Вучић: Невероватни помаци у сарадњи са Кином, извоз повећан чак 15 пута

06. мар 2021.
Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са амбасадорком Народне Републике Кине Чен Бо, са којом је разговарао о сарадњи две земље која је, како је истакао, заснована на принципима искреног пријатељства, солидарности и поштовања.

„Данас смо одржали важан састанак и анализирали смо сарадњу са Народном Републиком Kином. Србија је у претходном периоду направила невероватне помаке у сарадњи са Kином, повећала је извоз чак 15 пута, не 15 одсто, него 15 пута“, рекао је председник Вучић и додао да је Србија још пре годину дана, када је избила епидемија короне и у нашој земљи, имала велику подршку Kине, која јој је допремила опрему, респираторе, али и људе који су направили две лабораторије. 

„Синоћ сам имао посебну част да сачекам још 500.000 Синофарм вакцина. Бескрајно сам захвалан Kини јер је реч о безбедној и веома поузданој вакцини, која нешто касније развија антитела, али без икаквог угрожавања здравља људи“, истакао је председник Вучић и нагласио да је сада на нама да убрзамо вакцинацију, јер вакцина има довољно. 

Председник Вучић је рекао да очекује велике нове инвестиције Кине и то: у септембру 474 милиона долара улагања у Тимочки рудник, Линг Лонг у Зрењанину као и почетак рада фабрике у Нишу пре краја године. Он је навео и да је договорен нови пројекат - изградња обилазнице око Kрагујевца, по веома доброј цени. 

Председник Вучић је, говорећи о инвестицијама, рекао да су постигнути договори за извоз говеђег меса, кукуруза и да се чекају дозволе за извоз јабука. 

„Постоје кинеске компаније које су заинтересоване за инвестиције. Оно што је наш проблем по том питању је да имамо високе логистичке трошкове. Разговарали смо и са представницима кинеске железнице који желе да помогну“, објаснио је председник Вучић и додао да су почели и преговори о изградњи ауто-пута ка Пожаревцу, а одатле ка Голупцу, чиме ће се одржати Дунавски коридор. 

„Ми смо добили обећање господина Жанга да ће до Светог Николе бити завршен пут Чачак - Пожега. То је велика вест за Ивањицу, Нови Пазар и цео Пештер. Радимо са још једном компанијом обилазницу око Београда и остаје нам мост код Винче. Тиме бисмо спојили цео прстен око Београда. То је веома скуп посао“, нагласио је председник Вучић. Он је навео да кинеске компаније раде и на прузи Београд - Стара Пазова, а да су у току разговори и у вези са изградњом брзе пруге Београд-Ниш. 

„Што се тиче железнице, за мање од годину дана биће пуштена у рад пруга за брзину од 200 км на сат. Грађани ће моћи за само 28 минута да стигну од центра Беогада до центра Новог Сада. Треба да се спојимо и са Будимпештом. То ће бити ново лице Србије“, закључио је председник Вучић. 

Амбасадорка НР Кине у Београду Чен Бо истакла је да се упркос утицају пандемије вируса корона сарадња две земље интензивно развија.

„Овај састанак у потпуности показује да председник Вучић придаје велики значај односима са Кином. Наша сарадња је фокусирана  на две тачке, а прва је заједничка борба против пандемије", рекла је кинеска амбасадорка и додала да је друга тачка сарадње заједничка борба за економски раст, односно опоравак. 

„У то спада инфраструктура, као највећа област. Велики пројекти се стабилно одвијају, као пројекат брзе пруге Београд-Нови Сад  и ауто-пута Прељина- Пожега. Кинеска компанија и француски и српски партнери потписали су и споразум о изградњи београдског метроа. Данас смо разменили мишљења и о сарадњи у области пољопривреде. Имамо велику могућност за сарадњу у тој области. Надамо се да ће у будућности бити још више квалитетних српских производа на кинеском тржишту", поручила је амбасадорка НР Кине.

 

Извор: predsednik.rs

Фото: Димитрије Гол