Zvaničan naziv
NARODNA REPUBLIKA KINA
Državno uređenje
Republika
Glavni grad
Peking
Šef države
Si Đinping (Xi Jinping)
Predsednik Vlade
Li Ćiang (Li Qiang)
Ministar spoljnih poslova
Vang Ji (Wang Yi)
Datum uspostavljanja bilateralnih odnosa
2. januar 1955. godine

Politički odnosi

Odnosi strateškog partnerstva između R. Srbije i NR Kine uspostavljeni 2009. godine, dodatno su produbljeni 2013. godine i potom podignuti na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva juna 2016. godine.
R. Srbija pridaje veliki značaj saradnji sa NR Kinom u okviru mehanizma saradnje između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, kao i kroz inicijativu „Pojas i put“.
Odnose dve zemlje karakteriše intenzivan politički dijalog i razmena poseta na visokom i najvišem političkom nivou.
Predsednik R. Srbije Aleksandar Vučić boravio je u više poseta NR Kini, od kojih je poslednja realizovana od 3. do 5. februara 2022. godine, radi prisustva na svečanom otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, kada se sastao sa predsednikom NR Kine Si Đinpingom.
Od posebnog značaja za unapređenje odnosa dve zemlje bila je i poseta predsednika NR Kine Si Đinpinga R. Srbiji od 17. do 19. juna 2016. godine, prva poseta kineskog predsednika Srbiji nakon 30 godina, kada je potpisana Zajednička izjava R. Srbije i NR Kine o uspostavljanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva.
Dve zemlje ostvaruju i intenzivnu parlamentarnu saradnju. Tadašnji predsednik Svekineskog narodnog kongresa Džang Deđiang posetio je R. Srbiju od 16. do 18. jula 2017. godine, a tadašnji predsednik Narodne skupštine R. Srbije Maja Gojković boravila je u uzvratnoj poseti NR Kini od 24. novembra do 1. decembra 2017. godine.
Predsednik Vlade R. Srbije Ana Brnabić posetila je NR Kinu od 3. do 8. novembra 2019. godine, radi učešća na Drugom kineskom međunarodnom sajmu posvećenom uvozu u Šangaju (China International Import Expo), kada je između ostalog imala i bilateralni susret sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.
Premijer Državnog saveta NR Kine Li Kećiang boravio je u zvaničnoj poseti R. Srbiji decembra 2014. godine, kada je učestvovao i na Trećem sastanku šefova vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Beogradu.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova R. Srbije Ivica Dačić boravio je u zvaničnoj poseti NR Kini od 25. do 28. februara 2020.

Tadašnji ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković boravio je u poseti NR Kini (grad Guijang) krajem maja 2021. godine.

Prethodni državni savetnik i ministar spoljnih poslova NR Kine Vang Ji boravio je u zvaničnoj poseti R. Srbiji od 27. do 28. oktobra 2021. godine.

Ekonomski odnosi

NR Kina je najvažniji trgovinski partner R. Srbije u Aziji. U 2022. obim robne razmene iznosio je 6,15 milijardi dolara, od čega je izvoz iz R. Srbije iznosio 1,17 milijardi dolara, a uvoz iz NR Kine 4,98 milijardi dolara. U 2022. NR Kina je bila drugi najznačajniji spoljnotrgovinski partner R. Srbije, a u ovoj godini je ostvaren i istorijski maksimum našeg izvoza u NR Kinu.

Dve zemlje ostvaruju veoma dobru projektnu saradnju u oblasti infrastrukture i energetike. Među najznačajnijim projektima izdvajamo ,,Pupinov most“(Zemun-Borča), izgradnju deonica auto-puta ,,Miloš Veliki“, rekonstrukciju TE ,,Kostolac“ i dr.
Najveći kineski investitori u R. Srbiji su kompanija ,,Ziđin“, koja je 2018. godine investirala u RTB Bor, kao i kompanija ,,Hestil“ koja je izvršila akvizaciju Železare Smederevo 2016. godine.

Pored toga, značajna je i investicija kompanije Shandong „Linglong“ u izgradnju fabrike guma u Zrenjaninu 2019. godine.
U Kragujevcu je novembra 2019. otvorena i kineska fabrika „Yanfeng Automotive Interiors“, za proizvodnju komponenti za unutrašnjost automobila.
U okviru mehanizma saradnje između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u toku je realizacija trilateralnog projekta modernizacije železničke pruge na relaciji Beograd- Budimpešta (između R. Srbije, NR Kine i Mađarske).

 

Ugovorno stanje

  • Okvirni sporazum o privredno-tehničkoj saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Narodne Republike Kine, potpisan 20. 8. 2009. godine;
  • Zajednička izjava Republike Srbije i Narodne Republike Kine o produbljivanju strateškog partnerstva, potpisana 26. 8. 2013. godine;
  • Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Narodne Republike Kine o obostranom osnivanju kulturnih centara, potpisan 17. 12. 2014. godine (Službeni glasnik MU 14/15 od 8.7. 2015. godine);
  • Zajednička izjava Republike Srbije i Narodne Republike Kine o uspostavljanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva, potpisana 18. 6. 2016. godine;
  • Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Narodne Republike Kine o ukidanju viza za nosioce običnih pasoša, potpisan 5.11.2016. godine (Službeni glasnik MU 11/16 od 28.12.2016. godine).

 

Kontakti

Ambasada Republike Srbije u Pekingu: http://www.beijing.mfa.gov.rs

Ambasada Narodne Republike Kine u Beogradu: http://rs.chineseembassy.org/srp/

Kontakt u MSP – Odeljenje za Aziju, Australiju i Pacifik (ODAZAP); Tel. 011/306 8345; E-pošta: odazap@mfa.rs