ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 30 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 30 дана
Напомена:  

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID- 19                                                                                                                      

Држављани Србије не могу да уђу у Казахстан, осим уз специјалну дозволу коју издаје Амбасада Казахстана у Београду.
Уколико добију специјалну дозволу, држављани Р. Србије који су примили обе дозе вакцине (признате су све врсте вакцина) против COVID-19 су ослобођени карантина.
Невакцинисаним држављанима Р. Србије је, осим специјалне дозволе, неопходан негативан PCR (не старији од 72 сата). За децу млађу од 5 година није потребан тест, под условом да родитељи имају потврду о негативном тесту или доказ о вакцинацији.
Лица са боравишном дозволом у Казахстану могу да уђу без наведене документације, али онда подлежу изолацији у карантинској болници до 3 дана, ради лабораторијског прегледа.
За више информација можете да се обратите на тел. +7 7172 719 111 или +7 717 271 91 53, односно на е-mail: shekaraknbkz@yandex.kz

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ                                                                          

Држављанима Р. Србије није потребна виза за улазак и боравак до 30 дана. Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити 3 месеца дужи од планиране посете, што важи и за подношење захтева за регулисање боравка.

За боравак дужи од 30 дана неопходно је контактирати најближе дипломатско-конзуларно представништво ове земље (Амбасада Р. Казахстан у Београду или Будимпешти).

 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ                                                                                                        

Није закључен социјални споразум.

 

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:                                                                                                        

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Држава Казахстан доста улаже у здравство и здравствени центри у већим градовима су савремено опремљени, а медицинска служба добро организована.

У Казахстану повремено долази до појаве епидемија. Током 2016. и почетком 2017. године у северним деловима земље забележена је епидемија Сибирског антракса, те се саветује посебан опрез код конзумирања меса које не долази из већих трговинских ланаца. Забележен је и повећан број случајева морбила, али не у епидемијским размерама. Забрињавајућа је ситуација са туберколозом, с обзиром да се, на годишњем нивоу, појављује велики број нових случајева.

Вода из водовода се не конзумира, већ само флаширана или филтрирана. У земљи се велика пажња придаје превенцији пушења, тако да је у свим јавним установама и већини ресторана, пушење забрањено.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Република Казахстан је у великој мери стабилна и безбедна земља која има одређених регионалних различитости, које су условљене великом површином коју заузима. У последњих десетак година на територији Републике Казахстан се догодило неколико терористичких напада (последњи су се догодили 2016. године у градовима Актобе и Алма Ата), сви досадашњи напади били усмерени превасходно према припадницима снага безбедности, мада се дешавало да у тим нападима случајно страдају и цивили.

ТРАНСПОРТ – Током привременог боравка у Р. Казахстан може се користити возачка дозвола Р. Србије на новом обрасцу, под условом да одговара захтевима Бечке конвенције о друмском саобраћају (1968.година). Мора се поседовати оверени превод возачке дозволе на руском или казашком језику.

Најпоузданији вид транспорта је авио транспорт. Током зиме, због изузетно тешких временских прилика, нарочито у северном делу земље, железнички и друмски саобраћај може бити у прекиду по неколико дана.

ОСТАЛО – Локална валута је казахстанска тенга (КЗТ). У земљи постоји развијена мрежа банака и мењачница тако да је лако променити девизе за локалну валуту и обрнуто. Новчане трансакције са иностранством могу се вршити преко Western Union. Из земље је дозвољено изнети 10.000 УСД у готовом новцу. Дневни буџет за боравак у Казахстану износи око 50 УСД и више, у зависности од региона у ком се борави, квалитета смештаја, исхране и начина путовања.

Контакти:                                                                                                                                                    

Приликом боравка у Републици Казахстан, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Нур Султану (адреса: улица Сариарка 6, 010000 Нурсултан), путем следећег контакт телефона +7 7172 99 00 27 и електронске адресе: amb.astana@mail.ru

(Последње ажурирано петак, 03. април 2020.)