Селаковић: Радићемо организовано на враћању културног блага

08. феб 2021.
Држава ће убудуће радити организовано на враћању културног блага у Србију, које је у бурном времену током ратова изнето из земље, каже министар спољних послова Никола Селаковић.

Он је за ТВ Хепи рекао да ће ускоро бити потписан протокол о сарадњи Министарства спољних послова и Министарства за културу и информисање.

„Протокол и сарадњи два министарства ће дефинисати многа питања која су од значаја, а то су културна дипломатија, питање културно-информативних центара и именовање људи који ће их водити, програма који ће се тамо одвијати", рекао је Селаковић.

Како је навео, једна од активности биће организовано прикупљање и враћање у Србију нашег културног блага, које се током рата нашло ван граница земље у приватним колекцијама.

„Циљ је да покушамо да то благо, које је опстало и које је сачувано можда зато што је било ван наших граница, да га полако враћамо", рекао је Селаковић.

Говорећи о враћању портрета Чедомиља Мијатовића у власништво Србије, он је похвалио активност Амбасаде у Лондону и амбасадорке Александре Јоксимовић која је дала лични допринос у враћању портрета.

Иначе, Мијатовић је био међу првих 16 академика, утемељивач Народне банке, у три мандата амбасадор у Великој Британији, и оставио је неизбрисив траг у односима два народу.

„Портрет је припадао његовој ћерки. Живела је тешко и портрет оставила англиканском пастору која је бринуо о њој. Та је слика враћена у нашу амбасаду", навео је он.

Извор: Тањуг