ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

 

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19                                                                                                                   

Држављани Р. Србије не могу да уђу у Аустралију, осим оних лица која имају одобрен стални боравак и чланова њихове уже породице. Могућност уласка постоји ако су у питању хуманитарни или довољно убедљиви разлози уз претходно прибављање дозволе од стране надлежних органа. Обавезан је карантин од 14 дана, у за то посебно опредељеним објектима, а трошкове боравка у изолацији сносе сами путници. Обавезан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата.

Транзит држављана Р. Србије је дозвољен уз поседовање транзитне визе (уколико је време проведено у транзиту до 8 сати) и дозволе за изузеће од обавезног карантина (уколико је време проведено у транзиту од 8-72 сата).

Улазак у Аустралију дозвољен је само држављанима Аустралије, лицима која имају одобрен стални боравак и члановима њихових ужих породица, као и држављанима Новог Зеланда који обично пребивају у Аустралији.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ                                                                          

Држављанима Р. Србије је, за улазак у Аустралију, потребна виза.

Све информације о врсти, типу и условима за поједине категорије виза се могу наћи на: https://covid19.homeaffairs.gov.au/i-want-apply-visa

Захтев за визу се може поднети електронским путем, регистровањем на линку „ImmiAccount" - www.homeaffairs.gov.au/trav/visa/immi.

Информације отoме шта је дозвољено/ниje дозвољено унети у земљу могу се наћи на: https://www.homeaffairs.gov.au/trav/visi/info и https://transferwise.com/au/blog/tax-implications-transfer-from-australia

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ                                                                                                        

Није закључен социјални споразум.

 

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:                                                                                                        

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Актуелну информацију о здравственој ситуацији у овој земљи можете видети на сајту Светске здравствене организације: www.who.int

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Безбедносна ситуација у Аустралији је стабилна.

ТРАНСПОРТ – Прихвата се важећа национална возачка дозвола земље (исте категорије), уз званичан превод исте на енглески језик и истовремену обавезу ношења међународне возачке дозволе.

Држављани Р. Србије који имају регулисан боравак у Аустралији, старији од 25 година, могу да изврше замену српске возачке дозволе за возачку дозволу Аустралије, у категорији за путничка возила и мотоцикле, без обавезе полагања возачког испита.

Контакти:                                                                                                                                                    

Приликом боравка у Аустралији, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Канбери, путем следећег броја телефона: + 612 / 6290-2630 и + 612 / 6290-2948 и електронске адресе: embassy.canberra@mfa.rs и office.canberra@mfa.rs, као и Генералном конзулату Републике Србије у Сиднеју, путем следећег броја телефона: + 612 / 9362-3003 и + 612 / 9362-4637 и електронске адресе: gkrssid@optusnet.com.au

(Последње ажурирано понедељак, 11. јун 2018.)