Министар Дачић на Самиту ПНЗ у Уганди

18. јан 2024.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић учествовао је на Министарском састанку 19. Самита Покрета несврстаних у Уганди и том приликом се обратио присутнима.

Обраћање министра Дачића преносимо у целости:

„Уважени председавајући,

Поштоване Екселенције,

Даме и господо,

Желео бих да уваженом председнику Републике Уганде, господину Јоверију Мусевенију, захвалим на позиву за учешће на Самиту Покрета несврстаних земаља. За мене је посебна част, али и својеврсна традиција да вам се, и ове године, обратим у име Републике Србије.

Посебно нас радује што ће, у наредом периоду, Покретом несврстаних председавати једна земља Африке - наш пријатељ Република Уганда којој, и овом приликом, честитамо на преузимању ове одговорне улоге. Уверени смо да ће Република Уганда, упркос комплексној ситуацији у свету, заједно са осталим државама Покрета, успешно радити на превазилажењу свих изазова и постизању наших заједничких циљева.

Истовремено, желео бих да честитам и Републици Азербејџан која је, у нимало лаким условима, успешно председавала Покретом током претходних година. Уверен сам да ће и Самит у Кампали потврдити да је свет у којем влада разумевање, сарадња и солидарност – и даље могућ и достижан. 

Даме и господо,

Србија је одувек тежила стварању праведнијег и бољег света. О томе, између осталог, сведочи и чињеница да је тадашња Југославија, чија је Република Србија једна од наследница, била међу оснивачима Покрета несврстаних земаља – покрета који је значајно утицао на стварање међународних односа заснованих на поштовању универзалних принципа међународног права и Повеље Уједињених нација. За поштовање ових принципа Република Србија се, и данас, доследно и чврсто залаже.

Поносимо се припадношћу европској породици народа, али и чињеницом да смо део, како историје, тако и садашњости Покрета несврстаних. Наставићемо да, као и до сада, водимо самосталну и независну спољну политику, засновану пре свега на очувању националних и државних интереса, али увек уз поштовање основних принципа међународног права.

Без обзира да ли се то некоме допада или не, као и на све притиске којима смо због тога неретко изложени, Србија није и никада неће окренути леђа својим пријатељима. Добро знамо да су искрена пријатељства ретка. Зато се трудимо да таква пријатељства, утемељена на несаломљивом слободарском духу, чувамо и негујемо. Управо су овакви догађаји добра прилика да се изнова подсетимо свих спона које чине да наше земље увек буду сигуран ослонац једна другој.

Пријатељство и међусобно уважавање о којем говорим су многи од вас, овде присутних, доказали и указивањем поверења и пружањем подршке Републици Србији приликом избора за домаћина Специјализоване светске изложбе EXPO 2027. Биће нам велика част и задовољство да вас све угостимо у Београду 2027. године, када ћете имати прилику да осетите гостопримство, својствено српском народу, и прави дух наше земље.

Драги пријатељи,

Република Србија је војно неутрална земља, посвећена свом стратешком опредељењу – пуноправном чланству у Европској унији. Истовремено, јачамо наша традиционална и чврста пријатељстава са афричким, латино-америчким и азијско-пацифичким државама, и у оквиру Покрета несврстаних.

Због тога сам изузетно поносан што је моја земља, пре нешто више од две године, била домаћин комеморативног скупа поводом 60. годишњице Прве Конференције Покрета несврстаних земаља одржане у Београду давне 1961. године. Из Београда су се, још једном, чуле поруке мира и солидарности, као и опредељење и позив за изградњу заједничке будућности - утемељене на сарадњи, толеранцији и међусобном уважавању.

Ваше екселенције,

Нажалост, сведочимо трагичним сукобима и разарањима, уз огромну људску патњу и жртве. Република Србија и српски народ дубоко саосећају и деле бол за свим изгубљеним животима у сукобима који се дешавају широм света, укључујући трагичне догађаје на Блиском истоку и у Украјини. Уверени смо да само конструктивни дијалог и дипломатска решења могу довести до мира. Сви сукоби се решавају за преговарачким столом и за то не постоји алтернатива. Управо актуелна геополитичка дешавања указују на недостатак ефикасног мултилатерализма и потврђују штетност једностраног деловања и дуплих стандарда.

