji od 72 časa. Preporučuje se nošenje maski u zatvorenom prostoru.

NAURU
Državljanima Republike Srbije, kao i svim stranim državljanima koji su tranzitirali ili boravili u Kini, Hong Kongu, Makau, Iranu, Italiji ili bilo gde u Evropi, Koreji, SAD ili Aziji (osim Tajvana) u poslednjih 21 dan pre nameravanog dolaska na Nauru, do daljnjeg je zabranjen ulazak u zemlju.  Ostali putnici moraju da pribave odobrenje nadležnih organa Naurua za ulazak u zemlju. Obavezan je negativan PCR test ne stariji od 3 dana, a putnici su u obavezi da pri dolasku popune zdravstvenu deklaraciju i podvrgnu se zdravstvenom pregledu, nakon čega sledi obavezan karantin od 14 dana.

NEMAČKA
Republika Srbija nije više u kategoriji područja sa visokim rizikom od zaraze koronavirusom.
Putnici koji ulaze u Nemačku  imaju obavezu posedovanja dokaza o pravu ulaska - potvrdu o vakcinaciji ili test na Covid-19 (na engleskom, nemačkom, francuskom, italijanskom ili španskom jeziku u štampanom ili digitalnom obliku) ne stariji od 48 sati (PCR ili antigenski test) ili sertifikat o preležanoj bolesti (urađen najmanje 28 dana ranije, a ne stariji od 90 dana).
Turistička putovanja ne predstavljaju važan razlog za ulazak, stoga trenutno nisu moguća za osobe koje nisu potpuno vakcinisane.
1. Lica sa prebivalištem u Srbiji koja su potpuno vakcinisana mogu i dalje iz Srbije putovati u Nemačku u sve svrhe putovanja ako su potpuno vakcinisana.
Priznaju se Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson ili Novavax, odnosno kombinacija navedenih vakcina. Vakcinacije Sinopharm i Sputnik V se ne priznaju. Kada se kombinuju sa jednom od vakcina sa dozvolom za upotrebu u EU, priznaće se isključivo one vakcine sa dozvolom za upotrebu u EU.
Za status potpuno vakcinisane osobe neophodno je da ste primili sledeći broj doza priznatih vakcina:
a) do 30.09.2022. godine - dve doze
b) do 30.09.2022.godine - samo jednu dozu pod uslovom da:
- imate test za određivanje prisustva antitela koji dokazuje preležanu infekciju koronavirusom urađen pre i nakon prijema jedne doze vakcine
- imate pozitivan PCR test pre prijema jedne doze vakcine
- imate pozitivan PCR test nakon prijema jedne doze vakcine, pri čemu je od datuma testiranja prošlo minimalno 28 dana
c) od 01.10.2022. godine - tri doze, pri čemu poslednja doza treba da je primljena najmanje tri meseca nakon druge
d) od 01.10.2022. godine - samo dve doze pod uslovom da:
- imate test za određivanje prisustva antitela koji dokazuje preležanu infekciju koronavirusom urađen pre prijema prve i nakon prijema druge doze vakcine
- imate pozitivan PCR test pre prijema druge doze vakcine
- imate pozitivan PCR test nakon prijema druge doze vakcine, pri čemu je od datuma testiranja prošlo minimalno 28 dana.
Deci ispod 12 godina dozvoljen je ulazak u Nemačku, iako još nisu vakcinisana, uz dokaz o testiranju (PCR ili antigenski test) u pratnji bar jednog potpuno vakcinisanog roditelja. Deci ispod 6 godina nije potreban ni dokaz o vakcinaciji ni dokaz o testiranju.
2. Svim drugim licima sa prebivalištem u Srbiji dozvoljen je ulazak u Nemačku samo u slučaju da je njihovo putovanje neodložno (šta se smatra nužnim razlogom: https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/faqs/EN/topics/civil-protection/coro…).
3. Tranzit kroz Nemačku je moguć ukoliko imate pravo ulaska u zemlju odredišta. Odgovarajuće dokaze o pravu ulaska u zemlju odredišta i svrsi putovanja morate nositi sa sobom. Obaveza posedovanja dokaza o ispunjenosti uslova za ulazak u Nemačku u uslovima pandemije Covid-19 važi i za putnike u tranzitu, uključujući i putnike u aerodromskom tranzitu, tj. putnike koji na aerodromu u Nemačkoj samo presedaju. Navedeno se odnosi i na tranzit iz i ka zemljama van Šengenske zone, odnosno iz i ka trećoj zemlji izvan EU, kao i na tranzit iz ili ka zemlji unutar Šengenske zone.
Detaljne informacije o uslovima ulaska i tranzita mogu se pronaći na sajtu Ambasade SR Nemačke u Beogradu: https://belgrad.diplo.de/rs-sr/service/visa-einreise/corona-einreiseinf…

NIGER 
Državljani Srbije mogu da uđu u Niger. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Ukoliko putnik ne poseduje test, podvrgava se zdravstvenom pregledu i testiranju o svom trošku. 

NIGERIJA 
Državljani Republike Srbije mogu da ušu u Nigeriju, potrebno je da prezentuju negativan rezultat PCR testa, urađen ne više od 72 sata pre ukrcavanja.
Za potpuno vakcinisane putnike se ne određuje izolacija, ali je potrebno da urade dodatne PCR testove drugog i sedmog dana nakon dolaska.
Putnicima koji nisu vakcinisani (ili su primili samo prvu dozu) određuje se sedmodnevna samoizolacija i potrebno je da urade dodatne PCR testove drugog i sedmog dana nakon dolaska.
Osobe koje stižu poslovnim ili zvaničnim razlogom i u Nigeriji ostaju manje od 7 dana, moraju da:
1. budu potpuno vakcinisani
2. obezbede PCR test ne stariji od 72 sata pre ukrcavanja
3. urade PCR test drugog dana nakon dolaska

NIKARAGVA
Državljani R. Srbije mogu da uđu u Nikaragvu. Neophodno je posedovati negativan PCR test na Covid-19, ne stariji od 72 sata (za putnike koji dolaze iz Azije, Afrike i Okeanije ne stariji od 96 sati).
Strani državljani koji imaju temperaturu ili druge simptome virusa, ne mogu ući u zemlju, dok državljani Nikaragve mogu ući u zemlju, ali moraju provesti određeno vreme u karantinu, u skladu sa protokolom uspostavljenim u zemlji.
Putnici koji pri dolasku prezentuju negativan PCR test na Covid-19 i koji ne pokazuju nikakve simptome, moći će da se slobodno kreću u zemlji, ali će ih zdravstveno osoblje pratiti (telefonom) u periodu od 14 dana.

NOVI ZELAND
Državljani Srbije ne mogu da uđu u zemlju, osim onih lica koja imaju odobren stalni boravak i članova njihove uže porodice. Mogućnost ulaska postoji ako su u pitanju humanitarni ili dovoljno ubedljivi razlozi uz prethodno pribavljanje dozvole od strane nadležnih organa.
Obavezan je negativan PCR test, ne stariji od 48 sati ili negativan antigenski test ne stariji od 24 sata i popunjavanje NZ Traveller Declaration (https://www.travellerdeclaration.govt.nz/), te, nakon toga, dobijanje digitalne propusnice (Traveller Pass).
Svi putnici stariji od 17 godina moraju biti u potpunosti vakcinisani, uz uslov da je od poslednje doze prošlo 14 dana, i da je lice imunizovano vakcinama koje je prihvatio nadležni organ Novog Zelanda:   https://covid19.trackvaccines.org/vaccines/approved/#vaccine-list   
Za nevakcinisane putnike potrebno je prethodno pribaviti dozvolu nadležnih organa radi ulaska u zemlju i oni podležu uslovima karantina u za to posebno opredeljenim  objektima, i putnici moraju da u istima rezervišu smeštaj pre polaska na put.
*Od 12. aprila 2022. godine biće omogućen ulazak nosiocima studentskih i privremenih radnih viza, od 1. maja nosiocima važećih viza za posetioce, a od jula meseca i nosioci radnih viza od akreditovanih poslodavaca (AEWV).
Ponovno otvaranje granica NZ i normalna obrada zahteva za vize – za sve kategorije – počeće od oktobra meseca.
Tranzit državljana Srbije je dozvoljen samo za kompletno vakcinisana lica, uz posedovanje tranzitne vize (uz obavezu da vreme provedeno u tranzitu bude maksimalno 24 sata).

