Селаковић за Бадње вече са Србима у Чикагу

07. јан 2022.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић провео је Бадње вече у манастиру Нова Грачаница у Чикагу, где је службу служио владика новограчанички и средњезападноамерички Лонгин.

Након налагања бадњака у порти, Селаковић је разговарао са присутним припадницима српске дијаспоре. 

Селаковић је овом приликом рекао да му је част што Божић дочекује са српском дијаспором у америчкој држави Илиноис, констатујући да су у прошлости представници наше државе у тај део света углавном долазили да нешто траже, али да је његова жеља да представи Србију каква је данас – полетну и поносну Србију, која је у време Александра Вучића доживела свој потпуни препород. 

Према његовим речима, Срби су у овом делу САД добро етаблирани, остварили су многе животне и професионалне успехе и са пажњом прате напредак Србије и све више желе да се врате у отаџбину.

“То је наш задатак, да покажемо да је Србија мајка свој својој деци где год она била и у да су увек жељени да се врате у Србију”, поручио је Селаковић.

Владика Лонгин рекао је да охрабрује то што први пут представник Владе Србије борави за Божић у Чикагу, где је српски народ, иако географски далеко од матице, веран и одан имену српском и православној вери.

“Мислим да ће овај дан остати уписан златним словима у нашим аналима овде. Имам осећај да је дошло време да представници државе не долазе очекујући подршку и помоћ од Срба, већ да долазе да питају шта држава може да учини за њих”, рекао је владика.

Служби за Бадње вече присуствовао је и директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон, а делегација Министарства спољних послова Србије присуствује данас и божићној литургији у Саборном храму Светог Васкрсења Христовог.