ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту није неопходна виза

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављани Републике Србије могу да уђу на Кубу уз доказ о извршеној вакцинацији. Путницима који немају одговарајућу потврду о вакцинацији против Covid-19, неопходан је негативан резултат RT-PCR теста, који је обављен не више од 72 сата пре путовања, у овлашћеној лабораторији земље порекла. Деца млађа од 12 године су изузета од обавезе поседовања потврде о вакцинацији и RT-PCR теста.

Приликом укрцавања на лет у месту поласка, авио-компаније ће захтевати од својих путника да доставе потврду о вакцинацији или негативан RT-PCR тест.

Такође, потребна је Изјава о здравственом стању путника (Affidavit of Health), чији се модел попуњава по доласку у Р. Кубу.

Обавезно је коришћење маски на ваздушним и лучким терминалима, као и широм земље. Сви путници који покажу знаке и симптоме Covid - 19, биће упућени у здравствене установе које су  за то одређене и биће им урађен RT-PCR тест.

Над свим међународним путницима који стигну у земљу (у хотелским објектима или у приватном смештају), одржаваће се епидемиолошки надзор.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

За улазак у Р. Kубу потребно је поседовати важећи пасош чији рок не истиче за мање од 6 месеци од датума уласка у ову земљу и повратну авио карту. На основу Споразума о укидању виза из 1966. године, држављани Р. Србије могу ући у Р. Кубу без виза и боравити на њеној територији до 90 дана. Изузетак су боравак на основу лечења, школовања, ради посла и слично.

 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

 

Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

 

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – За путовање на Кубу није потребна вакцинација. Већина хотела располаже лекарском услугом током 24 часа, лекарима специјалистима и болничаркама. У већим градовима постоје специјалистичке клинике намењене туристима. Обавезно је конзумирање флаширане воде или коришћење таблета за пречишћавање воде, чиме се избегава свака могућност тропских обољења. Препоручује се ношење несесера са првом помоћи, личним лековима, антибиотицима, лековима против дијареје, спрејом против комараца, слично као и за путовања у друге тропске земље. Међународна клиника „Сира Гарсија" (Clinica Internacional „Cira Garcia"), адреса: Calle 20, No. 4101 esquina a Ave. 41, Playa, Ciudad de La Habana, тeл: +537/ 2044300, е-мејл: faculta@cirag.cu, веб сајт: www.cirag.cu.

Актуелну ситуацију о здравственој ситуацији у овој земљи можете наћи на сајту Светске здравствене организације https://www.who.int/countries/cub/

 

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Р. Куба је безбедна земља, са ниском стопом криминала. Ипак, као и на другим туристичким дестинацијама, потребно је бити обазрив са џепарошима и ситним преварама, не остављати личне предмете на јавним местима.

 

ТРАНСПОРТ – Током туристичког боравка у овој земљи можете управљати моторним возилом са возачком дозволом Р. Србије. За рентакар је потребно поседовање важећег пасоша, возачке дозволе и више од 21 године. Цене таксија (државни, приватни, колективни, линијски) су приступачне.

 

ОСТАЛО – Период када је могућа појава урагана на Куби траје од јуна до октобра (најчешће септембар-октобар). Јавност је о кретању ваздушних струја информисана благовремено и константно. Сви хотели на Куби су безбедни у оваквим ситуацијама.
Званична валута на Куби је кубански песос (peso cubano - CUP). Новац се мења искључиво у мењачницама под називом „CADECA" (кадека), којих има у великом броју, према фиксном курсу 24,00 CUP за 1,00 УСД. Никада не мењати новац на улици.
Кредитне картице - Виза, Мастеркард, Еурокард и слично су у употреби и на њих се примењује порез од 10%. Картице издате у САД или њиховим филијалама се не прихватају.
Препоручује се фотокопирање предње странице пасоша коју треба носити са собом, а путну исправу и накит оставити у соби. Са собом не треба носити веће количине новца.
На Куби су доступни сви мобилни телефони мрежа из Р. Србије (ГСМ и ДАМП стандард). Могуће је купити и привремени национални број за мобилни телефон, по приступачним ценама, на коме је могуће уплатити и интернет.

Контакти:

Приликом боравка у Р. Куби, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Хавани, путем следећих контакт телефона: + 53 72042488 и 72042607, као и на мобилни + 535 2910430, односно путем електронске адресе. konzsrbhav@gmail.com

(Последње ажурирано четвртак, 21. март 2021.)