NORVEŠKA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u K. Norvešku.
Novi režim ulaska u K. Norvešku stupio je na snagu i njime se ukidaju sve dosadašnje mere za ulazak u K. Norvešku. Putnici više nisu u obavezi da se registruju na internet stranici pred putovanje kao ni da poseduju validnu potvrdu o punoj vakcinaciji odnosno negativan PCR test.
Mere za ulazak putnika na Svalbard, odnosno testiranje pre dolaska i nakon dolaska, ostaju i dalje na snazi (više informacija na The infection control measures are being removed on Saturday 12 February - regjeringen.no).

OMAN
Državljani Srbije mogu da uđu u Sultanat Oman. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

PAKISTAN
Državljanima Srbije je dozvoljen ulazak u Pakistan. Na aerodromu se kontroliše temperatura. Za lica koja pokažu simptome medicinsko osoblje na aerodromu odlučuje da li će zahtevati test na koronu. U slučaju pozitivnog testa, obavezna je mera izolacije u bolničkim ili uličnim uslovima. 

PALAU
Državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu ili tranzitiraju. Neophodno je da prilikom ulaska popune formular o zdravstvenom stanju i da budu podvrgnuti zdravstvenom pregledu. Zabranjen je ulazak za one državljane Srbije koji su prethodnih 14 dana boravili ili tranzitirali u NR Kini (uključujući Hong Kong i Makao) ili su boravili na putničkim kruzerima koji su pristajali u luke zemalja koje su pogođene bolešću COVID-19. 
Navedeno se odnosi na sve strane državljane.

PALESTINA
Državljani Srbije ne mogu da uđu niti da tranzitiraju preko teritorije Palestine.

PANAMA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Panamu. Potpuno vakcinisani građani oslobađaju se karantina uz prikazivanje odgovarajućeg negativnog PCR testa, dok oni koji nisu vakcinisani (ili su nepotpuno vakcinisani) biće zadržani u karantinu u trajanju od 72 sata u hotelima koji su predviđeni za karantin (pri čemu troškovi smeštaja padaju na teret putnika).
Nakon isteka 72 sata radi se test na prisustvo virusa Kovid-19. Ukoliko je test negativan, karantin će biti ukinut, a u slučaju pozitivnog rezultata karantin će biti produžen na 14 dana nakon čega slede medicinski pregledi (troškove smeštaja i medicinskih pregleda takođe snose putnici).
Deca mlađa od 12 godina su oslobođena karantina ukoliko roditelj/staratelj ispunjava gore navedene kriterijume.
Više informacija možete pronaći na sledećem veb sajtu https://www.copaair.com/travel-preparation-hub/travel-requirements/pa i na https://www.tourismpanama.com/plan-your-vacation/advisories/

PAPUA NOVA GVINEJA
Stranim državljanima, koji su puno vakcinisani, dozvoljen je ulazak u zemlju (broj letova je veoma ograničen). Pored dokaza o vakcinaciji, lica moraju imati negativan PCR test ne stariji od 72 sata (https://www.airniugini.com.pg/travel-advice/#notices).    
Deca uzrasta do 5 godina izuzeta su od obaveze testiranja.
Po dolasku u PNG, obavezan je brzi antigenski test (u slučaju pozitivnog rezultata, obavezan je karantin).

PARAGVAJ
Potpuno vakcinisani državljani Republike Srbije, stariji od 18 godina, mogu da uđu u Paragvaj vazdušnim putem, pod uslovom da poseduju sertifikat o potpunoj vakcinaciji (važeći najmanje 14 dana). Uslov za ukrcavanje u avion je negativan PCR test, ne stariji od 48 sati, odnosno antigenski test urađen 24 časa pre poletanja. Neophodno je imati zdravstveno osiguranje kojim je pokriveno i bolničko lečenje od COVID-19, te 24 časa pre leta elektronskim putem popuniti obrazac o zdravstvenom stanju na sajtu http://dgvs.mspbs.gov.py/webdgvs/views/paginas/vista_viajeros_nor.html . Svi putnici su dužni da se testiraju petog dana po ulasku u zemlju, raćunajući od trenutka uzimanja uzorka za test koji je prezentovan prilikom ulaska u Paragvaj.
Nevakcinisani državljani Republike Srbije, kao i oni sa stalnim boravkom u Paragvaju, mogu da dobiju informacije o uslovima ulaska u Paragvaj https://www.mspbs.gov.py/dependencias/portal/adjunto/410e0b-20220201Ing… i na http://www.dinac.gov.py/v3/index.php/covid-19

PERU
Potpuno vakcinisani državljani Republike Srbije, stariji od 12 godina, mogu ući u Peru, ukoliko imaju sertifikat o izvršenoj punoj vakcinaciji protiv COVID-19. Oni koji nisu potpuno vakcinisani moraju da imaju negativan test na COVID-19, ne stariji od 48 sati od vremena otpočinjanja putovanja.
Takođe, putnici moraju da imaju dokaz o zdravstvenom osiguranju, koje pokriva i troškove bolničkog lečenja od COVID-19. Strani državljani su dužni da najranije 72 sata pre puta elektronski popune tzv. izjavu o odgovornosti (Declaración jurada) https://djsaludviajero.minsa.gob.pe/dj-salud/. Mlađima od 12 godina jedino je potrebno da nemaju simptome bolesti.

POLjSKA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu i borave ili da tranzitiraju preko teritorije Republike Poljske bez ograničenja. Nije potreban  negativan PCR test ili dokaz o vakcinaciji.
Od momenta izbijanja sukoba u Ukrajini nadležni organi Poljske su zabranili sve prelaske stranim državljanima, koji iz pravca Rusije (Kalinjingrad) i Belorusije žele da preko kopnene/drumske granice uđu u Poljsku radi tranzita.
Odobrava se ulazak samo onim strancima koji imaju diplomatski pasoš ili regulisan boravak u Poljskoj (radna i studentska karta boravka ili viza). Ostalim strancima ulazak u Poljsku se odobrava u izuzetnim slučajevima, a konačnu odluko o ulasku donosi isključivo nadležni dežurni šef granične policije prilikom dolaska stranca na konkretni granični prelaz.
Državljani Republike Srbije se mole da ne polaze na put pre nego što kontaktiraju Ambasade Republike Srbije u Moskvi, Minsku i Varšavi, kako bi im dostavili informacije o tome ko, kada i preko kojeg graničnog prelaza planira da uđe u Poljsku. Ambasada Republike Srbije u Varšavi radi najave ulaska državljana Srbije na teritoriju Poljske, međutim ne može da garantuje da će im ulazak i tranzit biti odobreni.
Izlazak iz Poljske ka Rusiji i Belorusiji nije zabranjen.

