Званичан назив
КРАЉЕВИНА ХОЛАНДИЈА
Државно уређење
Парламентарна монархија
Главни град
Амстердам
Шеф државе
краљ Виљем-Александар (King Willem-Alexander)
Председник Владе
Марк Руте
Министар спољних послова
Сигрид Ках (Sigrid Kaag)
Датум успостављања билатералних односа
1891. године

Политички односи

Билатерални односи између две земље су добри. Холандски министар иностраних послова Стеф Блок учинио је посету Републици Србији 4. новембра 2019, што је са наше стране оцењено као подстицај за даље унапређење сарадње. Холандски министар иностраних послова се поред тадашњег првог потпредседника Владе и министра спољних послова Ивице Дачића срео и са председником Републике Србије Александром Вучићем и Јадранком Јоксимовић, министром за европске интеграције.
Између министарства иностраних послова две земље одржане су прве политичке консултације на нивоу помоћника министра за билатералну сарадњу, у видео формату 14. јануара 2021.
Обострано је показана воља за успостављање праксе редовних политичких консултација.
Краљевина Србија и Краљевина Холандија од 1899. имају акредитоване шефове дипломатских мисија, најпре са седиштем у суседним земљама (холандска у Букурешту, српска у Лондону), док је Краљевина Холандија већ 1891. имала генералног конзула у Београду.

 

Економски односи

Економски односи између две земље су добри, с тим што је изражен интерес за њихово даље унапређење. У периоду јануар - новембар 2020. укупна робна размена је износила 715,85 мил. ЕУР (извоз 333,86 мил ЕУР, а увоз 381,99 мил. ЕУР). У 2019. робна размена је износила 755,51 мил. ЕУР (извоз 376,334 мил ЕУР, а је увоз 379,180 мил ЕУР).
К. Холандија је на првом месту на листи земаља са највећим улагањима у Србију, у периоду од 2010. године до закључно са првом половином 2020. године, где су приливи по основу улагања Краљевине Холандије износили 3,751 млрд ЕУР. Холандија је у групи од првих 20 трговинских партнера, како на страни извоза, тако и на страни увоза.
Холандске компаније које су највећи инвеститори у Р. Србији су: Heineken, Royal Agrifirm Group, Exlrt d.o.o; VNB Knitting (текстилна индустрија, Грделица), Woody World, Vahali (бродоградња, Кладово), Shipyard Kladovo, Roual de Heus (прехрамбена индустрија, Шабац), Affidea Diagnostics, Севеплант (прехрамбена индустрија, Кула).

 

Уговорно стање

На снази је 21 билатерални споразум, међу којима су најзначајнији:

Споразум о консолидацији уговорног стања са Краљевином Холандијом (28.2.2002),

Споразум између Владе Републике Србије и Влада земаља Бенелукса о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша (21.12.2006; СГ РС-МУ бр. 102/07),

Меморандум о разумевању између Владе Републике Србије и Владе Краљевине Холандије о лукративној делатности издржаваних чланова породице дипломатских и конзуларних представништава (7.6.2010; СГ РС-МУ бр. 12/10),

Протокол између Владе Републике Србије и Влада земаља Бенелукса (Краљевине Белгије, Великог Војводства Луксембурга и Краљевине Холандије) о спровођењу Споразума између Републике Србије и Европске заједнице о реадмисији лица која незаконито бораве (25.1.2013)

Усаглашени Записник заједничког Српско-холандског комитета за међународни друмски транспорт (26.9.2019)

 

Контакти

Амбасада Републике Србије у Хагу: http://www.thehague.mfa.gov.rs/

Амбасада Краљевине Холандије у Београду: https://www.netherlandsworldwide.nl/countries/serbia/about-us/embassy-in-belgrade

Министарство спољних послова Републике Србије, Одељење за Европу, Тел: 011/306-82-74; Е-пошта: oev@mfa.rs