Селаковић: Србија захвална Мароку на подршци и ставу о KиМ

06. мај 2021.
Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је вечерас у Рабату да Србија поздравља подршку Марока, који одолева притисцима да призна наводну независност Kосова, поштујући територијални интегритет и суверенитет Србије, као и разговоре које се воде у оквиру дијалога Београда и Приштине под покровитељством ЕУ.

Селаковић је, на заједничкој прес конференцији након састанка са колегом из Марока, истакао да је потврђено да две земље негују билатералне везе засноване на поштовању, реципроцитету наших интереса и вредности.

„То је предуслов за отворени дијалог Србије и Марока”, рекао је Селаковић и захвалио шефу дипломатије Марока што га је позвао у посету тој краљевини, земљи која је, истиче, историјски и културно изванредна и пријатељски настројена према Србији.

Селаковић је навео и да деле мишљење да квалитет нашег политичког дијалога мора бити обележен и добром економском сарадњом, као и приближавањем два народа.

„Србија као земља која се брине о сваком грађанину, предузела је адекватне мере у циљу застсите своје економије против последице здравствене кризе. Наша економија је солидна, а имамо и много страних инвестиција. Надам се да ће марокански инвеститори препознати потенцијал српске екомомије, која је прошла значајне реформе уз фискалну консолидацију”, рекао је Селаковић.

Додао је да ће економске теме о којима су разговарали бити детаљно разматране током следећег састанка Међудржавне комисије економске сарадње Србије и Марока, те да ће се разматрати и развој сарадње у области туризма, текстилне индустрије, фармације, пољопривредно прехрамбене и другим областима.

Селаковић је навео и да Србија може да понуди размену искустава у борби против пандемије ковида19, будући да је прошла кроз важно искуство у процесу имунизације грађана и спремна је то да подели са мароканским властима.

Министар је похвалио и борбу мароканске владе против ковида 19, као и процес имунизације.

„Наш заједнички интерес је да наставимо са развојем сарадње у области образовања, културе, где постоје добре основе. Србија и Мароко деле важне интерсе које треба преточити у конкретна дела”, рекао је Селаковић.

Он је свог колегу позвао у посету Србији.

„Надам се да ћу моћи бити домаћин вашој посети Србији. Та посета би нам омогућила да још даље продубимо наше односе и сарадњу, која се заснива на међусобном поверењу”, рекао је шеф српске дипломатије.

Боурита: Мароко Kосово сматра делом Србије

Мароко је искрени пријатељ Србије, који ће увек бити против угрожавања територијалног интегритета држава, што је случај и по питању Kосова, који Мароко сматра делом Србије, поручио је вечерас марокански министар спољних послова, афричке сарадње и дијаспоре Насер Боурита.

Боурита је истакао и да су политички односи две земље добри, али да економски потенцијал није у потпуности искоришћен, те им је потребан додатни импулс.

„Радујем се што могу да Вас угостим у нашој земљи. Односи две земље су односи пријатељства, поверења, међусобног поштовања и солидарности. То су вишедеценијски односи, који су увек били добри, ношени жељом наших лидера, као што је случај и данас од стране краља Мохамеда и председника Србије”, рекао је Боурита.

Он је истакао јасан став Марока у вези тероторијалног интегритета Србије и њеног супростављања покушајима угрожавања територијалног интегритета.

“Мароко ће увек бити против сепаратизма, и против свих покушаја угрожавања јединства националног и интегритета држава. То је случај и по питању Kосова, који Мароко сматра делом Србије”, нагласио је Боурита.

Он је додао да су односи две земље засновани и на одличној координацији у вези са кључним питањима, на нивоу међународних организација.

Подсетио је да ће идуће године бити обележено 65 година дипломатских односа Србије и Марока, како је рекао, односа пријатељства, искрености и доказане солидарности.

„Наши политички односи су добри, али економски потенцијал није у потпуности искоришћен. То је нешто око чега смо се договорили данас, како да дамо импулс нашим економским односима и како да учинимо да наша међудржавна комисија постане инструмент промоције инвестиција и привредних размена", рекао је Боурита.

Он је додао да ће комисија, која ће се састати пре краја године, морати да се фокусира на ту димензију и прошири рад у циљу интегрисања бизснимена из Марока и Србије у оквиру економског форума који би омогућио приватном сектору две земље да пруже допринос јачању одличних веза.

Навео је и да би Савет привредника, који је успостављен пре три године, требало да се реактивира и укључи у јачање билатералних односа.

„Данашња посета је важна у нашим односима, јер је омогућила да ојачамо и правне оквире наших односа потписивањем три споразума. Најпре политичка сарадња, договорили смо стварање тематских и регионалних радних група, како би боље бранили своје стратешке интересе у међународним и регионалним организацијама", рекао је Боурита.

Такође, потписан је споразум и из области одбране, као и из области науке и образовања, у којој, како је рекао, има много простора за заједнички рад и напредак, јер је Србија доказала виталност свог научно- истраживачкг сектора.

„Kада је требало суочити се са пандемијом, Србија је доказала снагу свог система. Данас видимо да се Србија креће ка производњи вакцина”, указао је министар Боурита.

Он је рекао и да ће обележавање 60-е годишњице оснивања Покрета несврстаних у Београду бити важан тренутак.

„Договорили смо да идуће године направимо годину прославе поводом годишњице успостављања дипломатских односа. Годину прославе актима, сусретима, али и конкретним циљевима које ћемо успоставити у економији, култури и политичког усаглашавања”, рекао је Боурита.

 

Извор: Танјуг