PORTUGALIJA
Državljani Republike Srbije mogu ući u Portugaliju, bez obzira na razlog putovanja, uključujući turizam, ukoliko poseduju Covid digitalni sertifikat sa potvrdom o vakcinaciji priznatim vakcinama ili Covid digitalni sertifikat sa potvrdom o preležanoj bolesti, izdat od strane nadležnih organa Republike Srbije ili države članice EU. Ukoliko ne poseduju jedan od pomenutih dokumenata ili je njihova validnost istekla, mogu ući u Portugaliju bez obzira na razlog putovanja, uključujući turizam, ukoliko poseduju negativan RT-PCR test ne stariji od 72 sata ili brzi antigenski test (TRAg) ne stariji od 24 sata, koji sadrži podatke odobrene od strane Komiteta EU za zdravstvenu bezbednost.  
Vakcine koje se priznaju su vakcine odobrene od strane Evropske agencije za lekove (Pfizer-BioNtech, Janssen, AstraZeneca, Moderna) i vakcine odobrene od strane Svetske zdravstvene organizacije (Sinopharm (Vero Cell), Sinovac (Coronavac), Bharat Biotech International (Covaxin), Verity Pharmaceuticals, Fiocruz, R-Pharm.  
Covid digitalni sertifikat sa potvrdom o vakciniciji je validan 14 dana nakon kompletne vakcinacije i važi 270 dana od poslednje doze. Sertifikati sa potvrdom o dodatnoj ("booster") dozi vakcine za sada nemaju rok važenja.  
Covid digitalni sertifikat sa potvrdom o preležanoj bolesti je validan do 180 dana od dana kada je lice testirano pozitivno.  
Deca do 12 godina nisu u obavezi da imaju sertifikat ili test.
Putnicima je dozvoljen tranzit kroz Portugaliju.  

RUANDA
Državljani Srbije, kao i svi putnici koji dolaze u Ruandu u obavezi su da poseduju negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Deca ispod 5 godina starosti koja su u pratnji izuzeta su od obaveze posedovanja negativnog PCR testa. Pre leta svi putnici su u obavezi da popune sledeću elektronsku formu i na njoj postave svoj PCR test sertifikat www.rbc.gov.rw. Po sletanju na aerodrom putnici su u obavezi da urade dodatni PCR test i da plate iznos od 65 USD kako je navedeno u elektronskoj formi koja se popunjava. Do dibijanja rezultata PCR testa, putnici moraju da se samoizoluju. Svi putnici koji tranzitiraju kroz Ruandu duže od 12 sati u obavezi su da po sletnju na aerodrom o svom trošku urade PCR test, dok putnici koji tranzitiraju/povezuju se na sledeći let i koji ne napuštaju aerodrom u periodu kraćem od 12 sati, biće samo pregledani na aerodromu i nisu u obavezi da rade dodatni PCR test. Prilikom odlaska iz Ruande svi putnici su u ubavezi da poseduju negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata i koji je urađen u ovlašćenoj laboratoriji i da znaju zahteve u vezi sa Covid-19 testovima u zemljama u koje putuju i/ili kroz koje tranzitiraju. Deca ispod 5 godina starosti izuzeta su od obaveze posedovanja negativnog PCR testa.

RUMUNIJA
Za ulazak u Rumuniju nije potreban digitalni sertifikat o vakcinaciji protiv virusa COVID-19, ni PSR test, niti potvrda o preležanoj bolesti. Takođe ranije obavezan PLF formular više nije potrebno popunjavati.

RUSKA FEDERACIJA
Državljani Republike Srbije (bez obzira na tip pasoša i načina regulisanja boravka u Rusiji) mogu da uđu u Rusku Federaciju uz obavezan negativan rezultat PCR testa na ruskom ili engleskom jeziku, ne stariji od 48 sati od datuma uzimanja brisa. Ukoliko strani državljanin ne poseduje predmetni PCR test pre sletanja na aerodrom u Rusiju, biće automatski deportovani nazad u državu poletanja.
Ovo pravilo se odnosi i na sve one strance koji poseduju sertifikat o izvršenoj vakcinaciji Ruske Federacije.
Imajući u vidu aktuelnu situaciju u Ukrajini i sankcije koje se primenjuju na Rusku Federaciju, državljanima Republike Srbije se preporučuje da u Rusiju putuju isključivo direktnim letovima iz Republike Srbije. Povratak iz Rusije u Srbiju je za sada moguć direktnim letovima iz Moskve i Peterburga. Federalna agencija za avio saobraćaj Ruske Federacije kao alternative predlaže letove sa presedanjima u Turskoj (Istanbul i Ankara), UAE (Dubai), Jermenija, Katar, Azerbejdžan.
Kopnene granice Rusije su zatvorene, osim za vozila sa oznakom CMR i TIR. Zbog aktuelnih ograničenja obavezna je konsultacija sa Ambasadom Republike Srbije u Moskvi pred polazak na put.
U cilju sprečavanja širenja novog soja COVID-19 (omikron) Ruska Federacija je preduzela nove mere:
1. Zabranjen je ulazak državljana i stranaca sa stalnim boravkom iz sledećih država: 1. JAR, 2. Tanzanija, 3. Bocvana, 4. Zimbabve, 5. Lesoto, 6. Madagaskar, 7. Mozambik, 8. Namibija, 9. Esvatini, 10. Kenija, 11. SAR Hong-Kong (NR Kina);
2. Obavezan karantin u trajanju od 14 dana za sve strance koji su neposredno pred dolazak u Rusiju boravili u prethodno navedenim državama i regionima. Pored toga, obavezni su da urade 2 PCR testa – prvi test u roku od dva dana po dolasku u RF, a drugi između 10. i 12. dana karantina.

SAD
Državljani Republike Srbije, mogu da putuju u SAD pod uslovom da su vakcinisani (sa izuzetkom američkih državljana, nosilaca Zelene karte i useljeničkih viza, kao i diplomatskih viza). Uz dokaz o punoj vakcinaciji neophodan je i negativan test. Svi putnici stariji od 2 godine (uključujući i nosioce diplomatskih viza) – nezavisno od državljanstva i statusa vakcinacije – u obavezi su da poseduju negativan test, ne stariji od 24 časa pre ukrcavanja ili dokumentaciju o preležanoj bolesti COVID-19 u prethodnih 90 dana, pre nego što se ukrcaju na let. Za više informacija o uslovima ulaska: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/testing-internation… Potpuno vakcinisanim putnik se smatra:
- 2 nedelje (14 dana) nakon vakcine za COVID-19 koja se daje u jednoj dozi
- 2 nedelje (14 dana) nakon druge doze vakcine za COVID-19 koja se daje u dve doze
- 2 nedelje (14 dana) nakon primanja pune serije aktivne COVID-19 vakcine u okviru testiranja AstraZeneca ili Novavax u SAD
- 2 nedelje (14 dana) nakon primljene dve doze bilo koje kombinacije prihvaćenih vakcina  za COVID-19 koje su dobijene u razmaku od najmanje 17 dana
SAD prihvataju dokaz o vakcinaciji sledećim vakcinama: Janssen/J&J, Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Covishield, BIBP/Sinopharm i Sinovac.

SAMOA
Svim stranim državljanima, uključujući i državljane Srbije, do daljnjeg je zabranjen ulazak u zemlju.

SAN MARINO
Državljani Srbije mogu da uđu u San Marino ili tranzitiraju uz obavezu prethodne prijave Ministarstvu inostranih poslova San Marina, putem e-mejla: viaggiareinformati@esteri.sm  ili telefonski: 00378/549888888. Po dolasku obavezno je podvrgavanje serološkom testu. U slučaju pozitivnog rezultata lice se podvrgava molekuralnom testu i ukoliko rezultat bude pozitivan podleže kućnoj samoizolaciji u trajanju od 14 dana. 

SAO TOME I PRINCIPE
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Sao Tome i Principe uz negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Deci do 5 godina starosti nije potreban RCR test.
Neophodno je da potvrda o negativnom PCR testu bude u papirnoj formi, imajući u vidu da se ne prihvata digitalna verzija testa.

