ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19    

Држављани Србије могу да уђу на територију Анголе уколико поседују негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Поред тога, неопходно је 72 сата пре путовања попунити формулар за пријаву доласка („Formulário de registo de viagem“), који се може наћи на интернет страни www.covid19.gov.ao.
Седмодневни карантин је обавезан од првог дана уласка осим за путнике који имају потврду о потпуној вакцинацији и негативан  резултат на тесту приликом доласка у Р.Анголу
Страни држављани са пребивалиштем у Анголи и акредитоване дипломате, који улазе са нетативним PCR у обавези су да проведу седам дана у кућном карантину. Странци без сталног пребивалишта у земљи морају да остану у ванинституционалном карантину при чему трошкове боравка сносе сами. По истеку карантина потребно је урадити брзи тзв. серолошки тест. Ако је резултат теста негативан, карантин се завршава и добија се писмено одобрење здравствених власти Анголе за слободно кретање. Трошкови тестирања износе 20.000 кванзи (око 25 евра). У случају да је резултат теста позитиван, лице остаје у изолацији и мора поштовати конкретна упутства анголских здравствених власти.

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ    
У Анголу се углавном стиже авионом. Виза се прибавља у Амбасади Р. Анголе у Београду (обично један улаз, 30 дана боравка). Рок важења пасоша ради туристичког путовања је 9 месеци. За прекорачење рока важења визе, при изласку из земље плаћа се казна од 150 УСД за сваки дан преко одобреног периода. За улазак у земљу је поред визе потребан и жути картон - потврда о вакцинацији против жуте грознице. 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ    
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:
    
ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА –
Присутна је маларија због чега је неопходно понети препарат против уједа комараца (тропикал, не обични) и наносити га чешће током дана. Носите одећу светлих боја која покрива тело (дуге панталоне, дуге кошуље).Исхрана је безбедна искључиво у хотелима или бољим ресторанима, а пије се само флаширана вода.
Због врло скупих здравствених услуга упутно је имати здравствено путно осигурање.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Стопа криминала је висока, посебно пљачке и крађе. Оружане пљачке и крађе дешавају се углавном у Луанди, али и у другим градовима у земљи, у било које доба дана и ноћи, чак и у живахном окружењу, попут трговачких центара, ресторана и хотела и око њих. Нарочито се у Луанди врше напади на возила током саобраћајне гужве. Без обзира на доба дана, ове нападе углавном изводе наоружани починиоци на скутерима. Странци су преферирана мета крађе и пљачке. Починиоци не циљају само новац, већ и кредитне картице и мобилне телефоне. 

ТРАНСПОРТ – Јавни градски саобраћај готово да не постоји. Углавном се ради о комби превозу који  користе искључиво локално становништво. Такси превоз је развијен и поуздан, a возила се могу поручивати позивањем централе или путем СМС порука. Током туристичког боравка у Анголи можете да управљате моторним возилом искључиво са међународном возачком дозволом.

ОСТАЛО – Новчана јединица је кванза (АОА), а од страних валута углавном се размењују ЕВРО и УСД. Девизе је најсигурније разменити у хотелу или овлашћеним мењачницама. Стране платне картице се могу користити у хотелима, бољим ресторанима, хипер маркетима и ексклузивним радњама и бутицима.

Контакти:    

Приликом боравка у Р. Анголи, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Луанди, путем следећег контакт телефона:+244 222 321 421, 222 327 240, 222 320 393, као и на број мобилног телефона + 244 945 904 912 и електронске адресе serbiemb@netcabo.co.ao