Рејкјавик: Амбасадор Петровић на обележавању Националног дана Исланда

17. јун 2024.
Амбасадор Републике Србије у Норвешкој, одакле на нерезиденцијалној основи покрива Исланд, Драган Петровић боравио је у Рејкјавику, где је присуствовао церемонији обележавања 80 година од стицања независности Исланда.

Током краћег сусрета  са председником Исланда Гуднијем Јоханесоном, амбасадор Петровић пренео је личну поруку председника Србије Александра Вучића и његове честитке поводом дана независности, уз посебну захвалност за недавни изузетан гест председника Јоханесона према српској заједници на острву, када је свечано отворио Српску школу у Рејкјавику, нашу најсевернију образовну установу на свету. 

У разговору са министарком спољних послова Тордис Гилфадотир, амбасадор Петровић пренео је поздраве министра Марка Ђурића и честитке поводом националног дана, уз спремност за наставак сарадње и унапређење билатералних односа, као и честитке за њено реименовање на ову функцију.

Честитке премијеру Бјарнију Бенедиктсону поводом Дана независности упутио је и председник Владе Милош Вучевић.

Током боравка на Исланду, амбасадор Петровић је, заједно са Данијелом Живковић, председницом удружења Срба окупљених у оквиру Српског културног центра на Исланду, обишао град Гриндавик који је тешко погођен константним потресима и оближњим вулканским ерупцијама, због чега је сво локално становништво, међу којима и неколико српских породица, морало да буде перманентно исељено. Овом приликом амбасадор Петровић захвалио је представницима спасилачке службе и полиције на ангажовању и успешној акцији евакуације становника Гриндавика.