Билатералне консултације у области безбедности и одбране између Републике Србије и Уједињеног Краљевства

23. јан 2023.
Билатералне консултације министарстава спољних послова и одбране две земље у области безбедности и одбране одржане су у Лондону 23. јануара 2023. године. Делегације две земље предводиле су Дијана Иванчић, помоћник министра спољних послова Републике Србије за безбедносну политику и Викторија Билинг, директор за Југоисточну Европу у Форин офису.

Са наше стране учествовали су Предраг Бандић, в.д. помоћника министра за политику одбране и Јагода Лазаревић, в.д. помоћника министра спољних послова за економску дипломатију. 

У консултацијама су учествовале амбасадорка Србије у Уједињеном Краљевству  Александра Јоксимовић и британска амбасадорка у Београду Шан Меклауд, а делу разговора прикључили су се лорд Пич, специјални изасланик британског премијера за Западни Балкан, Едвард Фергусон, новоименовани амбасадор Уједињеног Краљевства у Београду и Ненад Милорадовић, помоћник министра одбране за материјалне ресурсе.

У конструктивној атмосфери разматрана су питања од заједничког интереса: могућности унапређења билатералних односа, интензивирање дијалога на високом и највишем нивоу, јачање сарадње у области одбране, трговински и инвестициони потенцијали две земље, енергетска безбедност и др.Такође, дискутовано је о ситуацији у региону, подршци процесу интеграције Р.епублике Србије у Европску унију, као и дијалогу Београда и Приштине.