Ђурић са Вархејијем: Чланство у ЕУ остаје приоритет спољне политике Србије

14. мај 2024.
Министар спољних послова Републике Србије Марко Ђурић састао се данас са европским комесаром за суседску политику и преговоре о проширењу Оливером Вархејијем.

Министар Ђурић је поручио да је пуноправно чланство у ЕУ стратешко опредељење и приоритет спољне политике Републике Србије, и да ће нова влада на реализацији тог циља радити са обновљеном енергијом.

Ђурић је констатовао да је Србија од 2014. године отворила 22 од 35 преговарачких поглавља са ЕУ и привремено  затворила два, а да се  наредном периоду надамо отварању барем једног од кластера. 

Србија је, према његовим речима, посвећена сарадњи са ЕУ у области спољне и безбедносне политике, у мери у којој не би били угрожени витални национални, политички и економски интереси наше земље.   

Министар Ђурић још једном је истакао приврженост Београда решавању проблема на Косову и Метохији кроз дијалог, али и упозорио на све тежи положај српског народа у покрајини.

Према његовим речима, спремност Београда на дијалог и спровођење преузетих обавеза је неупитна и недвосмислена, док, са друге стране, таква спремност у Приштини евидентно не постоји, и то се најбоље види на питању Заједнице српских општина. 

Саговорници су разменили и мишљења о миграционим кретањима и изазовима које то доноси пред ЕУ и земље у њеном окружењу.