ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Нису потребне визе за боравак до 30 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Нису потребне визе за боравак до 30 дана
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту није неопходна виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
Од 1. фебруара 2019. године, у складу са Указом председника Р. Узбекистан од 05.01.2019. године „О допунским мерама за убрзан развој туризма у Р. Узбекистан", за носиоцима свих врста пасоша (дипломатски, службени, грађански) нису потребне визе за улазак у Р. Узбекистан за боравак до 30 дана, независно од сврхе путовања. По истеку боравка од 30 дана, странац је дужан да напусти територију Р. Узбекистан, а прекорачење рока од 30 дана боравка без виза сматра се прекршајем који се санкционише. У случају да страни држављанин треба да борави у Р. Узбекистан дуже од 30 дана, дужан је да претходно прибави одговарајућу визу у складу са сврхом путовања.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Ниједна вакцина није обавезна, али се препоручује вакцинација против хепатитиса А.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Безбедносна ситуација у Р. Узбекистан је стабилна, уз перманентну могућност ескалације сукоба са Киргистаном (Ферганска долина).Основни облици криминала према страним туристима су џепарење и крађе.

ТРАНСПОРТ – Главни аеродром се налази у Ташкенту, постоје директни летови са Лондоном, Бирмингемом, Атином, Амстердамом, Франкфуртом, Москвом, Паризом, Пекингом, Бангкоком, Даком, Њу Делхијем, Истанбулом, Њујорком, Сеулом, Тел Авивом. Путна мрежа је развијена, али запуштена.

ОСТАЛО – Национална валута је сум(UZS).
Иако се најчешће практикује готовинско плаћање, могу се користити и све врсте кредитних картица (Visa, Master, Americanexpress и др).
Хотелски смештај је углавном могућ у Ташкенту, Бухари и Самарканду.
У Москви постоји Амбасада Републике Узбекистан ( тел. +7499/2307 552, факс: +7499/2388 918, мејл: info@uzembassy.ru) за директне контакте.

Контакти:
Приликом боравка у Р. Узбекистан, за конзуларну помоћ и заштиту, можете се обратити Амбасади Републике Србије у Москви, Руска Федерација, која на нерезиденцијалној основи покрива Узбекистан, путем контакт телефона: +7495-988-66-45 и електронске адресе: ambasada.moskva@mfa.rskonzularno.moskva@mfa.rs