Заједничко саопштење са састанка министара спољних послова Србије и Марока у Маракешу

11. мај 2022.
Министар спољних послова, афричке сарадње и мароканских исељеника, господин Насер Бурита, састао се 11. маја 2022. године на маргинама Министарског састанка Међународне коалиције за борбу против ДАЕШ, са министром спољних послова Републике Србије, господином Николом Селаковићем.

Двојица министара су овом приликом поздравили позитивну динамику политичких односа Краљевине Мароко и Републике Србије, поводом овогодишњег обележавања 65. годишњице успостављања дипломатских односа између две земље.

Поздравили су обострану спремност да се сарадња између две земље постави на пут стратешког партнерства.

Бурита и Селаковић су истакли значај давања снажног подстицаја привредној сарадњи организовањем, током ове године, 3. седнице Мешовите економске комисије у Београду.

Господин Селаковић је похвалио далекосежне реформе предузете током последње две деценије под вођством Његовог величанства краља Мухамеда VI и обновљене напоре за политички, економски и друштвени развој и поздравио Нови развојни модел Марока и промовисање напреднe регионализацијe.

Мароко и Србија су истакли своју позитивну и конструктивну улогу у одржавању стабилности, безбедности и мира у својим регионима и истакли своју посвећеност овим принципима, као и мирном решавању сукоба и поштовању територијалног интегритета и суверенитета држава.

Србија је у том погледу поздравила улогу Марока као регионалног стуба стабилности и као преносиоца раста и развоја у Африци.

Господин Бурита је похвалио резултате власти Србије под руководством председника Александра Вучића на националном и регионалном нивоу, као и напоре које је постигла у процесу придруживања Европској унији.

По питању Косова и Метохије, Мароко подржава територијални интегритет и суверенитет Републике Србије у њеним међународно признатим границама, као и дијалог Београда и Приштине под покровитељством ЕУ.

Српски министар спољних послова истакао је дипломатске и политичке напоре Краљевине Мароко да постигне реално, прагматично и трајно политичко решење питања Сахаре, у духу реалности и компромиса и у пуној сагласности са резолуцијама УН.

У овом контексту, Република Србија понавља да сматра мароканску иницијативу за аутономију, под мароканским суверенитетом, озбиљним и веродостојним решењем за решавање овог питања. Двојица министара поздравили су приближавање ставова две земље о питањима од заједничког интереса, на регионалном и међународном нивоу.