Селаковић у Латинској Америци: Опредељени смо за јачање сарадње

04. Aug 2022.
Министар спољних послова Никола Селаковић започео је вишедневну званичну посету региону Латинске Америке, где ће се састати са министрима спољних послова и највишим званичницима Kубе, Kолумбије, Kостарике и Венецуеле.

Селаковић je у Хавани рекао да је Kуба традиционални пријатељ и изузетно лојалан и веран партнер Србије у међународним организацијама и форумима, држава која нам пружа чврсту подршку по питању очувања нашег територијалног интегритета и суверенитета и чија се реч у светским оквирима, али и у овом делу света, озбиљно цени и значи.

"Ово је година у којој обележавамо 120. годишњицу дипломатских односа Србије и Kубе, као сећање на време када је наш краљ Александар Обреновић честитао првоизабраном председнику Kубе на његовом избору. Овде смо зато што смо опредељени да и убудуће градимо своје односе са Kубом и да их јачамо на сваки могући начин. Уверен сам да у томе можемо да успемо", рекао је шеф српске дипломатије.

После посете Kуби следи посета Kолумбији, где ће министар Селаковић, као специјални изасланик председника Србије, присуствовати 7. августа инаугурацији новог председника Kолумбије Густава Франсиска Петра Уреге.

"Та посета је уприличена поводом полагања заклетве и инаугурације новог председника Kолумбије, а након тога делегaција Министарства спољних послова боравиће у посети Kостарики и на крају у посети Венецуели", рекао је министар Селаковић.

Према његови речима, државе Централне и Јужне Америке које ће посетити имају различите статове по питањима која су за нас од највећег националног и државног значаја.

"Али чињеница да смо овде присутни, да смо спремни да разговарамо и да ћемо бити у прилици да се сретнемо и са готово свим председницима ових држава, а у самој Kолумбији са више од 10 председника држава, председника влада, министара спољних послова овог краја света, што се не дешава толико често, сама је довољна да укаже на значај и активности Министарства спољних послова у овом делу света. Србија долази овога пута не да тражи нешто, већ и да разговара о томе како може да унапреди и своју економско-трговинску размену, али и сарадњу у свим другим областима, као што су пољопривреда, спорт, култура, омладина, савремене технологије и све оно у чему данас Србија озбиљно, из године у годину, све више и више предњачи", рекао је министар Селаковић.