Дачић честитао министру иностраних послова НР Кине избор на дужност државног саветника

12. мар 2023.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије упутио је данас честитку министру иностраних послова Народне Републике Кине Ћин Гангу поводом избора на дужност државног саветника.

У тексту честитке се наводи:

''Драги пријатељу, екселенцијо,

Поводом Вашег избора на још једну важну дужност - функцију државног саветника Народне Републике Кине, у име Министарства спољних послова Републике Србије и у своје име, упућујем Вам најсрдачније честитке, уз најбоље жеље за Ваше добро здравље, личну срећу и много успеха у обављању ове одговорне дужности.

Веома се радујемо даљем јачању пријатељске Народне Републике Кине, како на унутрашњем тако и на међународном плану, под вођством мудрог кинеског руководства, уз чврсто уверење да ће Ваш избор и на ову изузетно важну дужност значајно допринети даљем свестраном развоју, напретку и благостању Ваше земље и нама врло блиског кинеског народа.

Уз посебно задовољство због изванредних свеукупних односа између Републике Србије и Народне Републике Кине, који су на највишем нивоу у њиховој историји, желим да Вам поновим нашу снажну спремност и искрену посвећеност за даље обогаћивање свеобухватног стратешког партнерства између наше две земље, на основама челичног пријатељства, као и за наставак интензивне и обострано корисне сарадње у оквиру иницијативе Појас и пут и механизма Кине и земаља Централне и Источне Европе.

Дозволите ми да и овом приликом поновим најдубљу захвалност Републике Србије на континуираној подршци Народне Републике Кине нашем суверенитету и територијалном интегритету, питању од суштинског националног значаја. Подршка и разумевање Ваше земље, једног од кључних чинилаца у савременим међународним односима, од изузетне је важности за нас. У том смислу, уверавам Вас да ће одлучна и доследна подршка Републике Србије политици „једне Кине” и принципу „једна земља, два система” бити настављена у истом духу и у периоду пред нама.

У нади да ћу у најскорије време имати прилику и част да се лично сретнем са Вама, примите, Ваша екселенцијо, изразе мог најдубљег поштовања.

Ивица Дачић''