SAUDIJSKA ARABIJA
Najduže 72 časa pre polaska putnika za Saudijsku Arabiju neophodno je izvršiti registraciju podataka o imunizaciji na internet stranici: https://muqeem.sa/#/vaccine-registration/home. Zahteva se potvrda uspešne registracije (SMS porukom, odštampanom potvrdom sa brojem registracije, potvrdom registracije preko internet stranice Muqeem). Pre ulaska obavezno je popunjavanje formulara sa osnovnim informacijama i instalacija aplikacije Tawakkalna na mobilni telefon. Državljani Republike Srbije koji imaju boravišnu dozvolu (rezidenti) su u obavezi da koriste platformu Quddum, u okviru Absheer aplikacije za registraciju pre dolaska.
U Saudijskoj Arabiji važi ograničenje pristupa javnim prostorima za nevakcinisane, na osnovu statusa u aplikaciji Tawakkalna. Licima koja imaju status „imunizovan“ je dozvoljen ulazak u tržne centre, restorane, radnje i pijace, uz proveru aplikacije.

SVETA LUCIJA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu  u Svetu Luciju. Svi putnici preko 5 godina moraju imati negativan rezultat PCR testa, ne stariji od 5 dana pre putovanja.
Nevakcinisani putnici mogu da odsedaju samo na COVID-19 odobrenim destinacijama, kao i da do tih destinacija putuju COVID-19 odobrenim prevozom. Za više informacija možete posetiti sledeći link: https://www.stlucia.org/en/covid-19/
Pre polaska, svi putnici su u obavezi da popune obrazac sa sledećeg linka: https://travelslu.govt.lc/

SENEGAL
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Senegal, uz negativan PCR test, ne stariji od 72 sata ili potvrdu o potpunoj vakcinaciji. Navedeno se odnosi na sve putnike starije od 2 godine, kao i za putnike koji provode duže od 24 časa u tranzitu.
Rezultati testa moraju biti odštampani na francuskom ili engleskom jeziku.
Potpuna vakcinacija podrazumeva da je prošlo 14 dana od poslednje primljene doze.
Prilikom leta, putnici potpisuju izjavu da nemaju simptome virusa i da nisu bili u kontaktu sa zaraženim licima. Taj dokument je moguće pribaviti i online: https://www.royalairmaroc.com/documents/20195/53057329/Senegal_Declarat…
Postoji i mogućnost da se zbog hitnosti putovanja putnik izuzme od obaveze prethodnog testiranja (PCR test), ali to mora da se navede u izjavi koju avio kompanija dostavlja nadležnim vlastima na aerodromima u Senegalu. U tom slučaju, testiranje se vrši na aerodromu o trošku putnika.  
Po dolasku u Senegal, mora se popuniti formular za lokalizaciju putnika: https://www.dakaraeroport.com/formulaire-de-localisation-de-passager-po…

SENT VINSENT I GRENADINI
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Sent Vinsent i Grenadine uz obavezu da pre puta popune i podnesu formular koji se može naći na sledećem linku:  http://health.gov.vc/health/
Putnici se smatraju potpuno vakcinisanim posle 14 dana od dobijanja druge doze. Sledeće vakcine su priznate: AstraZeneca – Oxford, AstraZeneca (Vaxzevria)COVISHIELD, AstraZeneca COVID-19 SK Bioscience, Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine, Moderna COVID-19 vaccine, Janssen (Johnson & Johnson), Gamalaya (Sputnik V, Sputnik Light, Gam-Covid-Vac); Cuban COVID-19 vaccine.
Vakcinisani moraju da poseduju negativan COVID-19 PCR test ne stariji od 72 sata. Takođe, na zahtev nadležnih može se zahtevati dodatno testiranje po dolasku, kao i karantin na odobrenim turističkim smeštajima u trajanju od 48 sati.
Nevakcinisani putnici podležu istim uslovima kao i vakcinisani, uz dodatnu obavezu karantina u trajanju od 3 do 14 dana zavisno sa koje destinacije dolaze. Karantin se obavlja u predodređenim turističkim smeštajima.

SENT KITS I NEVIS
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Sent Kits i Nevis pod uslovom da su potpuno vakcinisani, kao i da (svi putnici preko 2 godine starosti) poseduju negativan rezultat RT-PCR testa, ne stariji od 72 sata.
Obavezno je popuniti ulazni formular koji se može pronaći na veb sajtu: https://www.knatravelform.kn/

SEVERNA MAKEDONIJA
Državljanima Republike Srbije za ulazak u Republiku Severnu Makedoniju nije potreban digitalni sertifikat o vakcinaciji protiv virusa SOVID-19, ni PSR test, niti potvrda o preležanoj bolesti.

SEJŠELI 
Državljani Srbije mogu da putuju na Sejšele ali uz prethodno pribavljeno odobrenje od strane zdravstvenih vlasti. Obavezan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Preko posebne platforme na stranici https://seychelles.govtas.com/ se pribavlja odobrenje za ulazak. Putnici se ohrabruju da se pre puta vakcinišu, ali njihov status u tom pogledu ne utiče na ulazak u zemlju. Osiguranje koje pokriva COVID-19 je obavezno.

SIJERA LEONE
Državljani Srbije mogu da uđu u Sijera Leone uz negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, i dozvolu putovanja koja se dobija preko portala Vlade Sijera Leonea (www.travel.gov.sl).  Takođe, po dolasku u zemlju su dužni da popune zdravstveni upitnik i prezentuju potvrdu o uplati za novi PCR i RDT test kojima će biti podvrgnuti po dolasku u zemlju. 
U slučaju da je RDT test negativan, putnicima je dozvoljeno da napuste aerodrom. U obrnutom slučaju se stavljaju u izolaciju u neki od hotela u gradu Lunđi dok se ne dobiju rezultati PCR testa. Vreme za dobijanje rezultata PCR testa je 48 sati. U slučaju da je PCR test pozitivan zdravstvene vlasti Sijera Leone prinudno upućuju putnika u neki od centara za lečenje. 

SINGAPUR
Državljani Srbije ne mogu da uđu niti tranzitiraju u Singapur osim lica koja imaju stalnu boravišnu ili radnu dozvolu. Moguće su kratkoročne posete rezidentu Singapura a da ga posećuju supružnik ili deca. Za takvu vrstu poseta je potrebno podneti zahtev, te se stoga savetuje da se prethodno kontaktira najbliža ambasada Singapura. 

SIRIJA 
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Siriju samo iz Libana, preko kopnenog graničnog prelaza Masna.
Za ulazak stranaca potrebna je potvrda o dve primljene vakcine protiv COVID-19, a nakon 15 dana od uzimanja druge vakcine, ili negativan rezultat PCR testa proizveden u državnoj laboratoriji u Bejrutu ili iz zemlje iz koje putuju, ali ne duže od 48 sati ranije.
Državljani Republike Srbije ne smeju da tranzitiraju kroz Siriju.

SLOVAČKA
Za ulazak u Slovačku, u vezi sa pandemijom Covid -19, ne postoje nikakva ograničenja.

SLOVENIJA
Ukinute su sve mere za ulazak u Sloveniju.
Dodatne informacije na linku https://www.gov.si/en/topics/coronavirus-disease-covid-19/border-crossi…

SOLOMONOVA OSTRVA
Državljanima Republike Srbije, kao i svim stranim državljanima do daljnjeg je zabranjen ulazak u zemlju.
Izuzeta su lica sa specijalnim odobrenjem nadležnih organa koja, u zavisnosti od toga iz koje zemlje dolaze i kroz koje zemlje tranzitiraju, moraju da ispunjavaju i dodatne uslove o kojima će biti obavešteni po dobijanju odobrenja.

