Тамара Вучић у посети Ирану

23. јан 2023.
Супруга председника Републике Србије, госпођа Тамара Вучић, боравила је у посети Исламској Републици Иран, где је, на позив прве даме Ирана Џамиле Садат Алам Елхади, имала прилику да учествује на „Првом Међународном конгресу утицајних жена“, који је одржан 20. јануара у Техерану.

Посету Ирану госпођа Тамaра Вучић искористила је и да званично отвори Српски кутак у Народној библиотеци и архиву Исламске Републике Иран, заједно са директором Библиотеке, Али Резом Моктарпуром. Овом приликом већ постојећи фонд књига о српској историји и култури обогаћен је са још 30 наслова.

,,Српски кутак само је прозор у богату и разноврсну културу и историју моје земље и мог народа, али је често само реч довољна да инспирише и мотивише да тражите даље и учите више. Упознавање различитих култура је пут ка разумевању у љубави", изјавила је госпођа Вучић отварајући Српски кутак у престижној иранској културној институцији, истакавши такође значај који библиотеке имају у процесу образовања: ,,Мир и сигурност станују у библиотекама, тим храмовима знања и личног развоја."

Конгрес на коме је госпођа Вучић претходно говорила, а на којем су учествовале прве даме земаља широм света, има за циљ да прошири разумевање, интеракцију и синергију утицајних жена, и начини практичан корак ка јачању самопоуздања и достојанства жена и њихове друштвене кохезије.

Госпођа Вучић је током обраћања на Конгресу нагласила важност и улогу жена у изградњи заједничке и боље будућности за све и додала да она, као и држава Србија у целини, настоје да подрже дијалог у циљу препознавање моћи и капацитета жена.

“Велики српски песник и дипломата Јован Дучић једном је написао: „Женска нежност, та чудна сила која је невидљива, али свемоћна, живи у тим слабим створењима, избија из њих у најразличитијим облицима, и ствара и раствара животе и судбине око њих.” Наш задатак јесте да искористимо ту моћ да градимо, негујемо и стварамо. Да изградимо добра пријатељства, негујмо разумевање, жељу за променом”, поручила је госпођа Вучић.

Супруга председника Србије, заједно са осталим првим дама и учесницама Конгреса, састала се и са председником Исламске Републике Иран Ебрахимом Раисием и министром спољних послова Хосеином Амиром Абдолахјаном.

Том приликом, госпођа Вучић је пренела поздраве супруга, председника Републике Србије, лидеру и народу Ирана. Указавши на то да је Република Србија мала, територијално и по броју становника, али поносна земља која држи до својих принципа, прва дама Србије је нагласила важност поштовања традиционалних пријатељстава, какво је пријатељство са Ираном, као и поштовања међународног права, територијалног интегритета и суверенитета свих земаља чланица УН.

У том смислу, госпођа Тамара Вучић се захвалила председнику и народу Ирана на чврстом ставу и непризнавању једнострано проглашене независности Косова и Метохије, и пренела спремност Републике Србије за даље развијање сарадње две земље, посебно у области економије, пољопривреде, културе, спорта и образовања.

Фото: ИРНА и Димитрије Голл