VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza osim ako tranzitira preko međunarodnog aerodroma „Džomo Kenijata" u Najrobiju i ne napušta tranzitnu zonu

 

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19

Državljani R. Srbije mogu da uđu u Keniju. Putnici koji dolaze u Keniju nisu više u obavezi da prezentuju dokaz o vakcinaciji protiv Covid-19 niti PCR ili brzi antigenski test. Jedino putnici koji imaju simprome nalik gripu, moraće da popune onlajn formu za lociranje na „jitenge“ platformi na sledećem linku: https://ears.health.go.ke/airline_registration/.  Takođe, moraće da urade Covid-19 brzi antigenski test o svom trošku. Ukoliko brzi antigenski test bude pokazao da je putnik pozitivan na virus Covid-19, moraće da urade i PCR test o ličnom trošku. Onim putnicima koji budu imali teške simptome će se nakon toga dozvoliti da se izoluju u skladu sa važećim propisima za izolaciju za blage, umerene i teške bolesti.

Svi putnici koji odlaze iz Kenije moraju se pridržavati zahteva u vezi sa putovanjem i zdravljem, a koji se odnose na virus Covid-19, u zemljama kroz koje tranzitiraju i koja su im krajnje odredište.

Avio kompanije imaju diskreciono pravo da zahtevaju brzo antigensko ili PCR testiranje putnika pre odlaska iz Kenije ili po dolasku u Keniju.

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Za državljane R. Srbije potrebna je viza za ulazak u Keniju. Vize za ulazak u Keniju od 1. januara 2021. godine mogu se pribaviti isključivo elektronskim putem preko internet stranice www.evisa.go.ke . Elektronskim putem se vrši aplikacija, plaćanje i izdavanje viza. Izdaju se vize sa jednim ulaskom/izlaskom sa maksimalnim rokom važenja do 90 dana i cena je 51 USD, višekratne ulazno-izlazne vize sa rokom važenja od 3 do 12 meseci i cena je 101 USD, tranzitne vize i cena je 21 USD, diplomatske vize, kao i višekratne ulazno – izlazne vize sa rokom važenja do 5 godina a cena je 201 USD.
Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti najmanje 6 meseci i u pasošu mora postojati bar jedna prazna stranica, što važi i za regulisanje boravka.
Posedovanje „žutog kartona" Svetske zdravstvene organizacije (vakcina protiv žute groznice), nije preduslov za dobijanje vize i nije neophodan za putnike koji dolaze iz Evrope u Keniju i planiraju da borave samo u njoj. Ukoliko se u Keniju dolazi preko Etiopije i drugih zemalja podsaharske Afrike, kao i ukoliko se planira putovanje iz Kenije u druge zemlje podsaharske Afrike, tada je potrebno posedovanje „žutog kartona" Svetske zdravstvene organizacije.
Unošenje i iznošenje kenijskog šilinga je zabranjeno, ali nema ograničenja za unošenje konvertibilnih valuta.
U zemlju je dozvoljeno unošenje 200 cigareta i 1 litar alkoholnog pića.
Unošenje narkotika, pornografskog materijala i vatrenog oružja je zabranjeno.
Iznošenje živih životinja, kao i proizvoda od zaštićenih životinjskih vrsta (koža, korali, slonovača itd.) je zabranjeno i može dovesti do zatvorske kazne.

 

SOCIJALNI SPORAZUMI

Nije zaključen socijalni sporazum.

 

