ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена:  За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављани Републике Србије могу да уђу у Габон, неопходан је негативан PCR тест урађен највише 72 часа пре уласка у земљу. Сви путници морају имати резервацију хотела, која се мора извршити преко веб платформе https://voyageurs.assistcovid19.ga/home .
По слетању у Либревил сваки путник има обавезу да уради PCR тест на Covid 19 и да проведе у хотелском карантину 24 часа (о свом трошку), док не добије резултате теста. Путне исправе остају у полицији док не стигну резултати теста. По добијању негативног резултата и презентовању доказа о плаћеном хотелском смештају за дан проведен у карантину, путници подижу своје путне исправе у полицији и продужавају до места свог боравка, а уколико је тест позитиван морају се пратити инструкције Комитета за борбу против Covid 19.
Од хотелског карантина су изузете следеће категорије:

  • Дипломате под условом реципроцитета
  • Лица која поседују потврду о вакцинацији
  • Лица која су болесна или која су конвалесценти, а чије стање захтева одговарајућу медицинску негу, уз презентовање медицинске документације која то доказује
  • Чланови посаде комерцијалних бродова
  • Лица млађа од 18 година, која немају пратиоца.

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
У Габон се углавном стиже авионом. Виза се прибавља у Амбасади Габонске Републике у Москви, која на нерезиденцијалној основи покрива Р. Србију.
За улазак у земљу је поред визе потребан и жути картон - потврда о вакцинацији против жуте грознице.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Вакцинације против хепатитиса А препоручују се као путна вакцинација, а за дугорочни боравак или посебно излагање такође, препоручује се вакцинација против хепатитиса Б, тифуса, беснила и менингококне болести. У Габону је присутна и денга грозница, против које не постоји ни вакцина, ни хемопрофилакса, нити специфична терапија. Такође, присутна је и маларија и то током целе године. Препоручује се чешће наношење средства против инсеката на све изложене делове тела током дана (денга), као и увече и ноћу (маларија). Спавати по могућству испод импрегниране мреже против комараца. Носити лагану памучну и сл. одећу која покрива тело. Медицинска нега у земљи се не може упоредити са оном у Европи. Често је врло проблематична у погледу технологије, опреме и/или хигијене, посебно у унутрашњости земље. Габону недостају искусни лекари специјалисти, а незнатан број говори енглески језик, имајући у виду да је у Габону званични језик француски.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – У већим градовима, попут Либревила, Франсевила и Порт Жентила могу се догодити ситни злочини попут крађе. У последње време су чешће крађе ташни и случајеви превара са кредитним картицама на банкоматима. Новац, лична документа, возачку дозволу, авио карте и друге важне документе потребно је добро чувати. Предност давати безготовинском плаћању и носити само готовину која се сматра довољном за тај дан, без ношења непотребних драгоцености. Нарочито би требало бити опрезан у великим гужвама.

ТРАНСПОРТ – Већина таксија је у лошем техничком стању. Због честих и озбиљних техничких кварова и ризичног понашања локалних возача у вожњи, повећан је ризик од незгода. Возила често нису осветљена, па то још више важи ноћу. Зауставите само празна такси и пре уласка у возило договорите тарифу са возачем. Такође обратите пажњу на спољње стање возила. Током туристичког боравка у Габону можете да управљате моторним возилом искључиво са међународном возачком дозволом.

ОСТАЛО – Локална валута је габонски франак. Подизање готовине са банкомата и плаћање кредитним картицама могуће је само у појединачним случајевима (на пример у великим хотелима). Препоручује се да код себе имате довољно готовине у еврима или америчким доларима и да је размените на аеродрому или у банкама. Такође, велики хотели за своје госте девизе мењају према званичном курсу.

Контакти:

Приликом боравка у Габону за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Луанди, Ангола, која на нерезиденцијалној основи покрива Републику Габон, контакт телефони: +244 222 321 421, 222 327 240, 222 320 393, као и на број мобилног телефона + 244 945 904 912 или на електронску адресу serbiemb@netcabo.co.ao