SOMALIJA
Državljani Srbije mogu da uđu u Somaliju. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 96 sati.
Prilikom odlaska iz Somalije svi putnici su u obavezi da imaju negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

SUDAN, REPUBLIKA
Državljani Srbije mogu da uđu u Sudan. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 48 sati.

SURINAM
Državljani Republike Srbije mogu da putuju u Surinam iz turističkih razloga pod sledećim uslovima:
- Da su potpuno vakcinisani ili da su preležali COVID-19 u periodu od 14 dana do 90 dana
- Da poseduju negativan antigenski test ne stariji od 24 sata ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata
Nevakcinisani putnici mogu da putuju jedino iz neophodnih razloga, uz prethodno odobrenje nadležnih organa. Po dolasku biće u obavezi da budu u karantinu u jednom od predodređenih hotela, u trajanju od 7 dana.

TAJLAND
Državljani Republike Srbije mogu da uđu na Tajland ukoliko poseduju vizu. Posredstvom programa Test and go nema karantina za one koji su primili punu dozu vakcine s tim što su u obavezi da prilikom dolaska urade PCR i antigenski test o svom trošku 5. dana boravka. Ukoliko nemaju vakcinu ili punu vakcinaciju stranci idu u Alternativni karantin u trajanju od 5 dana u hotel sa liste i radi se test 1. i 4. ili 5. dana boravka. Potrebna je polisa osiguranja za pokrivanje medicinskih troškova od minimum 20.000,00 USD. Takođe potreban je i tzv. Thailand pass pas i drugi dokumenti.
S obzirom da je za ulazak na Tajland potrebna viza kao i zbog stalnih promena u vezi ulaska u pogledu Covida, potrebno je kontaktirati najbližu ambasadu Tajlanda ili Počasni konzulat Tajlanda u Beogradu. 

TANZANIJA
Državljani Srbije mogu da uđu u Tanzaniju. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Po dolasku, svi putnici se o svom trošku (25 dolara) podvrgavaju dodatnom testiranju (brzi test).
Pre dolaska u Tanzaniju (u roku od 24 sata) svi putnici moraju da popune obrazac na sajtu https://afyamsafiri.moh.go.tz/.

TADžIKISTAN
Granice Tadžikistana su zatvorene. Međunarodni letovi su obnovljeni sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Turskom, Rusijom i Uzbekistanom. Ulazak je omogućen jedino vazdušnim putem. Tranzit je dozvoljen.
Stranim državljanima je za putovanje u Tadžikistan potrebna važeća viza i negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Priznaje se isključivo test brisa na COVID-19 (PCR), dok se rezultati drugih testova ne prihvataju. Putnici imaju obavezu samoizolacije u trajanju od 3 dana po ulasku Tadžikistan.
Strani državljani koji su primili vakcinu protiv COVID-19 mogu preći granicu Tadžikistana samo uz odgovarajući sertifikat. Druga doza mora biti primljena najmanje 30 dana pre prelaska granice. Priznate vakcine su: Pfizer-BioNTech Comirnaty, Moderna, AstraZeneca, Sputnik V, Sinovac, CoronaVac.
Za izlazak iz Tadžikistana neophodan je negativan PCR test.

TOGO
Državljani Srbije mogu da uđu u Togo. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od pet dana. Po dolasku na aerodrom u Togo putnici se podvrgavaju ponovnom testiranju. Takođe, i pre napuštanja Togoa putnici su dužni da urade PCR test. Troškove oba testa snose putnici.  Po dolasku u Togo putnici su u obavezi da instaliraju mobilnu aplikaciju TOGO SAFE, koja mora biti aktivna tokom boravka i najmanje još 30 dana po napuštanju Togoa. U slučaju nepridržavanja ove mere, licu se može odrediti karantin i izreći novčana kazna.

TONGA
Svim stranim državljanima, uključujući državljane Srbije, do daljnjeg je zabranjen ulazak u zemlju, osim uz specijalno odobrenje nadležnih organa. 
Obavezan je karantin od 14 dana.

TRINIDAD I TOBAGO
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Trinidad i Tobago jedino pod uslovom da su potpuno vakcinisani, vakcinama priznatim od strane SZO. Izuzev vakcinacije putnici moraju da poseduju negativan COVID-19 PCR test ne stariji od 72 sata prilikom dolaska u zemlju.
Svi putnici, takođe moraju da popune “TTravel Pass” i sačekaju odobrenje nadležnih organa.
Za više informacije i popunjavanje “Travel Pass”-a, posetite sledeći link: https://ttravelpass.gov.tt/

TUVALU
Svim stranim državljanima, uključujući i državljane Srbije, do daljnjeg je zabranjen ulazak u zemlju.

TUNIS
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Republiku Tunis.
Za lica koja su vakcinisana (minimum dve doze) dovoljan je Sertifikat o vakcinaciji.
Za lica koja nisu vakcinisana neophodan je negativan test: ili PCR  (ne stariji od 48 sati) ili antigenski (ne stariji od 24 časa).
Na aerodromu se po nasumičnom uzorku radi brzi antigenski test, a ukoliko se pokaže da je osoba pozitivna, obavezna je samoizolacija u trajanju od 5 dana.
Svi putnici su u obavezi da pokažu popunjen formular koji se može preuzeti na https://app.e7mi.tn/

TURSKA
Državljanima Srbije za ulaz u Tursku potreban je jedan od sledećih dokumenata:
· sertifikat o vakcinaciji sa najmanje 2 doze vakcine (1 doza za Džonson vakcinu) s tim da je od primanja druge doze prošlo 14 dana
· negativan PCR test ne stariji od 72sata
· negativan antigenski test ne stariji od 48 sati
· potvrdu o preležanom KOVID ne starija od 6 meseci računajući od 28. dana nakon prvog pozitivnog testa.
Gore navedeno nije potrebno i neće se tražiti od putnika koji su u tranzitu.
Deca ispod 12 godina starosti su izuzeta od obaveze pokazivanja sertifikata o vakcinaciji ili negativnog PCR/antigen testa pri ulasku u R. Tursku.
Ukinuta je i obaveza popunjavanja formulara za dobijanje tzv. HES koda za ulazak u R. Tursku, kao i njegovo korišćenje u zemlji.

TURKMENISTAN
Granice Turkmenistana su zatvorene. Obustavljeni su međunarodni letovi (osim sa par država), a ograničen je i međunarodni transport robe. Za strance sa regulisanim stalnim boravkom, kao i stranim diplomatama i predstavnicima međunarodnih organizacija akreditovanih u Turkmenistanu ulazak je omogućen jedino vazdušnim putem. Tranzit nije dozvoljen.
Ulazak u Turkmenistan je dozvoljen: strancima koji putuju isključivo u humanitarne svrhe, kao i onima koji već imaju važeće vize Turkmenistana za više ulazaka/izlazaka, neakreditovanim stranim diplomatama i službenicima Ambasada samo ako dobiju posebnu dozvolu Državne službe za migracije Turkmenistana i uz sledeća dokumenta:
1) Sertifikat o vakcinaciji (priznate su vakcine: Sputnjik V, Sputnjik Light,  EpiVacCorona, Sinofarm i AstraZeneka)
2) Rezultati testa krvi na antitela IgG/IgM ne stariji od 72 sata od datuma izdavanja rezultata
3) Anketa (Public Health Passenger Locator Form). Primerak se može naći na linku: https://tinyurl.com/y6en4u2l
Svi koji ulaze u Turkmenistan u obavezi su da prođu karantin u državnim prostorijama u trajanju od 21 dana.
Svi koji napuštaju Turkmenistan moraju imati Sertifikat lekara o negativnim rezultatima PCR testiranja, ne stariji od 24 časa od termina leta.

