Аустрија један од најснажнијих партнера Србије у оквиру ЕУ

11. јун 2024.
Министар спољних послова Републике Србије Марко Ђурић разговарао је данас телефоном са министром иностраних и европских послова Републике Аустрије Александром Шаленбергом.

Указавши да Србија придаје велику важност даљем развоју свестраних односа са Аустријом, коју сматрамо једним од наших најснажнијих партнера у оквиру Европске уније, Ђурић је подвукао спремност српске стране на продубљивање политичког дијалога на свим нивоима и наставак унапређења билатералне сарадње.

Министар Ђурић упознао је саговорника са тренутним стањем у дијалогу Београда и Приштине, као и забрињавајућим положајем Срба на Косову и Метохији, који су, једностраним актима Приштине, константно изложени притисцима, принудама и неподношљивим животним условима.

Шеф српске дипломатије је у разговору нагласио и да је подршка Аустрије, као државе која се сматра једним од предводника по питању залагања за тему проширења у оквиру ЕУ, за Србију као земљу кандидата од великог значаја у нашој европској перспективи.

У том контексту, Ђурић је издвојио Групу „Пријатељи Западног Балкана“, основану на аустријску иницијативу, у којој се окупљају државе чланице које се залажу за бржи процес приступања нашег региона Европској унији.

Имајући у виду састанак шефова дипломатија Западног Балкана са министрима спољних послова ове групе касније овог месеца, чији је Аустрија домаћин, министар Ђурић захвалио је министру Шаленбергу на позиву за учешће и изразио очекивање да ће, током предстојећег сусрета, имати прилику за заједничко разматрање перспектива проширења сарадње у свим областима од интереса за наше земље и грађане.