Званичан назив
ШВАЈЦАРСКА КОНФЕДЕРАЦИЈА
Државно уређење
Конфедерација
Главни град
Берн
Датум успостављања билатералних односа
1916. године

Политички односи
Билатерални односи Србије и Швајцарске су добри и карактерише их развијена економска сарадња. Посебан сегмент билатералних односа представља развојна сарадња са Швајцарском која се успешно одвија више од 30 година и износи преко 440 милиона швајцарских франака. Након консекутивног председавање ОЕБС 2014/2015.г. политички односи су добили нову димензију, а Србија је означена као важан партнер и спона између истока и запада. Између две земље је установљена пракса одржавања редовних политичких консултација између министарстава спољних послова, на нивоу државних секретара. Последње консултације су одржане 4. маја 2023. године у Берну.
Председник Владе Р. Србије Ана Брнабић је боравила у посети Швајцарској 2. и 3. септембра 2019. г. и имала је билатерални састанак са тадашњим председником Швајцарске Маурером. Председница Националног већа И. Море је 9. новембра 2020. г. посетила Србију и састала се са председником Р. Србије А. Вучићем, председником Владе Р. Србије А. Брнабић и тадашњим председником Народне скупштине Р. Србије И. Дачићем.
Значајне личности у историји билатералних односа – Др Рудолф Арчибалд Рајс, професор хемије на Универзитету у Лозани, криминолог, форензичар, публициста, пријатељ Србије за време и после Првог светског рата. Пријавио се за добровољца и од 1914-1918.г. био је на фронтовима са српском војском. Лично се ангажовао око збрињавања српске сирочади у Швајцарској и помоћи српском становништву које је остало у окупираној земљи и својим ауторским радовима пружио изузетан допринос сагледавању Србије на међународном плану.

Економски односи
Економски односи Србије и Швајцарске могу се оценити као традиционално добри и разноврсни, будући да обухватају све аспекте привредне сарадње. Споразумом о слободној трговини са државама ЕФТА (Швајцарска, Норвешка, Исланд и Лихтенштајн) омогућени су бесцарински извоз српских производа и нове инвестиције. Швајцарска је наш најзначајнији спољнотрговински партнер у оквиру ЕФТА.
Према обиму робне размене Швајцарска је 26. партнер Србије, према висини нашег извоза је на 26. месту, а према висини увоза на 21. Робна размена са Швајцарском у 2022. г. је премашила вредност коју имала у 2021.г. и достигла je 786,2 милиона евра, што је раст од 48,2% у односу на претходну годину. Извоз је износио је 217,8 милиона евра (повећање од 20,1%), а увоз 568,4 милиона евра (раст од 60%), уз дефицит на нашој страни од 350,6 милиона евра. Укупна вредност робне размене у 2021. г. је износила 530,6 милиона евра, од чега је наш извоз био 181 милион евра, а увоз 349,6 милиона евра.
На територији Србије регистровано је 549 активних привредних субјеката чији су већински власници држављани Швајцарске и они запошљавају око 12 хиљада радника. Међу највећих 20 српских извозника у Швајцарску налазе се компаније које послују у оквиру швајцарских концерна попут: Mikrotec Optika Kać ( Mikrop AG) Tobler-Skele (ToblerAG), Ваљаоница Бакра Севојно AD, Telsonic doo Kać (Telsonic HoldingAG), Први Партизан AD Ужице, као и Serbia ZIJIN Bor Cooper, док се међу 20 највећих увозника из Швајцарске налазе: Roche doo Beograd (ROCHE FINANZ AG), Phoenix Pharma doo Београд, Златара Голд.
Швајцарска је на листи највећих инвеститора у српску привреду. Према подацима Народне банке Србије укупан прилив инвестиција из Швајцарске у Србију у периоду од 2010 - 2022 је износио 2.16 милијарди евра, што сврстава ову земљу на 6. место највећих страних инвеститора.  Са приливом од 663,8 милиона евра, Швајцарска је била 1. највећи страни инвеститор у 2021. г. Позитиван тренд је настављен и у 2022. г., када је Швајцарска са приливом инвестиција од 130,5 мил. евра била на 11. позицији највећих страних инвеститора.
Швајцарска је такође међу највећим донаторима развојне и хуманитарне помоћи, а вредност средстава пласираних у последњих 30 година износи готово 440 милиона франака.

Уговорно стање
На снази је 53 билатерални уговор, неки од њих су:
Конвенција о издавању криваца између Швајцарске и Србије (28.11.1887.г.)
Конвенција о настањивању и конзулству између Краљевине Србије и Швајцарске Конфедерације (16.2.1888.г.)
Споразум о трговини и привредној сарадњи између Савезне Републике Југославије и Швајцарске Конфедерације (21.11.2001.г.)
Уговор између Савета министара Србије и Црне Горе и Швајцарског савезног већа о избегавању двоструког опорезивања у односу на порезе на доходак и на имовину (13.4.2005.г.)
Споразум између Србије и Црне Горе и Швајцарске Конфедерације о подстицању и узајамној заштити улагања (7.12.2005.г.)

Контакти
Амбасада Републике Србије у Берну: http://www.berne.mfa.gov.rs/
Амбасада Швајцарске у Београду: http://www.eda.admin.ch/belgrade
Министарство спољних послова Републике Србије: Одељење за Европу, Тел: 011/306 8326, Е-пошта: oev@mfa.rs