Saopštenje Ministarstva spoljnih poslova povodom slučaja Ane Volš

21. jan 2023.
U Ministarstvu spoljnih poslova danas je obavljen razgovor sa Milankom Ljubičić, majkom državljanke Republike Srbije Ane Volš, za kojom se u SAD sprovodi intenzivna potraga, odnosno istraga u vezi sa optužbom za ubistvo protiv njenog supruga Brajana Volša u SAD, u gradu Kohaset, država Masačusets.

Tom prilikom, gospođa Ljubičić je upoznata sa procedurama koje se sprovode u slučajevima nestanka, kao i slučajevima sa smrtnim ishodom državljana Republike Srbije u inostranstvu, te s tim u vezi nadležnostima Ministarstva spoljnih poslova.

Takođe, ukazano je da se Ministarstvu spoljnih poslova, kao ni diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije u SAD nisu obraćali američki organi povodom ovog slučaja, imajući u vidu da je Ana Volš američki državljanin, odnosno da nije bilo zahteva članova Anine porodice za postupanje MSP prema američkim organima. 

Zahvalivši se na ponuđenoj pomoći, gospođa Ljubičić je, prihvativši sugestiju Ministarstva spoljnih poslova, u svojstvu najbližeg srodnika nestale Ane Volš potpisala zahtev za pribavljanje zvaničinog izveštaja o nestanku njene ćerke u SAD, kao i svih potrebnih dokumenata s tim u vezi.  

Ministarstvo spoljnih poslova je, po hitnom postupku, ovaj zahtev gospođe Milanke Ljubičić uputilo Generalnom konzulatu Republike Srbije u Njujorku na dalje postupanje, odnosno pribavljanje potrebnih izveštaja i podataka o predmetnom slučaju od nadležnih organa SAD. 

I ovom prilikom, u Ministarstvu spoljnih poslova je gospođi Ljubičić  ukazano da porodici ostajemo na raspolaganju za svaku vrstu pomoći u predmetnom slučaju, u okvirima nadležnosti Ministarstva.