UGANDA
Državljani Srbije mogu da uđu u Ugandu. Za ulazak u Ugandu putnici su u obavezi da poseduju negativan PCR test ne stariji od 72 sata od momenta uzimanja. Svi putnici koji dolaze u Ugandu će biti u obavezi da prođu kroz preporučeni zdravstveni postupak merenja temperature tela i simptoma. Deca ispod 6 godina starosti izuzeta su od obaveze posedovanja negativnog PCR testa, ukoliko su u pratnji roditelja koji poseduju negativan PCR test. Prilikom odlaska iz Ugande svi putnici su u obavezi da imaju negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata od momenta uzimanja uzorka. Ukoliko zemlja odredišta putnika ima zahteve u vezi sa starošću PCR testova koji su manji od zhatevanih 72 sata u Ugandi, onda će se u obzir uzimati zahtevi zemlje odredišta putnika. Svi putnici koji odlaze iz Ugande moraju da  znaju, razumeju i tumače zahteve u vezi sa Covid-19 u zemaljama u koje putuju. Svi PCR testovi za putnike koji odlaze iz Ugande MORAJU da sadrže informaciju da je svrha urađenog testa PUTOVANjE.

UJEDINjENI ARAPSKI EMIRATI
Državljani Srbije mogu ući u Abu Dabi ukoliko imaju potvrdu o potpunoj vakcinaciji sa čitljivim QR kodom. Državljani koji nemaju potvrdu o potpunoj vakcinaciji, moraju imati negativan PCR test (urađen u roku od 48 sati od ulaska u Emirat), sa važećim QR kodom ili potvrdu o oporavku od COVID-19, u roku od mesec dana od dana doputovanja u Emirat.
Sada više nije obavezan PCR test po dolasku na međunarodni aerodrom u Abu Dabiju, međutim, objekat za testiranje ostaje na aerodromu za sve posetioce koji žele da urade PCR test da bi aktivirali svoju Green Pass u aplikaciji Al Hosn i olakšali pristup javnim mestima i turističkim atrakcijama Abu Dabija. Cena ovog PCR testa je 40 AED. Savetuje se građanima da i pre puta dobiju ICA odobrenje kako bi mogli da aktiviraju Al Hosn aplikaciju.
Nema potrebe za ponovnim testiranjem tokom boravka u Abu Dabiju.
Pri dolasku u Abu Dabi naši državljani moraju imati obezbeđeno zdravstveno putno osiguranje sa međunarodnim pokrićem koje pokriva i COVID -19.
Za putovanje u Abu Dabi, deca mlađa od 16 godina su izuzeta od PCR testova, dok su za putovanja u Dubai i Šardžu deca mlađa od 12 godina izuzeta.
Da bi zadržali zeleni status u aplikaciji Al Hosn potpuno vakcinisani građani moraju dobiti negativan PCR rezultat na svakih 14 dana, posetioci sa zvaničnim izuzećem od vakcine moraju da dobiju negativan rezultat PCR testa svakih 7 dana da bi zadržali status „zelenog“, deca mlađa od 12 godina automatski dobijaju status „Zeleni“ bez potrebe da se vakcinišu ili da polažu PCR test, dok deca uzrasta od 12 do 15 godina ne moraju da se vakcinišu, ali moraju da urade PCR test da bi dobila status „Zeleni“ u aplikaciji Al Hosn.
Državljani Srbije mogu ući na teritoriju Dubaija ukoliko imaju sertifikat o potpunoj vakcinaciji (jednom od vakcina odobrenih od strane SZO ili UAE), ili negativan PCR test ne starijim od 48 sati od trenutka uzimanja uzorka, sa čitljivim QR kodom. Državljani mogu ući u Dubai i sa potvrdom o oporavku od COVID -19 u roku od mesec dana.
Sve potvrde moraju biti odštampane na engleskom ili arapskom. Odštampani sertifikati na srpskom jeziku su prihvatljivi samo ako se mogu potvrditi na polaznoj stanici. Svi sertifikati moraju imati važeći QR kod.
Deca mlađa od 12 godina, putnici sa teškim ili umerenim invaliditetom su izuzeti od PCR testiranja.
Pre ulaska u zemlju neophodno je imati obezbeđeno zdravstveno putno osiguranje sa međunarodnim pokrićem koje pokriva i COVID -19.
Linkovi za više informacija:
https://visitabudhabi.ae/en/plan-your-trip/covid-safe-travel
https://www.visitdubai.com/en/coronavirus-advisory
https://www.weqaya.ae/en/posts/covid-19-rules-for-air-travel-to-apply-t…
https://www.thenationalnews.com/uae/health/2022/03/03/covid-rules-for-e…
https://www.khaleejtimes.com/aviation/uae-flights-no-covid-pcr-tests-fo…

UZBEKISTAN
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Republiku Uzbekistan isključivo vazdušnim putem uz obavezan negativan rezultat PCR testa (na ruskom ili engleskom jeziku), ne stariji od 48 sata od datuma izdavanja rezultata.  Deca do 2 godine nisu u obavezi da rade PCR test.
Spisak laboratorija i medicinskih ustanova koje su ovlašćene za izradu i proveru PCR testova u Uzbekistanu mogu se naći na sledećem linku: http://www.sanepid.uz/en/docs/hududidagi-tibbiyot-muassasalari-va-labor
Lica koja ulaze iz zemalja koje spadaju u žutu ili crvenu kategoriju su u obavezi da provedu 14 dana u karantinu, u uslovima kućne samoizolacije ili u hotelu.
Lica koja ulaze iz zemalja zelene kategorije, mogu ući bez obaveznog karantina pod uslova da ne pokazuju simptome infekcije korona virusom.
Na graničnim prelazima državne granice Republike Uzbekistan, na međunarodnim aerodromima i železničkim stanicama postoje opšti uslovi ulaska turista iz žutih i crvenih zemalja.
U cilju sprečavanja širenja virusa „omikron“, Republika Uzbekistan je u periodu od 03.12.2021. do 10.01.2022. godine obustavila vazdušni saobraćaj sa republikama: Bocvanom, Zimbabveom, Lesotom, Madagaskarom, Mozambikom, Namibijom, Tanzanijom, Esvatinijem, JAR-om i Hong-Kongom. Državljanima ovih država, kao ni licima koja su boravila na teritoriji ovih zemalja u poslednjih 14 dana, neće biti dozvoljen ulaz na teritoriju Uzbekistana.
Takođe, putnici  sa negativnim PCR testom, koji dolaze iz Austrije, Australije, Belgije, Velike Britanije i Severne Irske, SR Nemačke, Danske, Egipta, Izraela, Italije, Holandije i Češke Republike  imaće obavezu 10-dnevnog karantina u hotelu ili stanu o svom trošku.

