Ивица Дачић за "Политику": ЗСО мора бити формирана по потписаним принципима

28. јан 2023.
Приштински политичари упорно одбијају да схвате да Заједница није тема за реторичке вежбе и разматрања, већ јасна и недвосмислена обавеза коју су преузели у дијалогу са Београдом.

„Заједница српских општина биће основана са или без Куртија”. Ове речи изасланика америчке администрације за Балкан Габријела Ескобара показују да ће у освит десетогодишњице од потписивања Бриселског споразума ова тачка, кључна за опстанак Срба на Косову и Метохији, коначно бити спроведена у дело. На томе, осим Србије, инсистирају ЕУ и САД. Председник Србије Александар Вучић каже да постоји могућност да Албин Курти неће да формира ЗСО. Ипак, после недавног обраћања јавности нагласио је да верује да ће „то у месецима који су пред нама коначно моћи да буде завршено”, пре свега због става Американаца. Да би нови план за решавање косовског проблема уопште дошао на дневни ред, потребно је прво да буде формирана ЗСО и усвојен статут.

Последњих месеци се апострофира некооперативност премијера привремених приштинских институција Албина Куртија. Треба подсетити да је од потписивања Бриселског споразума до данас смењено пет влада Приштине и два председника „Косова”, а да Заједница није формирана. Сада преко разних невладиних организација и других смицалица покушава да се направи ЗСО која би имала незнатне ингеренције, односно била би без извршних овлашћења. Тако је ових дана у појединим медијима освануо „статут” ЗСО који су израдили стручњаци Фондације „Фридрих Еберт” из Берлина. У том документу ЗСО има много мања овлашћења него на основу Бриселског споразума и разумљиво је што је председник Вучић врло негативно реаговао на овај предлог.

Упркос томе што је још средином прошле године најављено да Београд неће узимати у обзир документ који правни експерти ове фондације сачине, они су ипак, написали предлог по којем би српским општинама припало нешто више надлежности него што је прописано постојећим косовским законодавством. Управо то што су на своју руку сачинили овај документ, може се протумачити као још један у низу притисака да се прихвате принципи који не дају извршна овлашћења прописана споразумом из Брисела.

Председник Вучић наглашава да ЗСО не може да буде невладина организација и да она има своја 22 принципа договорена 2015. године у Бриселу. Указује да у овим принципима постоји организациона структура – од скупштине преко председника, организационог савета, одбора, администрацијe... Шта је ЗСО – врло јасно је написано у Бриселском споразуму из 2013, а још детаљније у споразуму 2015, каже за „Политику” шеф српске дипломатије Ивица Дачић који је потписао први Бриселски споразум. Наводи да је то веома широк круг надлежности који омогућује Србима на Косову и Метохији да самостално управљају свим питањима од значаја за њихов развој и свакодневни живот.

„Ми смо потписали тај споразум зато што је он добар за нашу заједницу на Космету. Он није идеалан, али у условима у којима смо преговарали о њему, то је максимум који смо могли да издејствујемо. То су споразуми који дају нашем становништву у руке све полуге управљања – од економије, развоја, образовања, здравства па до безбедности и полиције. Ти споразуми су круна нашег учешћа у дијалогу уз посредовање ЕУ, која се и сама обавезала да ће потписано бити примењено. Никада није постојао разлог да се споразум не примени, осим упорног одбијања Приштине да га спроведе и неограничене толеранције западних посредника према њиховој деструкцији. ЗСО остаје главна тачка свих наших договора о Косову и Метохији, она мора да буде формирана и то по договореним принципима, иза којих стоје потписи три стране”, каже Дачић.

 

Извор: Политика