ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци*
Напомена: *безвизни режим се не односи на носиоце пасоша Републике Србије које је издало МУП РС - Координациона управа

За носиоца путног листа у транзиту није неопходна виза осим уколико из Белгије одлази у неку другу државу Шенгенскопг списка, као и уколико се не напушта транзитна зона аеродрома.

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављанима Републике Србије који немају регулисан боравак у Белгији потребан је нужан разлог за путовање у Белгију, уз одговарајућу потврду која се добија у Амбасади Краљевине Белгије у Београду. Изузетак представљају лица која поседују потврду о вакцинацији неком од вакцина признатих од стране ЕМА (Фајзер, Астра Зенека, Модерна и Јенсен) или вакцином Ковишилд и уколико је од пријема друге дозе прошло најмање две недеље. Такође, обавезно је тестирање првог или другог дана по доласку и карантин до добијања негативног резултата.
Уколико лице нема потврду о вакцинацији неком од признатих вакцина, мора да поседује потврду о нужном разлогу путовања коју издаје Амбасада К. Белгије у Београду, као и негативан резултат ПЦР теста, не старији од 72 сата у моменту уласка у Белгију. По доласку у Белгију обавезан је карантин у трајању од 10 дана и поновно ПЦР тестирање првог и седмог дана. Карантин може бити скраћен уколико се добије негативан резултат теста седмог дана.
Сви путници који улазе у Белгију имају обавезу да попуне Public Health Passenger Locator Form, 48 сати пре уласка у К. Белгију, осим путника који у Белгију долазе копненим путем и задржаће се краће од 48 сати. Путници који долазе авионом или бродом морају да попуне Public Health Passenger Locator Form, без обзира на то колико времена ће боравити у Белгији. Након попуњавања формулара, путник ће добити СМС са активационим кодом.
Транзит аутомобилом без поседовања ПЦР теста је дозвољен, уз обавезу попуњавања Public Health Passenger Locator Form. ПЦР тест није потребан за транзит ваздушним саобраћајем, ако се не напушта међународна транзитна зона на аеродрому. За остале видове транспорта у транзиту (воз, аутобус…) потребан је ПЦР тест, уколико је на снази црвени код, а лице није вакцинисано једном од горе наведених вакцина.
Више информација је доступно на  https://www.info-coronavirus.be/en/faq/#faq и нa https://travel.info-coronavirus.be/, где се може преузети и Public Health Passenger Locator Form.

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Услов за улазак држављана Р. Србије у било коју чланицу ЕУ је да поседују путну исправу која је издата у последњих десет година и која мора да важи најмање три месеца након планираног датума за напуштање територије чланице ЕУ. Путници који не испуњавају ове критеријуме биће враћени са границе. Носиоцима биометријских пасоша Р. Србије није потребна виза за боравак до 90 дана (у периоду од 180 дана, рачунајући од дана првог уласка у Шенген). Безвизни режим се не односи на носиоце путних исправа које је издало МУП РС - Координациона управа.

Странцима неће бити дозвољен улазак уколико, између осталог, не располажу одговарајућом путном исправом и визом, када је потребна (на пример прикључење породици), не поседују документа којима доказују сврху и дужину планираног боравка, повратну карту, одговарајућа новчана и друга средства – 38 евра по дану уколико је смештај код породице или пријатеља (полиција не прихвата гаранције у новцу који рођаци донесу и покажу) или 50 евра по дану када је у питању хотелски смештај (банкарске картице не прихватају се као доказ о поседовању новца). Уколико се долази у посету рођацима, потребно је имати и позивно писмо, оверено у комуни. Тражи се и доказ о уплаћеном здравственом осигурању.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

Са Белијом је закључен Споразум o социјалној сигурности (ступио на снагу 01. септембра 2014. године), који се односи на област здравственог, пензионог и инвалидског осигурања, осигурања у случају повреде на раду, професионалне болести и незапоселности и додатка на децу. Држављани Р. Србије који поседују потврду о праву на коришћење здравствене заштите за време привременог боравка у иностранству, на двојезичном обрасцу, издату од стране филијале здравственог осигурања код које су осигурани у Р. Србији, имају право на здравствено осигурање код неке од осигуравајућих кућа у К. Белгији.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Актуелну информацију о здравственој ситуацији можете да пронађете на сајту Светске здравствене организације - https://www.who.int/countries/bel/.
Списак болница и ургентних центара у Белгији, са контакт подацима и детаљнијим информацијама можете да пронађете на следећем линку: https://www.health.belgium.be/fr/sante/organisation-des-soins-de-sante/partage-de-donnees-de-sante/institutions-de-soins

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Ниво опасности од тероризма у Белгији се налази на другом нивоу (од могућа четири). Степен опасности остаје на трећем нивоу само за поједине институције. У Белгији, посебно у Бриселу, демонстрације, протести и масовна окупљања су редовна појава. Иако углавном прођу без инцидената, није искључено да постану насилни.
У Бриселу има џепароша, посебно у јавном превозу и на градским трговима и туристичким локалитетима у већим градовима, посебно ноћу. Такође, не треба остављати личне ствари на видном месту у аутомобилима.
Грађанима Р. Србије који намеравају да путују у Белгију саветује се додатан опрез и праћење информација полицијских органа Белгије о безбедносној ситуацији, као и да избегавају места јавних окупљања и демонстрација.

ТРАНСПОРТ – Током туристичког боравка у овој земљи, можете да управљате моторним возилом са возачком дозволом Р. Србије. Надлежни органи Белгије препоручују да се поседује и међународна возачка дозвола, због превода. Није потребна Зелена карта. Лица која регулишу привремени или стални боравак у Белгији, имају обавезу да замене возачку дозволу Србије за возачку дозволу Белгије у року од максимално шест месеци. Након тог рока, морају поново да полажу возачки испит у Белгији.

ОСТАЛО – Све информације у вези са туристичким боравком се могу наћи на интернет страницама: http://www.visitbrussels.be

или http://www.brusselsinternational.bе

 

Контакти:

Приликом боравка у Краљевини Белгији, за конзуларну помоћ и заштиту можете да се обратите Амбасади Републике Србије у Бриселу, путем следећих контакт телефона +322 / 647-2652, 647-5781, 649-6545, 649-8349 и електронске адресе: embassy.brussels@mfa.rs.