Selaković: Naš cilj je EU, posvećenost Vlade Srbije reformama nedvosmislena

06. okt 2021.
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je danas da je punopravno članstvo u EU strateški cilj Srbije, i da tamo kao država i društvo po svojoj političkoj posvećenosti i reformskom kursu pripadamo.

Selaković je, gostujući na Televiziji „Pink“, rekao da smo na tom planu mnogo uradili, naročito u poslednjih godinu dana, i da niko ne može da dovede u pitanje reformsku posvećenost Vlade Srbije.

„Tu su i konkretni rezultati. Očekujemo s pravom da se vrednuje ono što smo radili. Ako je cilj punopravno članstvo u EU, s jedne strane imamo svoje zadatke kao država, ali s druge strane, tamo neko treba da nas prihvati“, naglasio je šef srpske diplomatije

Naveo je da su i unutrašnji izazovi u samoj EU faktor od kojeg takođe zavisi da li možemo da ostvarimo naš cilj.

Kaže da postoje i oni kojima ne odgovara i kojima je neprihvatljiva 2030. kao godina ulaska zemalja ѕapadnog Balkana u EU, a da postoje i zahtevi da se sama EU unutar sebe konsoliduje.

Ministar Selaković je naveo da ima i država članica EU, kao što je Mađarska, koja smatraju da Srbija treba odmah da uđe u EU.

„Imate ispruženu ruku i veliko razumevanje Mađara koji kažu da je Srbija ključna zemlja Zapadnog Balkana i da je Srbija već više nego dovoljno uradila na ispunjenju merila i kriterijuma“, napomenuo je ministar Selaković.  

Istakao je da se Srbija ponaša veoma ozbiljno i odgovorno i da ima i ozbiljnog i odgovornog predsednika i državno rukovodstvo, a da je postigla i te kako mnogo na planu ekonomije kada je reč o smanjenju javnog duga, privlačenju stranih direktnih investicija i smanjenju nezaposlenosti.

„Srbija je danas mnogo uspešnija, ekonomski neuporedivo jača, vodi ozbiljnu, suverenu i samostalnu politiku, u Srbiji se donose odluke, u Srbiji odlučuje predsednik, vlada i skupština, a ne strani ambasadori. Kada je Srbija takva kakva je danas zahvaljući ozbiljnoj politici neko ima pravo da se ljuti i da mu ne odgovara“, rekao je ministar Selaković odgovarajući na pitanje o kritikama iz Hrvatske.

Poručio je da ćemo nastaviti da radimo još žešće i vrednije da bi Srbija bila još bolja.

To je, dodaje, Srbija koja je odgovorna i vodi računa ne samo o sopstvenim interesima, nego i o interesima celog regiona i zato se izašlo sa incijativom „Otvoreni Balkan“.
 
Naglasio je da smo posvećeni evropskim integracijama, ali i da nemamo vremena da čekamo sa strane da EU rešava svoje unutrašnje probleme, jer ne želimo da tapkamo u mestu.

Ministar Selaković kaže da Srbija napreduje, da je uspela da negativan trend recesije i stalnog nazadovanja okrene u potpuno novom smeru, da je lokomotiva razvoja regiona i da sustiže i prestiže i određene države članice EU.

Naglasio je da je Srbija opredeljena za EU, ali da ima tradicionalne partnere, Kinu, Rusiju i  zemlje članice Pokreta nesvrstanih zemalja.

Povodom konferencije u Beogradu 11. i 12. oktobra, na kojoj će biti obeleženo 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja, ministar Selaković kaže da će taj skup u ovoj godini biti jedan od najvećih multilateralnih skupova u Evropi.

„Broj prijavljenih delegacija je prešao 100, od čega ćemo imati više od 40 ministara spoljnih poslova, i to će biti jedan od najvećih skupova kod nas od 1989. godine, kada je poslednji put Jugoslavija učestvovala na konferenciji Pokreta nesvrstanih zemalja“, rekao je ministar Selaković.

Naveo je da će prvi gosti početi da pristižu od 9. oktobra, a zamolio je Beograđane da imaju strpljenja i razumevanja zbog gužvi koje će se stvoriti u saobraćaju zbog održavanja konferencije.

„Dolaze nam dragi gosti koji nas iskreno poštuju i vole, nikada nas nisu ucenjivali. Mi to treba da cenimo, i čine nam čast“, naveo je ministar Selaković.