Амбасадор Јанковић: Придруживање Србије ЕУ стратешки циљ

06. мај 2021.
Амбасадор Републике Србије у Берлину Снежана Јанковић истакла је да је Немачка веома важан партнер за Србију.

У интервјуу за часопис „Бизнис и Дипломатија“ („Business and Diplomacy“) амбасадор Јанковић указала је на значај недавне званичне посете министра спољних послова Селаковића Берлину и разговора које је водио са министром иностраних послова Масом.

Такође, амбасадор Јанковић указала је на значај тема које су саговорници том приликом  размотрили, а које се тичу билатералних односа Србије и Немачке, привредне сарадње две земље, као и пута Србије у ЕУ.
 
Амбасадор Јанковић истакла је да је придруживање Србије ЕУ најважнији стратешки циљ земље, која припада европском културном простору.
 
Осврнувши се на привредну сарадњу Србије и Немачке, амбасадор Јанковић истакла је чињеницу да је преко 450 немачких фирми активно у Србији, које су допринеле отварању скоро 70.000 нових радних места.
 
Она је указала и на то да је немачки језик све популарнији у Србији, пре свега међу млађим људима, истакавши да немачки универзитети имају добру репутацију међу српским студентима, а географска блискост је додатни елемент који иде у прилог растућој привредној сарадњи две земаља.
 
Говорећи о борби против пандемије, амбасадор Јанковић нагласила је да је Србија брзо и ефикасно реаговала у циљу заштите живота и здравља становништва, као и да је у процесу вакцинације постала вицешампион Европе, након Велике Британије.