Традиционално пријатељство и јаке везе Србије и Кубе

04. авг 2022.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић посету Куби започео је састанком са министром спољних послова те земље Бруном Родригесом Париљом.

Констатујући да билатералне односе краси традиционално пријатељство и историјска блискост наших народа, Селаковић је поручио да је Србија јасно опредељена да такве односе додатно унапређује и учини још садржајнијим.

У том смислу, министар је указао да је потребно радити на даљем јачању политичког дијалога на свим нивоима, кроз реализацију посета званичника обе земље, али и одржавањем континуитета политичких консултација.

Селаковић је изразио задовољство и чињеницом да је његова посета реализована у години у којој обележавамо 120. годишњицу успостављања дипломатских односа између наших земаља, истакавши да је током сусрета са кубанским колегом размотрено и неколико иницијатива за обележавање овог јубилеја.

Министар је упознао кубанског колегу са актуелном ситуацијом и последњим дешавањима на Косову и Метохији, уједно, захваливши на доследној подршци коју Куба пружа очувању суверенитета и територијалног интегритета Србије, као и подршци у међународним организацијама.

Такође, шеф српске дипломатије пренео је нашу пуну подршку настојањима Кубе да у мултилатералним оквирима тражи модалитете за превазилажење ситуације везане за укидање економског, финансијског и трговинског ембарга Сједињених Америчких Држава.

Када је реч о економској сарадњи, Селаковић је указао да постоји значајан простор за њено унапређење, истакавши нашу спремност и интерес за сарадњом у бројим областима. С тим у вези, министар је напоменуо и да је веома значајно што је ове године потписан Акциони план за 2022-2023. годину, у циљу развоја сарадње између Привредних комора Србије и Кубе и чвршћег повезивања привредника.

На данашњем састанку, Селаковић је информисао министра Родригеса о процесу евроинтеграција Србије, али и представио иницијативу „Отворени Балкан“, подвукавши да је њен циљ економско повезивање и бољи животни стандард грађана региона.