Даме и господо,

На случају Републике Србије, најгрубље је погажено међународно право и поредак у коме је сувереност држава недодирљива, а границе непроменљиве. Овакви преседани доводе до обесмишљавања ових принципа око којих смо се сви одавно – не само договорили, већ и обавезали на њихово поштовање. Зато Република Србија неће одустати од залагања за универзално важење темељних принципа Повеље Уједињених нација, без обзира на то што и сами, још увек, трпимо последице њихове селективне примене.

Охрабрује што, у наших настојањима, нисмо усамљени. Напротив, за већину држава чланица Уједињених нација, као и Покрета несврстаних - дупли стандарди ипак не постоје. Користим и ову прилику да изразим захвалност свима вама који подржавате напоре Републике Србије за очувањем суверенитета и територијалног интегритета, не признајући једнострано проглашену независност Косова.

Свесни смо да није лако онима који данас стоје уз нашу земљу у њеној праведној борби за очување територијалне целовитости, као што ни нама није било лако да станемо уз многе од вас онда када је то било потребно - у вашој борби за национално ослобођење.

Уздамо се у вас - наше пријатеље и саборце у заједничкој борби против унилатералног и принудног прекрајања граница међународно признатих држава. И овог пута ћу поновити да нећемо признати једнострано проглашену независност Косова, нити ћемо дозволити да такозвано Косово постане чланица Уједињених нација.

Даме и господо,

Исто тако ћу поновити и да је Република Србија опредељена за мир. Наша посвећеност и спремност да питање Косова и Метохије решавамо мирним  путем - одраз је наше снаге а не слабости, како неки то покушавају да представе. Одговорно и конструктивно приступамо Дијалогу, док Приштина, уз континуиране и   дестабилизујуће једностране потезе, упорно одбија да испуни своје давно преузете обавезе већ дуже од деценију. И година је превише, а 11 година је недопустиво.

У овој тешкој борби, наш кључни приоритет остаје - безусловно обезбеђивање опстанка и сигурности Срба у нашој јужној Покрајини. Српски народ је вековима живео и живеће на Косову и Метохији.

Екселенције,

Сви изазови са којима се свет и даље суочава - од основних егзистенцијалних проблема, попут сиромаштва, глади и неједнакости, до енергетске безбедности и финансијске нестабилности, недвосмислено указују на неопходност веће сарадње и солидарности наших народа.

Поносан сам што је Република Србија своју солидарност показала онда када је то било најпотребније, а када се свет, под ударом пандемије, нашао пред великим испитом вредности на којима је утемељен. Били смо међу првима који су куповали вакцине свих произвођача, са Истока и Запада, без политизације питања јавног здравља. Обезбедивши довољан број вакцина за своје становништво, Република Србија је вакцине против вируса Ковид - 19 упућивала својим суседима на Балкану, али и нашим пријатељима, посебно у Африци.

И током 2022. године, када смо се сви суочили са изазовом поремећаја снабдевања храном, Република Србија је и тада, у духу солидарности, упутила земљама Африке и Азије више од 300.000 тона хране.

Такође, желео бих да нагласим да и кроз програм „Свет у Србији“, којим се годишње стипендира око две стотине студената из земаља у развоју широм света, бележимо изузетне резултате и демонстрирамо наше трајно опредељење да негујемо и развијамо сарадњу са земаљама из свих региона.

Испит међународне солидарности још увек траје, а да бисмо га положили мораћемо да, и у предстојећем периоду, покажемо веће јединство и бригу једни о другима. Верујем да, управо на овим темељима, Покрет несврстаних земаља може да допринесе заједничком решавању постојећих светских изазова.

Драги пријатељи,

Данашњи свет није исти као онај у којем је Покрет несврстаних настао. Ни сам Покрет више није исти, али актуелност принципа суверене једнакости држава и солидарности, на којима су изграђени темељи Покрета, не смеју бити доведени у питање са променама на међународном плану које је донео 21. век. У заштити ових принципа увек можете да рачунате на безрезервну подршку и партнерство Републике Србије.

Хвала вам на пажњи.“