Zvaničan naziv
REPUBLIKA SEVERNA MAKEDONIJA
Državno uređenje
Parlamentarna republika
Glavni grad
Skoplje
Datum uspostavljanja bilateralnih odnosa
8. aprila 1996. godine

Politički odnosi

Politički dijalog fokusiran je kako na bilateralna pitanja tako i na jačanje regionalne saradnje. Između dve države postoji praksa održavanja sednica dve vlade. Zajedno sa Albanijom, dve države su promoteri uspostavljanja „mini šengen" zone - četiri slobode na Zapadnom Balkanu. Produbljen je i intenziviran nivo saradnje u brojnim oblastima, kao i kontinuirani politički dijalog i razmene poseta. PR A. Vučić je prisustvovao je inauguraciji predsednika SM S. Pandarovskog 2019. g; PR S. Pendarovski je posetio R. Srbiju 2019. g; PV Z. Zaev je prisustvovao otvaranju poslednje deonice autoputa Koridora 10, 2019.g. u Grdelici; PV A. Brnabić boravila je u zvaničnoj poseti S. Makedoniji 2019. godine; MIP N. Dimitrov boravio je u zvaničnoj poseti R. Srbiji 2020. godine.

 

Ekonomski odnosi

Prioriteti ukupne saradnje se odnose na infrastrukturno povezivanje: završetak Koridora 10, izgradnja gasne konekcije Vranje-Kumanovo (projekat je još na nivou idejnog rešenja, bez potpisanog dokumenta dve strane), izgradnja železničke pruge (Budimpešta)-Beograd-Skoplje (2014. je potpisan sporazum između Kine, Srbije, Mađarske i S.Makedonije) i rekonstrukcija i modernizacija deonica pruge Beograd-Niš i Niš-Preševo-granica sa S.Makedonijom. Realizovan je projekat izgradnje dalekovoda Niš-Štip, koji je pušten u rad 2016. (400 KV, dužine 70 km). Okosnicu čini trgovinska saradnja i razmena. U 2019. godini, obim trgovinske razmene je iznosio blizu 900 miliona (izvoz je iznosio 673,9 mil. evra, a uvoz 223,7 mil. evra.) U periodu januar-novembar 2020.g. izvoz je iznosio 582,6 miliona evra, dok je uvoz iznosio 197 miliona evra.

 

Ugovorno stanje

Na snazi su 53 bilateralna ugovora, od kojih izdvajamo:

Sporazum o ekonomskoj saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Makedonije, potpisan: 16.2.2015.

Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Makedonije o uzajamnom priznavanju javnih isprava o stečenom obrazovanju i o stručnim, akademskim i naučnim nazivima, potpisan: 21.2.2014.

Sporazum između SCG i R Makedonije o zaštiti srpske i crnogorske nacionalne manjine u R. Makedoniji i makedonske nacionalne manjine u Srbiji i Crnoj Gori, potpisan: 6.7.2004.

Sporazum između Savezne Republike Jugoslavije i Republike Makedonije o socijalnom osiguranju, potpisan: 29.12.2000.

Sporazum između Savezne Vlade Savezne Republike Jugoslavije i Vlade Republike Makedonije o međunarodnom drumskom prevozu putnika i stvari, potpisan: 4.9.1996.

 

Kontakti

Link Ambasade Republike Srbije u Skoplju: http://www.skopje.mfa.gov.rs

Link Ambasade Republike Severne Makedonije u Beogradu: www.missions.gov.mk/belgrade

Odeljenje za susedne zemlje i Jugoistočnu Evropu: Tel: 011/306 8280; E-pošta: osz@mfa.rs