Дачић и Грлић Радман: Важно је смањити разлике у ставовима Београда и Загреба

28. јан 2023.
Министри спољних послова Србије и Хрватске Ивица Дачић и Гордан Грлић Радман у Суботици вечерас су договорили кораке који ће претходити њиховом билатералном сусрету, који има за циљ да се смање разлике у ставовима Београда и Загреба, како отворена питања не би оптерећивала Србе у Хрватској и Хрвате у Србији.

"Сматрамо да без обзира што мислимо различито о питањима из прошлости, без обзира на то морамо да тражимо начине и механизме за сарадњу", рекао је Дачић и додао да обојица поздрављају оквир разговора који су постигли председник Србије Александар Вучић и премијер Хрватске Андреј Плековић на Самиту у Давосу.   

Дачић је рекао да је са Грлић Радманом разговарао о неколико важних тема и да је договорено да у наредним месецима буде припремљена платформа за њихов билатерални састанак. "Састанак припремамо са жељом да видимо шта конкретно и оперативно можемо да урадимо у развоју наших билатералних односа, шта би било најбоље за наше грађане, државе и народе", рекао је Дачић.     

Дачић је додао да је договорено да у наредних месец дана буде одржан састанак сарадника Министарстава спољних послова Србије и Хрватске који би требало да направе преглед питања која ће бити предмет разговора на билатералном сусрету.     

Неопходно је, како каже, да се направи анализа стања, инвентар питања којима ће се Београд и Загреб бавити, као и да се види ко ће са стране Србије бити Национални кординатор за сарадњу са хрватским колегом.     

Дачић је најавио да ће министарка Тања Мишчевић са Радманом који је министар за спољна и европска питања разговарати о питањима и искуствима Хрватске везаним за европске интеграције, као и питањима везаним за одређена поглавља.     

Грлић Радман је нагласио да је у интересу грађана да званичници обеју земаља раде и сарађују. "Политика је изузетно одговорна дисциплина, а наши грађани очекују унапређење наших добросуседских односа, и то је манифестација политичке зрелости, посебно у тренутку великих изазова и кризних ситуација у нашем окружењу", рекао је Грлић Радман.     

Изражавајући задовољство што се састао са Дачићем на "Великом прелу", које у Суботици дуже од једног века организују Хрвати Буњевци, Грлић Радман је навео наредне кораке у односима двеју земаља, од рада на инвентару приоритетних питања о којима ће се разговарати, до доласка министарке за европске интеграције Тање Мишчевић у Загреб, јер је, како је нагласио Хрватској у интересу помоћ и подршка Србији на европском путу.     

"Колеги Дачићу представио сам план решавања наших питања. Дачић је рекао да се различитости морају редуцирати, али да заједнички поглед не би био различит потребно је говорити отворено. Нико не може да се претвара да се ништа није десило пре 32 године. Постоји нешто што оптерећује наше односе. Не желимо да наша отворена питања оптерећују Србе у Хрватској ни Хрвате у Србији", рекао је хрватски министар за спољне и европске послове.     

Дачићу је како каже, представио план који подразумева састанак помоћника два минстарства, "који ће имати консултације и дати инвентар односа, свега о чему ће разговрати укључујући уговорне односе и све друге садржаје од значаја за наше односе".     

Како каже следећа ставка биће састанак координатора, за отворена питања на нивоу државних секретара. Хрватска, како каже, има особу која ће бити надлежна за односе са Србијом и очекује да Србија именује своју. Додао је да је та особа у рангу заменика министра.     

Грлић Радман је рекао да је трећи корак, везан за европске интеграције, најавила министар за евроинтеграције Тања Мишчевић. "Позвао сам је да посети Загреб. Хрватској је у интересу помоћ и подршка Србији на европском путу. Зато морамо разговарати и о владавини права, Поглављима 23 и 24, мањинским правима, несталима, процесуирању ратних злочина, одштети логорашима", рекао је Грлић Радман.     

Хрватска, како је додао, Србији може дати одговоре, експертизу и искуство. Нагласио је да је добра вест то што ће се наставити рад на расветљавању судбине несталих, и додао да Хрватска трага за 1816 људи.     

Председник Комисије Владе Србије за нестале Вељко Одаловић у понедељак стиже у Загреб, где ће се састати са својом колегиницом из Министарства хрватских бранитеља, рекао је он. Према његовим речима, сви ти кораци претходиће билатералном сусрету са Дачићем, који ће бити добро припремљен.         

"Моћи ћемо да разговарамо озбиљно о свему не само о билатералним темама јер свима нама је интерес мир стаблност и сигурност" рекао је Грлић Радман.     

"Ништа нема алтернативу томе да сви грађани буду сигурни, да имају добре односе, да су се решила гранична питања, да се разговара о свим питањима, да су се различитости смањиле, то је битно", рекао је он и нагласио да је важно да се води рачуна о политичкој одговорности.     

Као политички одговорни желимо да оставимо што мање за будуће генерације, за наследике наших политика које једине могу бити универзалне, рекао је Грлић Радман.

"О овим питањима о којима ћемо разговарати приступили смо афирмативно и у духу добросуседских односа и одговорности за регионалну стабилност унутар самих земаља западног Балкана и посебно Србије према чланицама ЕУ", рекао је хрватски министар.     

Дачић је такође поздравио сарадњу Срба у Хрватској и Хрвата у Србији и као позитивно оценио то што Срби учествују у власти у Хрватској као и то што важну улогу у Влади Србије има министар Томислав Жигманов, који је, како је додао, активан и у билатералним односима двеју земаља.     

Такође, Дачић је изразио задовољство што може да учествује у "Великом прелу" - једној од манифестација везаних за Хрвате у Србији и изразио и жељу и очекивање да ће оне бити подстицај наших даљих билатералних односа.

Извор: Танјуг

Фото: МСП