Селаковић: Нерационална реторика Хрватске

07. мај 2021.
Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић изјавио је вечерас да не може да се настави рационално оваквом реториком у смеру грађења добросуседских односа са Хрватском и да уколико постоји жеља да се граде такви односи и решавају отворена питања, онда се томе мора приступити часно и честито.

„Мора бити са жељом да се то постигне, а не да се са једне стране то прича, а да се са друге стране 'просипају' обмане. Улагати у добросуседске односе значи суздржавати се од провокација. Погледајте на колико смо се провокација у последње време уздржали“, рекао је Селаковић за РТС.

Министар је истакао да ће свакако бити у прилици да разговара са својим хрватским колегом и да ће свакога пута говорити истину и да неће ништа прећуткивати или гурати у страну. 

„Ми то дугујемо и нашим сународницима у Хрватској, који живе у тешким условима, немају пут, струју, нити воду, али дугујемо и нашим суграђанима Хрватима овде у Србији, јер смо у односе уложили више него била која Влада Србије у претходних 25 година“, нагласио је министар.

Селаковић је рекао и да комуникација са Хрватском постоји и да мора да се разговара, али да је апсурдно да се у Вуковару разбијају ћириличне табле и гази статут на ћирилици, а истовремено се каже да су права Срба у Хрватској заштићенија него права Хрвата у Србији.

Такође, подсетио је министар, због претњи одређеним припадницима хрватске националне заједнице у Србији, МУП је одмах ухапсио лице које је претило и Србија је одреаговала много пре него што је Хрватска послала протестну ноту, у време када је свакога дана у свим средствима јавног информисања у Хрватској била хајка на Србију и српског председника.

„Замислите молим вас да је неко у Србији изашао на улице града у коме већински живе наши суграђани Хрвати и певао и клицао, као што се дешавало у Борову селу на Васкрс ове године. Не можемо да причамо о реципроцитету и заступљености на идентичан начин. У Хрватској живи 4,36 одсто Срба, у Србији живи 0,81 одсто Хрвата“, рекао је министар у додао да се Хрватска позива да поштује европске вредности у заступању националних мањина, а да је у тој земљи потребно да има 33,3 одсто Срба у једној општини да би добили право на службени језик. 

Министар је указао да је у Србији то 15 одсто и рекао да је то право у нашој земљи најчешће дато и када се има и испод 15 одсто припадника националне мањине.

„Влада Републике Србије откупила је кућу бана Јелачића и поклонила је хрватској заједници. У центру нашег главног града дали смо просторије за хрватску националну заједницу, у Бачком Брегу очували вишејезичну наставу, отворили многа друга струковна одељења да бисмо исто то помогли“, рекао је министар и додао да Хрватска прозива Србију за „великосрпску агресију“ и „Велику Србију“, а у исто време говори о распоређивању своје војске на делу територије наше земље.

Са Хрватском се мора разговарати, истиче министар и понавља да се грађењу добросуседских односа и решавању отворених питања мора приступити часно, честито и са жељом да се то постигне.