Скулптура „Сима Игуманов са сирочићима“ враћена на кров палате на Теразијама

22. апр 2021.
Реконструисана скулптура „Сима Игуманов са сирочићима“ враћена је данас, након више од 70 година на кров Игуманове палате на Теразијама.

Скулптуру је обновио вајар Зоран Кузмановић, а њено враћање на првобитно место, након што је уништена из идеолошких разлога 1950. године, шеф српске дипломатије оценио је као значајан национални задатак који се извршава одужујући се човеку који је умногоме задужио Србију.

„Право је задовољство присуствовати исправљању историјске неправде. А повратак скулптуре ,Сима Игуманов са сирочићима' на зграду која носи име по његовој задужбини, у центру Београда, на Теразије, јесте исправљање једне велике историјске неправде“, истакао је том приликом министар Селаковић.

Према његовим речима, прве идеје за повратак скулптуре настале су почетком деведесетих година, када су и „кренуле битке“ да се скулптура реконструише и постави на првобитно место.

Министар је истакао заслуге академског вајара Светомира Арсића Басаре који је први покренуо питање рестаурације скулптуре, као и допринос ректора призренске богословије проте Милутина и такође, академског вајара Зорана Кузмановића, који је скулптуру верно оригиналу реконструисао у свом атељеу у Смедереву.

„После више од 30 година када се јавила жеља да обновимо, сада завршавамо тај важан задатак. Хвала на благослову његовој светости (патријарху српском Порфирију) и уверен сам да ће у деценијама пред нама ово бити круна на нашим Теразијама, која је недостајала ево већ готово 70 година“, истакао је министар.

Патријарх српски Порфирије нагласио је да је веома радостан, јер се скулптура данас враћа на првобитно место и указао да је Сима Андрејевић Игуманов све што је током живота стекао - дао на корист народа.

„Његова задужбина до данас постоји. Од простора задужбине који се издају одржава се призренска богословија и стипендира се 300 ђака и студената пореклом са Косова и Метохије“, истакао је патријарх.

Скулптура „Сима Игуманов са сирочићима“ постављена је на врху Игуманове палате јануара 1939. године, где је стајала до 1950. када је разбијена.

Сима Андрејевић-Игуманов био је српски трговац, хуманиста и црквено-просветни добротвор. Остао је упамћен као један од првих задужбинара у области школства и народне просвете.

Рођен је у Призрену 1804. године у породици угледног и познатог призренског трговца Андреје Ђорђевића, где је као млад радио у фабрикама бурмута, где је добро изучио занат. Бавио се прерадом и трговином дувана, као трговац је радио у Цариграду и Одеси, а настанио се у Кијеву.

Када се обогатио, почео је да се бави добротворним радом и слао је богате прилоге у новцу и стварима црквама и манастирима по Старој Србији и цео свој иметак завештао је српском народу.

Свесрдно је за живота помагао школовање младих Срба и искрено се интересовао за просветне прилике у Србији. Своје богатство је пренео у нашу земљу и употребио га за подизање просветних установа од опште користи.

У центру Београда се налази његова задужбина - Игумановљева палата, позната још и као Задужбина Симе Андрејевића Игуманова. Саграђена је 1938. године према пројекту двојице архитеката браће Крстић.