Zvaničan naziv
TURKMENISTAN
Državno uređenje
Republika
Glavni grad
Ašhabad
Šef države
Gurbanguli Berdimuhamedov
Predsednik Vlade
Gurbanguli Berdimuhamedov
Ministar spoljnih poslova
Rašid Meredov
Datum uspostavljanja bilateralnih odnosa
26. avgust 1996. godine.

Politički odnosi

Odnosi između Srbije i Turkmenistana su dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja. Obe strane izražavaju interes za razmenu poseta i češće susrete zvaničnika dve zemlje.

 

Ekonomski odnosi

Ekonomska saradnja je skromna i bazira se na robnoj razmeni. U 2020. ukupna robna razmena iznosila je oko 6,06 mil. USD, pri čemu je naš izvoz iznosio 90 hiljada USD, dok je uvoz bio 5,97 mil. USD. Naš izvoz je smanjen za 77,8%, dok je uvoz povećan za 104 puta. Tokom 2019. robna razmena je iznosila svega 457 hiljada USD, pri čemu je Srbija izvezla robu u vrednosti od 400 hiljada USD, dok je uvoz bio 57 hiljada USD.
Srbija u Turkmenistan izvozi uglavnom sadnice jestivog voća, smrznute maline i kupine, i donekle nameštaj. Turkmenistan u našu zemlju izvozi gotovo isključivo pamuk i proizvode od tekstila.

 

Ugovorno stanje

Između Republike Srbije i Turkmenistana ne postoje potpisani bilateralni međudržavni sporazumi, te je formiranje ugovorne baze između dve države od prioritetnog značaja.

 

Kontakti

Ambasada Republike Srbije u Moskvi: http://www.moskva.mfa.gov.rs

Ambasada Turkmenistana u Moskvi: https://russia.tmembassy.gov.tm

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, Odeljenje za Rusiju i Evroaziju, Tel: 011/306-8349; E-pošta: orev@mfa.rs