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Savetujemo da pre polaska na putovanje proverite aktuelnu zdravstvenu situaciju na veb-sajtu Svetske zdravstvene organizacije, Regionalne kancelarije za Afriku: www.afro.who.int/health-topics.
U pojedinim delovima na zapadu zemlje i obale postoji rizik od malarije, kao i od ujeda insekata i gmizavaca, žutice, hepatitisa, kolere, itd. Vakcinacija protiv žute groznice nije neophodna ako se dolazi iz Evrope – jedino u slučaju putovanja preko Etiopije ili drugih zemalja podsaharske Afrike. Kod nenaviknutih osoba može doći i do pojave visinske bolesti. Oko 6% stanovništva je zaraženo HIV virusom. Za piće se koristi isključivo flaširana voda.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Ukupna bezbednosna situacija je stabilna. Kenija je turistička zemlja i boravak u safari parkovima i letovalištima na obali je po pravilu bezbedan i prijatan. Državljanima Republike Srbije koji borave ili nameravaju da putuju u Keniju, savetujemo opreznost, redovno praćenje informacija o bezbednosnoj situaciji u zemlji, pridržavanje uputstava lokalnih organa i, u slučaju potrebe, saradnju sa njima.
Građanima se preporučuje da izbegavaju putovanja u severoistočni deo zemlje, uz granicu sa Somalijom, odnosno u okruge Mandera, Vađir, Garisa, uključujući gradove El Vak, Vađir, Garisa, Mandera i Libon, priobalne okruge Tana River i Lamu i oblast Kilifi, severno od Malindija i Istli, opštinu u Najrobiju, zbog terorističkih aktivnosti somalijske grupe Al Šabab. Poseta starom gradu Mombase preporučuje se jedino tokom dana. Potrebno je izbegavati putovanje trajektom Likoni.
Postoji rizik od terorističkih i razbojničkih napada, otmica, pljačke i sitnih krađa. U hotelima i drugim turističkim kompleksima bezbednost je dobra. Treba izbegavati odlaske y udaljena ruralna područja. He preporučuje ce šetnja noću, a na mestima gde su velike gužve (lokalne pijace i sl.) treba voditi računa o džeparenju.

TRANSPORT – Sem međunarodnog aerodroma „Džomo Kenijata" u Najrobiju, postoji i aerodrom „Daniel Arap Moi" u Mombasi i aerodrom u Eldoretu, kao i više lokalnih aerodroma na turističkim destinacijama u safari parkovima i letovalištima na obali. Između gradova i drugih turističkih destinacija (nacionalni parkovi, obala i sl.), može se putovati avionima, vozom, autobusima i automobilom. Od 2017. godine, od Najrobija do Mombase može se putovati novom brzom železnicom, a sam put traje oko pet sati. Na osnovnim pravcima, kao što je Najrobi-Mombasa-Kisumu i sl. putevi su dobri, a za druge destinacije preporučuje se korišćenje terenskog vozila. Motornim vozilom se upravlja levom stranom i automobile je moguće iznajmiti kod većih međunarodnih rent-a-kar kompanija. Uslovi za vožnju zahtevaju pojačan oprez, s obzirom na velike gužve i masovno nepoštovanje propisa. Većina gradova je povezana mrežom lokalnih autobuskih linija. U gradovima nema dobro organizovanog gradskog prevoza, pa se preporučuje korišćenje taksija. Tokom vožnje treba biti oprezan.
Tokom turističkog boravka u Keniji državljani Srbije mogu upravljati motornim vozilima sa međunarodnom vozačkom dozvolom. Sa Kenijom postoji sporazum o uzajamnom priznavanju i zameni vozačkih dozvola, koji omogućava licu sa regulisanim boravkom da zameni srpsku vozačku dozvolu za kenijsku bez polaganja ispita.

OSTALO – Nacionalna valuta u Keniji je kenijski šiling (KES). Napominjemo da u odnosu na situaciju na svetskim berzama dolazi do česte fluktuacije kursa. Korišćenje međunarodnih platnih kartica (VISA i sl.) u Keniji je uobičajeno, naročito u boljim hotelima, restoranima, samoposlugama i sl. Mogu se menjati samo novije novčanice američkog dolara.
Mobilni telefoni se koriste bez smetnji. Nema specifičnih pravila oblačenja i ponašanja. Klima je tokom cele godine prijatna, u proseku 20-25 stepeni.
Zbog morske obale, prirodnih lepota i safarija Kenija predstavlja popularnu destinaciju, naročito za turiste iz Zapadne Evrope. Stoga se i za turiste iz R. Srbije preporučuje putovanje preko turističkih agencija, dok se za individualna putovanja treba temeljnije pripremiti. U Keniji, pored svahilija, zvaničan jezik je i engleski.

 

Kontakti:

Prilikom boravka u Keniji za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Najrobiju (adresa: Benin Drive 1032, Runda, Nairobi), putem sledećih kontakt telefona: + 254 794 588 515; + 254 734 601 031; +254 732 755 554 i elektronskih adresa: nairobi@embassyofserbia.or.ke i consular@embassyofserbia.or.ke