Selakovic

Селаковић: Неумесан предлог извештаја Виоле фон Крамон

24. феб 2021.
Предлог извештаја Европског парламента, усвојен пред његовим Спољнополитичким одбором, на недопустив и неумесан начин позива државе ЕУ које нису признале једнострано проглашену независност наше јужне покрајине да промене мишљење.

Европска унија, иако већина њених чланица признаје самопроглашено Косово, као кровни политички ентитет годинама уназад настоји да макар формално задржи позицију статусне неутралности, а апел известиоца Европског парламента Виоле фон Крамон упућен групи од пет држава да признају самопроглашено „Косово“ јесте флагрантно одступање од досадашње политичке праксе Брисела.    

Подсећам да се и дијалог Београда и Приштине уз посредовање ЕУ одвија уз поштовање принципа статусне неутралности, и да је то предуслов да се до било каквих трајних и одрживих решења дође. 

Сматрам да је, најблаже речено, недипломатски, а за преговарачки процес Београда и Приштине некорисно, то што је Спољнополитички одбор Европског парламента допустио да се лична лобистичка иницијатива госпође Виоле фон Крамон преточи у нешто што треба да буде званични документ институције ЕУ.  

Очекујем да институције ЕУ тиме што ће остати на позицији статусне неутралности дају шансу дијалогу Београда и Приштине, и да не буду део проблема, већ део решења када је реч о стабилизацији прилика на Западном Балкану.