Представљена кандидатура Србије за ЕКСПО 2027

07. мар 2023.
Данас су у Министарству спољних послова Републике Србије одржани пријем и презентација кандидатуре Републике Србије за организацију Специјализоване светске изложбе ЕКСПО 2027. Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић обратио се представницима дипломатског кора и изнео аргументацију у прилог кандидатуре а затим је Душан Боровчанин, члан креативног тима Владе Републике Србије за кандидатуру ЕКСПО 2027, одржао презентацију поводом представљања кандидатуре.

Цео текст обраћања министра Дачића поводом представљања кандидатуре Србије за организацију Специјализоване светске изложбе ЕКСПО 2027.

Поштоване екселенције

Драги пријатељи и колеге

Велико ми је задовољство што данас имамо прилику да се окупимо поводом ове инспиративне и несвакидашње теме. Србија својом кандидатуром за организовање специјализоване светске изложбе EXPO 2027 у Београду, кроз тему игре и спорта, жели да промовише дух сарадње, спортског и фер надметања и подстакне и себе и друге да свет виде можда на један другачији начин.

Дубоко смо уверени да Србија може да понуди здрав амбијент и идеалне услове за организацију једне овакве манифестације и, као што и сами знате, то већ годину дана настојимо да предочимо свим чланицама Међународног бироа за изложбе.

Први смо почели припреме кандидатуре и саме локације изложбе, показали смо чврсту решеност Владе Србије и целокупне државе да овај пројекат успе.

Имајући у виду да регион југоисточне Европе последњих 30 година није био домаћин овакве манифестације, наш циљ је да ова изложба буде посвећена и његовој промоцији, у економском, културном, и сваком другом смислу.

Такође, настојаћемо да посебну пажњу посветимо и оним земљама и регионима који немају такмаца у овом надметању. Ту, пре свега, мислим на земље у развоју и најмање развијене земље, за које је предвиђен посебан концепт и програм за сарадњу и учешће.

Србија је уверена да организацијом Специјализоване светске изложбе EXPO 2027 нуди универзалан и општеприхваћен контекст који очекујемо да буде веома добро примљен од стране готово свих учесника на изложби.

Уколико будемо изабрани за домаћина ове престижне манифестације, можете бити сигурни да сте сви добродошли и да ће се Србија показати као сјајан домаћин, што смо доказали и много пута у протеклим годинама, организујући бројне међународне догађаје и скупове.

У том смислу, надамо се да ће земље чланице Међународног бироа за изложбе препознати космополитски дух модерне Србије  и нашег главног града и указати нам подршку.

Желео бих да нагласим да изузетно поштујемо остале кандидате са којима имамо веома добре и пријатељске односе, а што је, истовремено, у складу са нашим настојањима да негујемо пријатељства са државама из свих делова света.

Хвала вам на пажњи.