ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза
Ово се односи и на: британске прекоморске територије - Ангвила, Британска арктичка територија, Бермуде, Територија Британског Индијског океана, Британска Девичанска острва, Кајманска острва, Фокландска острва, Гибралтар, Монсерат, Света Јелена, Туркс и Каикос острва, Питкарн острво.

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављани Републике Србије могу да уђу и транзитирају кроз Уједињено Краљевство под условом да имају валидну визу.
За потпуно вакцинисана лица која поседују одговарајући сертификат, карантин није обавезан. Потпуно вакцинисана особа је лице које је примило две дозе вакцине (или једну од зависности од произвођача) најмање 14 дана пре доласка у Енглеску. Вакцине које се признају су: Oxford/AstraZeneca, Pfizer BioNTech, Moderna, Janssen, Sinovac, Sinopharm Beijing и Covaxin.
Сва лица млађа од 18 година старости се третирају као потпуно вакцинисана.
У том случају, за улазак у Енглеску је неопходан:
- резервисан и плаћен COVID 19 тест, који ће бити урађен другог дана након уласка у земљу (више информација https://www.gov.uk/find-travel-test-provider )
- формулар за праћење кретања - Passenger Locator Form, попуњен 48 сати пре путовања (https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk ).
Након доласка у Енглеску потребно је обавити претходно резервисано тестирање 2. дана (или пре). Ако ћете бити у Енглеској мање од 2 дана, и даље морате да резервишете и платите наведено тестирање, а тест морате да урадите само ако сте 2. дана још у Енглеској.
Особа која је прележала Covid19 и примила само једну од преписане две дозе вакцине мора да поштује правила за путнике који нису вакцинисани. Путовање у Енглеску је дозвољено и без потврде о вакцинисању, али под одређеним правилима (више информација: https://www.gov.uk/guidance/travel-to-england-from-another-country-duri… ).
Додатне информација о уласку и боравку у Енглеској, као и о условима уласка у Шкотску, Велс и Северну Ирску, може се пронаћи на следећем линку: https://www.gov.uk/guidance/travel-to-england-from-another-country-duri…

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ    
За држављане Републике Србије, улазак у Уједињено Краљевство је могућ само са претходно прибављеном визом без обзира на врсту пасоша (дипломатски, службени, обичан пасош и друге путне исправе). Визе или туристичке пропуснице се не могу добити на граничним прелазима. 
Пасош мора бити важећи у тренутку подношења захтева за визу, односно боравишну дозволу (тј. не постоји одређен рок важења пасоша за туристичко путовање или регулисање боравка).
Држављанима Републике Србије потребна је виза и приликом транзита, чак и када не пролазе кроз пасошку контролу, већ одмах настављају путовање (Direct Airside Transit Visa). 
Додатне информације доступне су на сајту:  http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/ 
Захтеви за УК визе подносе се у TLS Contact центру у Београду.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ    
Путници из Републике Србије који током боравка у Уједињеном Краљевству имају акутне здравствене проблеме могу се, према постојећем билатералном Споразуму о социјалном осигурању, обратити локалним здравственим станицама и биће ослобођени плаћања трошкова хитне здравствене заштите, укључујући и трошкове болничког лечења за ургентна  стања која су наступила након доласка у УК. Уколико се међутим ради о хроничном обољењу, чије се стање погоршало након доласка у УК, путник ће морати да сноси трошкове пружене здравствене услуге.
Пре путовања, потребно је прибавити информацију преко надлежне службе социјалног осигурања у Републици Србији о условима здравственог осигурања током боравка у УК. 
Детаљније информације о здравственој политици УК могу се наћи на интернет страници Department of Health & Social Care www.dh.gov.uk  или +44.20.7210.4850, a о конкретним услугама на страници National Health Service (NHS) www.nhs.uk.
За хитне случајеве, опасне по живот може се позвати хитна помоћ на број 999 (Emergency medical help).

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:
    
ТРАНСПОРТ –
У Лондону се од превоза може користити метро, аутобус и железница. 
За плаћање транспорта најповољније је користити “Oyster” картицу, о чему се детаљно може сазнати преко интернет линка http://www.londontoolkit.com/briefing/oystercard.htm и  https://oyster.tfl.gov.uk/oyster/entry.do.     
Остали градови повезани су мрежом аутобуса и возова. 

Корисни линкови: www.transportdirect.info; www.traveline.org.uk  .  

Сви аеродроми у УК су одлично повезани аутобусом, железницом или метроом са градовима. Железничка мрежа је веома разграната. Карте се купују on line али и непосредно пре путовања на шалтеру станице.

ОСТАЛО – За плаћање се користи искључиво фунта. 
Уношење и изношење новца у готовини до 10.000 евра не подлеже доказивању порекла, а уз доказ о подизању новца из банке, могуће је носити и већу количину;
Уношење акцизних роба дозвољено је до количине која се разумно може сматрати да је за личну употребу (уобичајено литар пића и бокс цигарета). 
Унос оружја у УК могућ је само ради учешћа на такмичењима и по претходно прибављеној дозволи полиције, коју прибавља организатор такмичења. 
Евентуални губитак пасоша се мора пријавити најближој полицијској станици ради издавања одговарајуће потврде о губитку, на основу које се касније странка може обратити Амбасади ради издавања путног листа који ће јој омогућити повратак у Републику Србију. Препоручује се држављанима Републике Србије да са собом носе и имају фотокопију пасоша током боравка у УК. Фотокопија ће олакшати и убрзати израду путног листа у случају губитка/крађе пасоша.

Контакти:    

Приликом боравка у Уједињеном Краљевству, за конзуларну помоћ и заштиту, можете се обратити Амбасади Републике Србије у Лондону (адреса: 28 Belgrave Square, London SW1X 8QB), путем контакт телефона: +44 207 235 90 49 и електронске адресе: embassy.london@mfa.rs; konzul@serbianembassy.org.uk; consular@serbianembassy.org.uk