Селаковић: Кроз јачање економске сарадње до бољих односа у региону

06. нов 2020.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић данас је, у разговору са министарком иностраних послова Босне и Херцеговине Бисером Турковић, рекао да је Србија доследно опредељена за јачање регионалне сарадње, што укључује и реализацију иницијативе „мини шенген".

 

Селаковић је, током сусрета који је уприличен у Анталији, на маргинама неформалног састанка министара иностраних послова учесница Процеса сарадње у Југоисточној Европи (ПСуЈИЕ), констатовао да би се заједничким економским развојем релаксирало и решавање политичких питања у региону.

Србија је, као потписник и гарант Дејтонског споразума, према речима шефа српске дипломатије, заинтересована за јачање мира и стабилности у региону и економског развоја овог дела Европе.

Саговорници су констатовали да се мора пронаћи снаге за превазилажење несугласица из прошлости и већу окренутост будућности, као и интензивнију сарадњу и заједнички наступ на трећим тржиштима. Министар Селаковић је изразио наду да ће иницијaтива „мини шенген" ускоро профункионисати у пуном формату.

На састанку је било речи и о отварању Генералног конзулата Босне и Херцеговине у Новом Пазару, а министри Селаковић и Турковић разменили су позиве за званичне посете у наредном периоду.