Ђурић разговарао са министром иностраних послова Републике Чешке

28. мај 2024.
Министар спољних послова Марко Ђурић разговарао је данас са министром иностраних послова Републике Чешке Јаном Липавским, и том приликом истакнути су добри односи две државе.

У телефонском разговору са министром Липавским, шеф српске дипломатије истакао је да Србију и Чешку везују дугогодишњи пријатељски односи, како на политичком нивоу, тако и у другим областима међудржавне сарадње. 

Захвалио је на подршци коју Чешка пружа Србији на њеном путу ка пуноправном чланству у Европској унији, оценивши да је од великог значаја у процесу придруживања.

Говорећи о актуелним политичким дешавањима у свету, министар Ђурић је рекао да Србија жели да има конструктивну улогу и да ће увек бити поуздан партнер међународној заједници, као и да је један од основних циљева наше земље очување мира и стабилности у региону.

С тим у вези, шеф српске дипломатије указао је да, због многих недавних догађаја и једностраних потеза тзв. косовских власти, дијалог између Београда и Приштине није напредовао. Нагласио је да Срби на Косову и Метохији свакодневно трпе разне притиске, као и да приштинска страна и даље није испунила оно што је споразумима договорено, пре свега формирање Заједнице српских општина.  

Саговорници су указали да, иако Србија и Чешка немају увек исте ставове по одређеним питањима, то није препрека добрим односима две државе и два народа. Истакли су наду да ће бити настављена пракса одржавања политичких консултација између два министарства, у циљу изградње још ближих односа сарадње и поверења.