Селаковић: Србија чврсто опредељена за унапређење укупне сарадње са Индијом

06. мај 2022.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас са амбасадором Индије Санџивом Кохлијем.

Констатујући традиционално пријатељске везе и сарадњу наших земаља, Селаковић је истакао да је Србија чврсто опредељена за даље унапређење и продубљивање укупне сарадње са Индијом.

Министар је подсетио да су односи две земље утемељени на принципима УН и вредностима Покрета несврстаних земаља, и да их, како је навео, краси међусобно уважавање и висок степен подршке у најважнијим питањима у међународним форумима.

Шеф српске дипломатије изразио је задовољство због интензитета политичког дијалога и стабилне динамике посета на највишем и високом нивоу, преневши да би нам била велика част да у Србији угостимо председника и премијера Индије, Рама Ната Ковинду и Нарендру Модија.

Селаковић је посебно захвалио Индији на принципијелној и доследној подршци очувању суверенитета и територијалне целовитости Србије, односно, чврстом ставу о непризнавању једнострано проглашене независности тзв. Косова, као и на подршци коју нам пружа у међународним организацијама.

Посебно се осврнуо на учешће индијске делегације на априлској седници СБУН о раду УНМИК-а, када је, како је подсетио, подржала улогу и мандат УНМИК-а и заложила се за његов даљи ангажман.

Када је реч о економској сарадњи, Селаковић је констатовао да она постепено добија на интензитету, указавши и на приметан пораст интересовања индијских компанија за наше тржиште. Министар је оценио да је импресиван пораст заинтересованости индијских туриста за Србију и изразио уверење да ће то додатно утицати на учвршћивање веза наших земаља.

Такође, Селаковић је казао да је значајан алат за јачање српско-индијске привредне сарадње Мешовити комитет за економску сарадњу, изразивши очекивање да ће дуго одлагано 4. заседање бити одржано у наредном периоду.