ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: виза није потребна за боравак до 30 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: потребна виза – одлука Владе Индонезије, важи привремено док траје пандемија COVID 19
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза осим уколико не напушта међународну зону аеродрома

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
Држављанима Републике Србије је потребна виза за путовање у Р. Индонезију. Држављанима Р. Србије је омогућено да прибаве визу по доласку (такозвана Visa On Arrival). На аеродрому се плаћа 35 америчких долара и важи 30 дана (продужетак боравка је могућ, али само уз сагласност локалних имиграционих власти). Више информација се може пронаћи на линку:
https://www.kemlu.go.id/belgrade/en/pages/kunjungan_saat_kedataangan/360/about-service
Почев од 14. фебруара 2024. године сви страни држављани који долазе на острво Бали биће у обавези да плате туристичку таксу у износу од 150.000 рупија (око 9 евра).
Ово важи како за путнике који директно долазе из иностранства на Бали, тако и за оне странце који на Бали путују из неког другог дела Индонезије.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ
ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – У појединим деловима Индонезије раширене су бактеријска обољења, хепатитис А и Е, па се саветује искључиво коришћење флаширане воде. За странце је најсигурније да током боравка конзумирају искључиво термички обрађену храну, јер у супротном она мора да буде опрана у раствору хипермангана пре употребе. Постоји опасност и од добијања денги грознице, због чега се сугерише коришћење средстава против уједа комараца. У појединим деловима Индонезије постоји и опасност од маларије. Не постоји обавеза вакцинације приликом путовања за Индонезију, али треба предузимати све поменуте мере предострожности. Врло је важно избегавати исхрану на улици.
Здравствена заштита у Индонезији је прилично неразвијена, када се има у виду положај обичног становништва. Цене болничких и лекарских услуга веома варирају, и почињу од 50 евра за обичан преглед. Постоји већи број болничких институција од који наводимо сам неке: Brawijaya Women&Children Hospital-Џакарта (62-21 721-1337);
Metropolitan Medical Centre-Џакарта, тел. 021-5203435; BIMC Hospital Bali-Kuta (tel. 62-361-761263).

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Присутан је ризик од терористичких напада, због чега Влада предузима мере превенције и контроле (последњи терористички напад десио се у централном Сулавезију у новембру 2020.). Држављанима Р.Србије који намеравају да путују у Индонезију препоручује се посебан опрез на јавним местима, избегавање масовних скупова и места већег окупљања, као и посете већим тржним центрима. Нашим грађанима се саветује да прате информације у средствима јавног информисања и да се придржавају упутстава локалних органа и сарађују са њима.
У Индонезији су познати проблеми са пиратеријом и отмицама бродова у Јужном кинеском мору и у области Молучких острва. Криминал, пљачка и корупција су доста раширени.
Препоручује се кретање само у сигурним деловима града, без ношења вредних ствари. Уколико се догоде инциденти потребно их је пријавити полицији.
Саветују се уобичајене мере предострожности у погледу личних докумената чији евентуални губитак треба одмах пријавити Амбасади Р. Србије у Џакарти.

ТРАНСПОРТ – Највећи аеродроми су у Џакарти и на Балију. У земљи има још око 150 аеродрома. Највећа лука је у Џакарти.
Квалитет и развијеност путне инфраструктуре је на релативно ниском нивоу, посебно ван главног града (Индонезија има око 8500 км пруга и 438000 км путева). Саобраћајна култура је неразвијена, гужве су честе, а прописи се не поштују. Нарочито је тешко пешацима јер често нема пешачког прелаза и тротоара. За управљање моторним возилом је потребна међународна возачка дозвола. У Џакарти постоји веома ограничен јавни градски превоз, (неколико линија), па се странци најчешће ослањају на услуге таксија, а најраспрострањеније су компаније Blue Bird и Silver Bird.

ОСТАЛО – Национална валута у Индонезији је рупија (један евро вредео је у јануару 2021. око 16.900 рупија, с тим сто курс свакодневно варира). Visa и Master Card се широко користе.
При облачењу треба узети у обзир да се ради о тропској клими, где су чести јаки пљускови, који доводе и до поплава. Проблем за странце је и споразумевање на страном језику.
Корисни линкови: https://www.indonesia.travel/id/en/home; туристичка организација на Балију - https://balitourismboard.or.id/

Контакти:
Приликом боравка у Индонезији, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Џакарти, путем следећих контакт телефона: +6221/314-35-60, +6221/314-37-20 и електронске адресе: embjakarta@serbian-embassy.org