Министар Селаковић уручио дипломе полазницима Дипломатске академије

04. дец 2020.
Шеф српске дипломатије Никола Селаковић свечано је данас уручио дипломе полазницима Дипломатске академије Министарства спољних послова Републике Србије генерације 2019-2020. године.

Министар Селаковић рекао је том приликом да је уверен да ће дипломци у даљем професионалном раду и напредовању бити у прилици да примене знања и вештине које су стекли на Дипломатској академији, те да ће заступати и бранити интересе Србије и у њој и изван ње.

Према његовим речима, Србија, управо борећи се за циљеве своје спољне политике, мора сачувати себе, али и наћи место у делу света где може да напредује, да се остварује, да јача и да то представља задатак свакога од дипломаца у органу и организацији у којој ради.

Селаковић је истакао да је Србија држава која је чврсто и стратешки опредељена за чланство у ЕУ, али и да исто тако љубоморно и уздиже чува своја традиционална пријатељства и братства са Руском Федерацијом, Народном Републиком Кином, земљама афричког и арапског света, те да је посвећена унапређењу и стварању нових, квалитетних односа са Сједињеним Америчким Државама.

„Савладали сте важну препреку у вашем даљем професионалном напредовању и усавршавању. Научили сте азбуку, а да ли ћете научити да читате, то зависи од вас. Бивши председник САД Двајт Ајзенхауер рекао је да је дипломатија вештина којом успевате да говорите много о ономе о чему нема ништа да се каже и да мудро прећутите онда када имате и те како много да кажете", рекао је шеф српске дипломатије.

„Желим вам да покажете све оно што сте овде научили и да се сваки пут, када нешто примените, сетите лепог времена проведеног у Дипломатској академији, али и да не прекинете везу са овим министарством, које јесте епицентар комуникације Србије са светом и света са Србијом", рекао је министар Селаковић.

Церемонија доделе диплома одржана је у сведеном обиму, уз поштовање свих прописаних епидемиолошких мера.