Односи Србије и Руске Федерације у духу традиционалног пријатељства

10. мај 2024.
Министар спољних послова Србије Марко Ђурић разговарао је данас са амбасадором Руске Федерације Александром Боцан-Харченком.

Министар Ђурић је амбасадора Харченка информисао о спољнополитичким приоритетима нове Владе Србије, изразивши очекивање да ће односи двеју земаља наставити да се развијају у духу традиционалног пријатељства, узајамног поштовања и стратешког партнерства.

Србија ће, према Ђурићевим речима, наставити да води слободарску и самосталну спољну политику заштите виталних државних и националних интереса, бирајући сама своје партнере и користећи све доступне шансе за економски и демократски развој.

Шеф српске дипломатије нагласио је приврженост Србије међународном праву и духу истинског мултилатерализма, заснованог на Повељи УН и Хелсиншкој повељи, захваливши још једном на подршци Руске Федерације у међународним организацијама и разумевању за изазове са којима се наша земља суочава.

Србија ће, како је додао, наставити да буде стратешки опредељена за пуноправно чланство у ЕУ, али ће истовремено наставити да негује традиционална пријатељства и партнерства и да унапређује односе са онима са којима у прошлости није увек складно сарађивала.

Ђурић је, истакавши још једном дубоку културну и историјску повезаност Србије и Русије, честитао амбасадору Боцан-Харченку Дан победе над фашизмом у Другом светском рату.