Србија постала чланица Међународног фонда за пољопривредни развој

14. феб 2024.
Република Србија постала је нова чланица Међународног фонда за пољопривредни развој - ИФАД на 47. заседању Управљачког савета ове организације у Риму.

Делегацију Републике Србије предводио је државни секретар Министарства спољних послова амбасадор Горан Алексић

У свом обраћању, шеф делегације је захвалио председнику ИФАД Алавару Ларију, државама чланицама, као и свима који су подржали чланство Србије у овој организацији. Подсетивши да је Србија у склопу Југославије била активна у ИФАД, истакао је да овај чин представља на неки начин, повратак Републике Србије у организацију.

Амбасадор Алексић пренео је да је пољопривредни сектор четврти највећи сектор у Србији, што доприноси да питање безбедности хране остане један од примарних циљева, уз заштиту екосистема, природних ресурса и биодиверзитета.

У складу са активностима којима се бави ИФАД, државни секретар Алексић изразио је наду да ће чланство у овој организацији допринети унапређењу развоја пољопривреде у Србији, пре свега кроз помоћ угроженим групама у руралним подручјима.

Током заседања одржан је састанак са председником ИФАД Ларијом, на којем је исказано обострано задовољство због повратка Србије у организацију, као и спремности за учешће Републике Србије у програмима ИФАД од узајамне користи.