ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа  у транзиту неопходна је виза

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављани Р. Србије не могу да уђу у Мозабик осим лица са регулисаним боравком. Обавезан је карантин од 14 дана. Могућ је транзит из суседних држава али искључиво у случају организованог лета, односно напуштања земље (и региона) као и превоза карга, уз презентовање негативног PCR теста, не старијег од 72 сата.
 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Визе су потребне, укључујући и за носиоце путног листа у транзиту, али само ако напушта аеродромску међународну зону. Рок важења пасоша ради путовања мора бити 6 месеци од дана планираног уласка. Додатно, морају постојати две слободне странице у пасошу приликом уласка у земљу. Тренутно, за улазак или излазак из земље путем авиона је неопходан негативан PCR тест на COVID-19 или ће туристи бити смештени, о њиховом трошку, у болничке центре, у трајању од најмање 10. дана.
 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

Није закључен социјални споразум.

 

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:
 

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Не постоји обавеза вакцинације лица која долазе у Мозамбик осим оних која долазе из региона са маларијом или жутом грозницом, а према регулативи Светске здравствене организације.
 

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Уобичајене мере безбедности се подразумевају. Рађе су могуће, па личне ствари- посебно оне веће вредности, треба добро чувати и не остављати у колима, ван чуваног паркинга, односно видокруга.
На северу Мозамбика има проблема са нападима екстремиста, због чега би требало избегавати одлазак на север државе, посебно уз границу са Танзанијом.
 

ТРАНСПОРТ – Ради управљања моторним возилом, поред националне возачке дозволе, неопходно је поседовати међународну возачку дозволу.
 

ОСТАЛО – Званичан језик је португалски.
 

Контакти:

Приликом боравка у Мозамбику за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Преторији, Јужна Африка, која на нерезиденцијалној основи покрива Мозамбик, путем следећег контакт телефона: + 27 (0) 12 460 56 26 и електронске адресе: info@srbembassy.org.za