Министар Селаковић са српским привредницима који послују у Русији

15. апр 2021.
Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се вечерас у амбасади у Москви са привредницима из Србије који послују у Руској Федерацији.

Шеф српске дипломатије истакао је да је поносан на наше пословне људе који успешно послују и захвалио им на афирмативном представљању своје земље у Русији и подршци својој држави и амбасади.

„Ви сте остали овде присутни са вашим привредним активностима и када братском руском народу није било једноставно и показали тиме и нашу приврженост, спремност да будемо са пријатељима и браћом и онда када није лако. Хвала вам на великој помоћи коју сте пружили, на оној коју ћете тек да пружите", рекао је министар.

Како је нагласио, био је пун поноса када је видео како наши произвођачи воћа, прерађивачи меса и млекари раде и истакао да је њима потребна помоћ, за коју ће се и лично заложити.

„Да се уклоне те баријере које постоје од половине 2019. године. Али, имајте ви у виду- успешно и добро радите у Русији, али немојте да заборавите Србију. Нашој земљи треба више и желим да свако од вас шири што је могуће више добру слику о Србији", рекао је Селаковић. 

Министар је подсетио да је Србија у вакцинацији премашила бројку од три милиона грађана и да је то озбиљан резултат за државу од седам милиона становника, а да нема такво државно руководство и политику, не би то имала у овом тренутку када многе развијеније, јаче и стабилније земље немају вакцине и не могу да заштите своје грађане.

„Али напокон имамо домаћина у нашој кући, наш председник се труди да тај посао ради заиста сјајно и сада видите колико нам неки одају признање, а неки завиде због свега тога. И много ми је драго што сам овде само дан након што смо захваљујући озбиљној сарадњи са нашом руском браћом и пријатељима, у Београду у Институту Торлак почели да производимо вакцину Спутњик Ве, као прва држава на југу Европе", рекао је министар.

Србија захваљујући озбиљној спољној политици коју води председник Вучић и Влада, додао је Селаковић, јесте земља која хоће да буде чланица ЕУ, али љубоморно чува, унапређује и гради пријатељство са Руском Федерацијом, са братским руским народом и државом која Србију није оставила ни у оним тренуцима кад је било тешко, која нас данас брани и заступа на свим међународним форумима по питању „најболнијег, али најважнијег државног питања - Косова и Метохије".

Русија је такође, указао је министар, држава са којом је наша земља изградила Балкански ток и обезбедила сигурно снабдевање гасом, а потребе за њим из године у годину у привредном развоју су све веће, а такође, Србија сарађује са Руским железницама (РЖД) са којима гради најбоље и најсавременије пруге.

„Руси су међу првима у свету по томе како воде железнице. Видећете, до краја ове године, од Београда до Новог Сада стизаће се за 27-28 минута, то је изгледало немогуће. Ми то радимо са Руском Федерацијом", рекао је Селаковић.

Шеф српске дипломатије додао је да је Министарство спољних послова задужено за представљање Србије у иностранству, али исто тако и за бригу о нашим људима ван граница наше земље. 

„Када је вама нека помоћ потребна, моја врата ће вам увек бити отворена. Спреман сам да размиљамо да видимо како још можемо да помогнемо. Знам да вам је овде био директор Управе за дијаспору, знам шта је говорио, али ја ћу да видим да такве ствари реализујемо. Радимо као добар, уигран тим, а што нас више буде било у том тиму, што више једни друге будемо помагали и подржавали, то ћемо се лакше борити. Хвала вам на свему што радите и живела Србија", рекао је министар Селаковић.