UKRAJINA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Ukrajinu ukoliko imaju jedan od sledećih uslova za ulazak:
-potvrdu o prijemu jedne ili više doza vakcine protiv COVID-19 (vakcinama Pfizer, Johnson&Johnson, AstraZeneca, Moderna, Sinopharm, Sinovac)
-negativan PCR test ili brzi antigenski test ne stariji od 72 sata
Obavezno za sve putnike je posedovanje polise osiguranja koja pokriva troškove lečenja od virusa COVID-19 za vreme boravka u Ukrajini (polisu je moguće kupiti na sajtu https://visitukraine.today).
Nevakcinisane osobe podležu samoizolaciji u trajanju do 10 dana i u obavezi su da instaliraju aplikaciju  „Vdoma“. Samoizolacija počinje 72 sata nakon ulaska u Ukrajinu i za to vreme će moći urade PCR ili brzi antigenski test u Ukrajini nakon čega, u slučaju dobijanja negativnog rezultata, samoizolacija nije potrebna.
Deca mlađa od 12 godina moraju imati samo polisu osiguranja.
Strani državljani koji tranzitiraju kroz Ukrajinu i imaju dokumenta koja potvrđuju njihov odlazak iz zemlje u roku od 48 sati, izuzeti su od samoizolacije i ne moraju da instaliraju aplikaciju „Vdoma“ niti da se testiraju na prisustvo virusa COVID-19 u Ukrajini.
Nevakcinisani građani koji putuju iz Rusije (uključujući tranzit) i koji su bili na njenoj teritoriji više od 7 dana u poslednjih 14 dana, moraju da provedu 14 dana u samoizolaciji -bez mogućnosti da istu prekinu.
Državljani Srbije bez privremenog ili stalnog boravka u Ukrajini koji su duže od 7 dana u poslednjih 14 dana boravili na teritoriji Južnoafričke republike, Bocvane, Zimbabvea, Namibije, Lesotoa, Esvatinija, Mozambika i Malavija ne mogu da uđu u Ukrajinu.

URUGVAJ
Potpuno vakcinisani državljani Republike Srbije mogu ući u Urugvaj ukoliko imaju dokaz o punoj vakcinaciji izvršenoj u periodu od 9 meseci pre otpočinjanja puta. Takođe, mogu ući i oni koji su preležali COVID-19 u periodu od najviše 90, a najmanje 10 dana pre puta i o tome prilože dokaz (pozitivan PCR ili antigenski test).
Ovi zahtevi se ne odnose na maloletna lica i državljane Srbije koji imaju stalni boravak u Urugvaju. Pored navedenog, svi putnici, osim dece do 6 godina starosti, prilikom ulaska u zemlju moraju da imaju zdravstveno osiguranje, kojim su pokriveni i troškovi bolničkog lečenja od COVID-19.
Od 1. aprila 2022. potpuno vakcinisanim licima nije potreban negativan PCR niti antigenski test za ulazak u Urugvaj.
Strani državljani su dužni da pre puta elektronskim putem dostave tzv. izjavu o odgovornosti (Declaración jurada) https://declaracionjurada.ingresoauruguay.gub.uy/  
Detaljne informacije o kategorijama stranih državljana koji, u izuzetnim situacijama, mogu ući u Urugvaj iako nisu vakcinisani, odnosno nisu preležali COVID-19 mogu se naći na sajtu https://www.gub.uy/ingreso-uruguay-para-extranjeros-sin-inmunizar

FILIPINI
Državljani Republike Srbije mogu da uđu na Filipine ukoliko poseduju vizu, a s obzirom da je ukinut karantin, stranci su dužni da izveste lokalne vlasti ukoliko imaju neki simptom Covida. Za ulazak je potrebna puna vakcinacija kao i negativan PCR test ne stariji od 48 sati ili laboratorijski Antigen test ne stariji od 24 sata. Takođe, potrebno je da stranci koji posećuju Filipine imaju polisu osiguranja koja pokriva lečenje Covida od minimum 35.000,00 USD.
S obzirom da je za ulazak na Filipine potrebna viza kao i zbog stalnih promena u vezi ulaska u vezi Covida, potrebno je kontaktirati najbližu Ambasadu Filipina ili Počasni konzulat Filipna u Beogradu.

FINSKA
Državljani Srbije mogu da uđu u Finsku ukoliko imaju regulisan boravak ili poseduju dokaz o potpunoj vakcinaciji (druga doza mora biti primljena najmanje nedelju dana pre putovanja). Priznate vakcine: Comirnaty (Pfizer-BionTech), Spikevax (ranije poznata kao Moderna), Vaxzevria (ranije poznata kao AstraZeneca), Janssen (Johnson & Johnson), BIBP/Sinopharm, COVISHIELD, CoronaVac, Covaxin. Dokaz o preležanoj bolesti priznaje se umesto jedne doze vakcine, samo ukoliko se nalazi na istom sertifikatu na kojem je ubeležena i vakcinacija. Tranzit je dozvoljen na aerodromima.
Izuzeci: neodložna porodična pitanja (rođenje sopstvenog deteta, sopstveno venčanje, ozbiljna bolest bliskog rođaka, poseta rođacima, emotivna veza), hitni lični razlozi (npr. sahrana člana porodice, drugi razlozi hitnosti za koje se poseduju dokazi), vlasništvo nad nekretninom u Finskoj, obavljanje sezonskog posla ili posla neophodnog za funkcionisanje finskog društva ili lanca snabdevanja (lista delatnosti:https://tem.fi/documents/1410877/21219682/Kriittiset_tyotehtavat_260120… )
formular opravdanosti putovanja: https://tem.fi/documents/1410877/21219682/TEM_10022021_tyonantajan_peru…
Putnici mogu biti upućeni na PCR test na aerodromu/granici; odbijanje testa može rezultirati novčanom ili kaznom zatvora u trajanju do 3 meseca. Svima koji u Finsku uđu bez dokaza o potpunoj vakcinaciji (čak i onima koji poseduju negativan rezultat PCR ili antigenskog testa) biva naloženo da 3 do 5 dana nakon dolaska urade još jedan PCR test. Moraju biti u samoizolaciji do dobijanja rezultata testa, ili 14 dana, ukoliko ne urade test. Besplatno testiranje se može zakazati putem linka: https://www.finentry.fi/en/.
Detaljne informacije: https://thl.fi/en/web/infectious-diseases-and-vaccinations/what-s-new/c…
Druge korisne informacije: https://raja.fi/en/guidelines-for-border-traffic-during-pandemic. Odgovori finske granične službe (na engleskom jeziku) na upite o režimu ulaska mogu se dobiti pozivom na tel. +358295420100 ili slanjem e-mejla na adresu: rajavartiolaitos@raja.fi.

FIDžI
Svim potpuno vakcinisanim državljanima Republike Srbije dozvoljen je ulazak na Fidži pod sledećim uslovima:
Svi putnici moraju priložiti dokaz o potpunoj vakcinaciji (samo putnici mlađi od 18 godina biće izuzeti, pod uslovom da su u pratnji roditelja ili staratelja). Od poslednje primljene doze mora proći najmanje 14 dana, a priznaju se sledeće vakcine: AstraZeneka, Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson, Nuvaxovid (Novavax), Coronavac (Sinovac), Covishield, BBIBP-CorV (Sinopharm), Covaxin i Sputnik V.
Putnici moraju imati zdravstveno putno osiguranje, sa međunarodnim pokrićem koje pokriva Covid-19.
Svi putnici moraju imati unapred rezervisan brzi antigenski test (https://entrytestfiji.com/) u periodu od 48 do 72 sata od dolaska na Fidži.
Svi putnici stariji od 12 godina će morati da prezentuju negativan PCR test ne stariji od 48 sati ili brzi antigenski test ne stariji od 24 sata.
Putnici koji su prethodno bili pozitivni na testu u roku od 30 dana od putovanja na Fidži, moraju da pruže dokaz o periodu provedenom u izolaciji ili da prilože sertifikat izdat od strane zdravstvene ustanove o sposobnosti za letenje.

