VIZNI REŽIM
 

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza

 REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19

Mere obaveznog karantina za sve koji dolaze u Turkmenistan više nisu na snazi. Međunarodni letovi su delimično obnovljeni, a karte su dostupne za kupovinu putem interneta, dok su  unutrašnji letovi operativni. Putnici mogu biti podvrgnuti kontroli temperature.

Za ulazak u Turkmenistan je neophodno imati:

1) Sertifikat o vakcinaciji (priznate su vakcine: Sputnjik V, Sputnjik Light,  EpiVacCorona, Sinofarm i AstraZeneka). Ukoliko stranac ne poseduje sertifikat o vakcinaciji, neophodno je imati ili medicinsku potvrdu o nemogućnosti vakcinacije iz zdravstvenih razloga ili potvrda o prisustvu antitela (u slučaju da je osoba preležala COVID-19).

2) Negativni PCR test, ne stariji od 48 sati do dolaska u Ašhabad

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Državljanima R. Srbije potrebna je viza za ulazak u zemlju. Viza se podnosi lično u diplomatsko-konzularnom predstavništvu, a za detaljnije informacije potrebno je obratiti se Ambasadi Turkmenistana u Moskvi.

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE:

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Ne traži se posebna vakcinacija prilikom ulaska.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Bezbednosna situacija u Turkmenistanu je stabilna, uz tendenciju pojačane kontrole na graničnim prelazima.

TRANSPORT – Postoji poseban carinski režim predviđen je za tepihe, nakit, muzičke instrumente, zaštićene vrste životinja, antikvarne i umetničke predmete.
Glavni aerodrom je u Ašhabadu. Redovni letovi postoje sa Bakuom, Frankfurtom, Moskvom, Istanbulom, Taškentom, Abu Dabijem, Bangkokom, Pekingom, Alma Atom, Nju Delhijem, Dubaijem, Londonom, Minskom.

OSTALO – Nacionalna valuta je manat.
Praktikuje se uglavnom gotovinsko plaćanje. Samo pojedini hoteli primaju kreditne kartice.
U Moskvi postoji Ambasada Turkmenistana za direktne kontakte (+7 495 695 37 16; +7 495 690 32 02).

Kontakti:

Prilikom boravka u Turkmenistanu, za konzularnu pomoć i zaštitu, možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Moskvi, Ruska Federacija, koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Turkmenistan, putem kontakt telefona: +7495-988-66-45 i elektronske adrese: ambasada.moskva@mfa.rskonzularno.moskva@mfa.rs