Тунис: Презентација Амбасаде поводом Дана Франкофоније

05. јун 2024.
Поводом Дана Франкофоније који се у Тунису обележава током целе године, Амбасада Републике Србије у Тунису је организовала презентацију, којој су присуствовали амбасадори Групе франкофоних амбасадора (GAF), представници туниских универзитета и медија, као и бројни представници српских медија, заједно са младим инфлуенсерима, који су у претходном периоду боравили у Тунису.

Догађај је започео песмом „Тамо далеко“ у изведби младе уметнице Зорице Пајић Зорје, након чега је приказан филм о Србији. 

Гостима се потом обратила амбасадорка Дијана Иванчић која је истакла да Дани Франкофоније представљају добру прилику за промовисање разноврсног културног богатства и баштине франкофоних земаља, које су повезане у овој разноликости захваљујући једнакости, комплементарности и солидарности. Обавестила је присутне о кандидатури Републике Србије за пуноправно чланство у Међународној организацији Франкофоније (МОФ) и изразила наду да ће све државе чланице пружити подршку кандидатури наше земље током Самита Франкофоније у октобру 2024. године у Паризу. Потом је говорила о историјској повезаности наше земље са франкофоним светом, која је успостављена и пре формалног оснивања МОФ-а. 

Нагласила је да је Србија постигла значајан напредак откако је постала придружени члан МОФ-а и изразила уверење да ћемо стицањем пуноправног чланства допринети јачању мисије Франкофоније у региону Југоисточне Европе.

Такође је искористила прилику да подсети да је Србија домаћин ЕКСПО 2027 и указала на његов значај.