FRANCUSKA
Ulazak na teritoriju Francuske iz Srbije, budući da je sada u zelenoj zoni, ne podleže nikakvim ograničenjima. Putnicima nije više potreban ubedljiv razlog za dolazak u Francusku.
Za vakcinisane putnike nije potreban negativan test na polasku. Oni moraju da pokažu dokaz o vakcinaciji transportnoj kompaniji i organima granične kontrole.
Nevakcinisani putnici međutim, treba da pokažu transportnoj kompaniji i organima granične kontrole sledeće:
- negativan rezultat PCR testa koji nije stariji od 72 sata ili antigenskog testa koji nije stariji od 48 sati od polaska (u slučaju vezanog leta, od prvog poletanja)
- ili važeći sertifikat o oporavku od kovida (pozitivan rezultat PCR testa ili antigenskog testa koji je urađen najmanje jedanaest dana a najviše šest meseci od polaska).
Nikakve druge mere (testovi, izolacija) nisu na snazi po dolasku u Francusku.
Deca mlađa od 12 godina su izuzeta od ovih formalnosti.

HAITI
Državljani Srbije mogu da uđu u Republiku Haiti. Neophodan je negativan test, ne stariji od 72 časa. Kopnena granica sa Dominikanskom Republikom je zatvorena. 

HOLANDIJA
Državljanima Republike Srbije koji ne poseduju sertifikat o potpunoj vakcinaciji nije dozvoljen ulazak u Kraljevinu Holandiju, osim licima koja imaju regulisan boravak u K. Holandiji. Preporuka je da se putnici po dolasku u Holandiju testiraju.
Više informacija na linku: https://reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl/en/advies?bestemming=servie
Objašnjenje na engleskom jeziku o „potpunoj vakcinaciji“ možete preuzeti na linku https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/visiting-the-neth…
Postoji lista kategorije lica koja su izuzeta od obaveze prikazivanja dokaza o potpunoj vakcinaciji, a koja se može preuzeti https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/visiting-the-neth…
Informaciju u vezi sa licima koja tranzitiraju K. Holandiju možete preuzeti https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/visiting-the-neth….

HONDURAS
Državljani Srbije mogu da uđu u Honduras. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, ili negativan brzi kovid test. Takođe, potrebno je registrovati se u imigracionom institutu (https://prechequeo.inm.gob.hn/Login).

HRVATSKA
Od 1. maja 2022. godine ukinute su epidemiološke mere za ulazak putnika u Republiku Hrvatsku.

CENTRALNOAFRIČKA REPUBLIKA 
Državljani Srbije mogu sa važećom vizom da uđu u Centralnoafričku Republiku ili tranzitiraju. Nije potrebno testiranje. 

CRNA GORA
Obaveza posedovanja COVID potvrda više nije potrebna za ulazak u Crnu Goru.
Više informacija na sledećem linku https://www.gov.me/

ČAD
Državljani Srbije ne mogu da uđu u zemlju. Granice i aerodromi su zatvoreni.

ČEŠKA REPUBLIKA
U Češkoj Republici ukinute su sve epidemijske mere za ulazak stranaca u tu zemlju.

ČILE
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Čile, uz strogo poštovanje određenih uslova. Prilikom ukrcavanja na let, obavezan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, a testiranje se može zahtevati i prilikom sletanja. Strani turisti moraju imati zdravstveno osiguranje kojim je pokriveno i lečenje od COVID-19 i koje nije ispod vrednosti od 30.000 USA dolara. Potrebno je da se popune odgovarajući formulari, uključujući tzv. Formular o praćenju kretanja čiji sadržaj se može naći na sledećoj veb stranici: https://www.c19.cl/formularios.html.
Strani turisti mogu ući u Čile samo ukoliko imaju tzv. Dozvolu kretanja (Pase de movilidad).  Dozvola kretanja se dobija popunjavanjem formulara na veb stranici https://www.mevacuno.gob.cl i slanjem sertifikata o punoj vakcinaciji. Čileanski nadležni organi odlučuju o svakoj potvrdi pojedinačno. Procedura elektronskog odobravanja i izdavanja Dozvole o kretanju traje između dve nedelje i mesec dana. Licima sa Dozvolom o kretanju, bez obzira na državljanstvo i svrhu putovanja određuje se karantin u trajanju od 5 dana.
Čileanski državljani i stranci sa stalnim boravkom u Čileu mogu ući u zemlju i bez Dozvole o kretanju, ali podležu karantinu od 7 dana.
Putnici nemaju pravo korišćenja nikakvog javnog sredstva prevoza od aerodroma do naznačenog prebivališta, a ukoliko ga dočeka neka druga osoba i ona podleže obaveznom karantinu.
Izlazak iz Čilea je omogućen svim licima, uz odgovarajuće mere, u zavisnosti od destinacije na koju se putuje i da li se koristi vazdušni ili putni saobraćaj.

DžIBUTI
Državljani Srbije mogu da uđu u Džibuti samo sa negativnim PCR testom (za starije od 11 godina, kako na ulasku, tako i na izlasku). Po ulasku u Džibuti se radi brzi test i obavezan je karantin. Lica starija od 25 godina koji imaju potvrdu o vakcinaciji ne moraju da idu u desetodnevni karantin.
Ulazak nije dozvoljen licima koja su boravila u Južnoj Africi, Brazilu ili Indiji ili su samo tranzitirali kroz te zemlje.

ŠVAJCARSKA
Sva ograničenja ulaska u Švajcarsku u vezi sa Covid-19, koja su do sada bila na snazi, ukidaju se od 02. maja 2022. godine. Od ovog datuma će važiti uobičajena pravila za ulazak u Švajcarsku.

ŠVEDSKA
Od 1. aprila 2022. ukinuta su sva ograničenja za ulazak u Švedsku uvedena radi sprečavanja širenja COVID-19. Srpski državljani u Švedsku mogu da uđu, kao i ranije, uz važeći pasoš, pozivno/garantno pismo, povratnu kartu, putno osiguranje i potvrdu o posedovanju novca. Test ili vakcina na COVID-19 nisu potrebni.

ŠPANIJA
Državljani Republike Srbije stariji od 12 godina mogu da uđu u Španiju ukoliko ispunjavaju jedan od sledećih uslova:
- Poseduju sertifikat o vakcinaciji  jednom od vakcina koje su odobrene od strane Evropske agencije za lekove i SZO. U skladu sa uredbom EU za ulazak u Španiju iz trećih zemalja (u koje spada i Srbija) potrebno je da prođe minimum 14 dana a ne više od 270 dana od poslednje doze. Prihvataju se i sertifikati sa primljenim vakcinama koje nisu odobrene od strane EU, ali poslednja doza vakcine mora biti jedna od vakcina priznatih od strane EU i SZO;
- Poseduju potvrdu o preležanoj bolesti ne stariju od 180 dana od dana uzimanja uzoraka (izdata od relevantne zdravstvene ustanove, najmanje 11 dana nakon prvog pozitivnog testa);
Osobe između 12 i 18 godina moraju imati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata (mlađi od 12 godina ne podležu ograničenjima);
- Da je razlog putovanja preka potreba, shodno izuzecima koji su predviđeni Uredbom MUP Španije INT/657/2020 od 17.07.2020. U slučajevima preke potrebe, zainteresovano lice treba pisanim putem da se obrati Ambasadi K. Španije u R. Srbiji kako bi se dobilo specijalno odobrenje. Ukoliko se dobije odobrenje za putovanje,  potrebno je da lice prilikom ulaska u Španiju poseduje negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili antigenski (sa zajedničke liste EU) ne stariji od 48 sati ili potvrdu da je lice preležalo Covid-19.
Zajedničko za sve kategorije koje ispunjavaju uslove za ulazak u Španiju je da, osim navedenog, moraju obavezno da poseduju i „QR kod“ koji može da se dobije preko sledeće veb stranice: www.spth.gob.es.
Ukoliko putnici nemaju direktan let za Španiju već tranzitiraju kroz treću zemlju, obavezno proveriti uslove za tranzit kroz tu državu.
Bez obzira na navedene uslove ulaska, po dolasku u Španiju sprovodi se nasumično testiranje antigenskim testom koje je besplatno.