Иванчић на конференцији о неширењу нуклеарног наоружања

03. Aug 2022.
Помоћница министра спољних послова за безбедносну политику Дијана Иванчић присуствовала је X прегледној конференцији Уговора о неширењу нуклеарног наоружања, која се одржава у седишту Уједињених нација у Њујорку, од 1. до 26. августа.

Током генералне дебате, Иванчић је посебно нагласила да овај Уговор остаје кључни нормативни механизам у спречавању злоупотребе нуклеарне енергије, као и да су његово пуно поштовање и спровођење свих постигнутих договора на до сада одржаним прегледним конференцијама кључни за осигурање мирног и безбедног света.

Упознавши присутне са напорима које Србија чини у испуњавању обавеза из Уговора на националном и међународном плану, Иванчић је истакла да се Србија залаже за спречавање даљег ширења нуклеарног наоружања, постепено напуштање нуклеарног оружја од стране нуклеарних сила, као и коришћење нуклеарне енергије искључиво у мирнодопске сврхе.

Закључила је да ће Србија, као и до сада, остати конструктиван партнер у залагању за миран и безбедан свет, кроз поштовање кључних међународних инструмената у областима контроле наоружања и разоружања.

Уговор о неширењу нуклеарног наоружања потписан је 1. јула 1968. године, а ступио је на снагу 5. маја 1970. године. Сукцесорском изјавом од 29. августа 2001. године Србија је постала држава страна овог Уговора. Прегледне конференције представљају састанке држава страна на највишем нивоу, одржавају се сваких пет година и на њима се расправља о испуњавању обавеза из Уговора и најзначајнијим питањима из ове области.